Τα οδικά έργα στον Γράμμο ανοίγουν δρόμους γνωριμίας με την περιοχή (ρεπορτάζ + φωτογραφίες + video)

Έργα οδοποιΐας στον Γράμμο, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν ολοκληρωθεί, επισκέφθηκε σήμερα δημοσιογραφική αποστολή, συνοδεία του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτ. Αδαμόπουλου, του Δημάρχου Νεστορίου Πασχ. Γκέτσιου, του Δ/ντή και της Προϊσταμένης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καστοριάς κ.κ. Βεκιάρη και Σιδηροπούλου, της Υπεύθυνης του Γραφ. Τύπου της Αντιπεριφέρειάς μας κας Δήμου και  των εκπροσώπων αναδόχων εταιρειών των έργων κ.κ. Δέδε και Κοχλιάδη.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτ. Αδαμόπουλου και του Δημάρχου Νεστορίου Πασχ. Γκέτσιου

Το ενδιαφέρον αυτό οδοιπορικό επίσκεψης των έργων αλλά και γνωριμίας παράλληλα με δυσπρόσιτες, μέχρι πρότινος, περιοχές και χωριά του πανέμορφου Γράμμου, ξεκίνησε στις 9 το πρωΐ σήμερα από την Αντιπεριφέρεια Καστοριάς, με αρχικό προορισμό το Νεστόριο.

Μετά την επιβίβαση όλων σε λεωφορείο του Δήμου Νεστορίου, ξεκίνησε το οδοιπορικό των επισκέψεων στα έργα, με πρώτη στάση, στη νέα γέφυρα Νεστορίου.

Αμέσως μετά, ανηφορίσαμε πρός Κοτύλη, για να σταματήσουμε στο πρώτο έργο, που αφορούσε την: «Αντιμετώπιση κατολίσθησης στο δρόμο πρός Κοτύλη – Ασφαλτοστρώσεις», προϋπολογισμού, με ΦΠΑ 272.500,00 ευρώ, με ανάδοχη εταιρεία την ΟΔΟΜΠΕΤΟΝ Α.Τ.Ε. Στο έργο αυτό, εκτελέστηκαν εργασίες αρσης της κατολίσθησης με διαμόρφωση παταριών για την καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν νέων κατολισθήσεων. Κατασκευάστηκε επίσης τοίχος αντιστήριξης, έγινε ασφαλτόστρωση στη θέση της κατολίσθησης και στον δρόμο πρός Κυψέλη.

Στη συνέχεια, παρακάμπτοντας το βασικό μας δρομολόγιο, επισκεφθήκαμε το όμορφο Επταχώρι και τον καλαίσθητο ιστορικό Ι. Ναό της Αγ. Παρασκευής.

Στη συνέχεια, ακολουθώντας το προγραμματισμένο οδοιπορικό μας στα έργα, επισκεφθήκαμε το έργο: «Βελτίωση Ε.Ο 12 Π.Ε. Καστοριάς, στο τμήμα Κεφαλόβρυσο – Διασταύρωση Χρυσής», προϋπολογισμού με ΦΠΑ 4.850.000,00 ευρώ, με ανάδοχη εταιρεία την ΟΔΟΜΠΕΤΟΝ Α.Τ.Ε. Εδώ έγιναν εργασίες βελτίωσης της χάραξης από Κεφαλόβρυσο πρός Χρυσή και το Επταχώρι σε μήκος 6,7 χλμ. Εκτελέστηκαν επίσης εργασίες διαπλάτυνσης, κατασκευάστηκαν τεχνικά έργα, στραγγιστήρια, ανακουφιστικές διατρήσεις, τσιμεντοστρώθηκαν τριγωνικές τάφροι, κατασκευάστηκαν τοίχοι αντιστήριξης και συρματοκιβώτια. Εγιναν επίσης εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης, καθώς επίσης και εργασίες οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης (Πινακίδες, στηθαία και διαγράμμιση).

Διερχόμενοι την πανέμορφη Χρυσή, κάναμε μιά στάση για καφέ στην πλατεία του χωριού και στη συνέχεια, δια μέσου του Πευκόφυτου, ανηφορίσαμε για το Πεύκο, όπου διατρέξαμε το έργο: «Κατασκευή της Επαρχιακής Οδού 12 στο Τμήμα Πεύκο – Λιανοτόπι», προϋπολογισμού με ΦΠΑ, 7.300.000,00 ευρώ, με ανάδοχη εταιρεία την ΑΙΑΣ Α.Τ.Ε. Εδώ έγιναν εργασίες βελτίωσης της χάραξης από Πεύκο έως την περιοχή του Λιανοτοπίου σε μήκος 12,2 χλμ. Εκτελέστηκαν εργασίες διαπλάτυνσης, κατασκευάστηκαν τεχνικά , σραγγιστήρια, ανακουφιστικές διατρήσεις, τσιμεντοστρώθηκαν τριγωνικές τάφροι, κατασκευάστηκαν τοίχοι αντιστήριξης, συρματοκιβώτια και μία γέφυρα στον Αλιάκμονα. Εγιναν εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης (πινακίδες, στηθαία και διαγράμμιση).

