Η αντιμετώπιση του μείζονος κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας γίνεται τώρα νούμερο ένα προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς η βασική στόχευση μετατοπίζεται από τις δημοσιονομικές πολιτικές εξυπηρέτησης του χρέους στα ζητήματα ανάπτυξης και απασχόλησης. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας το επόμενο 12μηνο μπαίνει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο. Άλλες 150.000 θέσεις προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν τον δεύτερο χρόνο εφαρμογής του.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις για πρόσληψη ανέργων, επιχορηγήσεις σε πτυχιούχους για αυτοαπασχόληση, κίνητρα για επιστροφή επιστημόνων και για δημιουργία επιχειρήσεων από Ελληνες του εξωτερικού.
Ο σχεδιασμός γίνεται με ορίζοντα τετραετίας και με στόχο να χτυπηθεί ο «σκληρός πυρήνας» της ανεργίας – να μειωθεί δηλαδή δραστικά το ποσοστό μακροχρόνια ανέργων στις ηλικίες κάτω των 30 ετών και άνω των 55.
Υπολογίζεται ότι με την αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων και των προγραμματιζόμενων δράσεων, η ανεργία μπορεί να μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2021 και να πέσει κάτω από το 13%.
Επιχορήγηση μισθού, αντί επιδόματος ανεργίας
Ο πρώτος κύκλος αφορά απασχόληση νέων κάτω των 30 ετών και προσλήψεις μακροχρόνια ανέργων. Θα υλοποιηθεί σε τρία οκτάμηνα προγράμματα από τον Σεπτέμβριο 2017 έως τον Αύγουστο 2019.
Στο σχεδιασμό προβλέπεται ότι στο πρώτο 12μηνο εφαρμογής – μέχρι τον Αύγουστο του επομένου έτους – θα δημιουργηθούν 150.000 