Επόμενη στάση στο έργο: «Δρόμος Λιανοτόπι – Γράμμος (Χ.Θ. 8+967-15+795)», προϋπολογισμού με ΦΠΑ 1.500.000,00 ευρώ, με ανάδοχο τον ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΔΕΔΕ. Στον δρόμο αυτό, έγιναν εργασίες βελτίωσης της χάραξης από το Λιανοτόπι έως το χωριό Γράμμος (Γράμμουστα), σε μήκος 6,8 χλμ, εκτελέστηκαν εργασίες διαπλάτυνσης, κατασκευάστηκαν τεχνικά και στραγγιστήρια, ενώ έγιναν επίσης εργασίες οδοστρωσίας (με 3 Α), καθώς και εργασίες κατακόρυφης σήμανσης (πινακίδες και στηθαία).

Στο χωριό Γράμμος, όμως, επισκεφθήκαμε και τους δύο Ι. Ναούς Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον παλιό, στον οποίο γίνονται εργασίες αναστήλωσης και τον νεότερο, όπου φυλάσσεται η Εικόνα της Παναγίας.

Στο διάστημα παραμονής μας στο χωριό, οι κάτοικοί του, εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με βασικότερα τους κτηνοτροφικούς δρόμους, την κατασκευή ράμπας και την κινητή τηλεφωνία, ζητώντας κάποια απ’ αυτά να λυθούν άμεσα.

Στο παρακάτω βίντεο μιλά η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γράμμου Αλέκα Μάτσια για τα προβλήματα που ζητούν να λυθούν

Η επιστροφή μας έγινε δια μέσω του Πεύκου, όπου διατρέξαμε το έργο: «Οδοποιΐα εντός Οικισμού Πεύκου», προϋπολογισμού με ΦΠΑ 600.000,00 ευρώ, με ανάδοχο τον ΘΕΟΦΙΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ. Εδώ έγιναν εργασίες βελτίωσης της χάραξης εντός του οικισμού του Πεύκου σε μήκος 600μ., εκτελέστηκαν εργασίες διαπλάτυνσης, κατασκευάστηκαν τεχνικά, πεζοδρόμια, τοίχοι αντιστήριξης, συρματοκιβώτια και οδοφωτισμός. Επίσης έγιναν εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης, καθώς και εργασίες οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης (πινακίδες, στηθαία και διαγράμμιση).

Τελευταίο έργο (το οποίο όμως δεν επισκεφθήκαμε) το: «Τμήμα Λιβαδοτόπι – Γιαννοχώρι», προϋπολογισμού με ΦΠΑ 3.100.000,00 ευρώ, με ανάδοχη εταιρεία την ΑΡΧΩΝ Α.Τ.Ε

Οι εργασίες που εκτελούνται στο έργο αυτό, αφορούν την χάραξη από το Λιβαδοτόπι έως το Γιαννοχώρι σε μήκος περίπου 6,4 χλμ. Εκτελούνται επίσης εργασίες διαπλάτυνσης και θα κατασκευαστούν τεχνικά και εργασίες οδοστρωσίας και κατακόρυφης σήμανσης (πινακίδες και στηθαία).

Ολοκληρώνοντας, να ευχαριστήσουμε, τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτ. Αδαμόπουλο, τον Δήμαρχο Νεστορίου Πασχ. Γκέτσιο (που αποδείχθηκε άξιος οικοδεσπότης), τον Δ/ντή & την Προϊσταμένη της Δ/νσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Καστοριάς κ.κ. Βεκιάρη & Σιδηροπούλου, την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Γράμμου Αλέκα Μάτσια, τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας στον Γράμμο Γεωργ. Σούρλα και τους χωριανούς του Γράμμου για τις εξυπηρετήσεις και περιποιήσεις τους αλλά και τους οδηγούς μας, Τάκη και Νεκτάριο για την άψογη οδηγική τους συμπεριφορά.

Στέργιος Γ. Ιατρού

Προηγούμενο Άρθρο

Η Κίνηση Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καστοριάς επισκέφτηκε τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην πόλη μας

Επόμενο Άρθρο

Διακοπή υδροδότησης στην πόλη της Καστοριάς

Τελευταία από Τοπικά Νέα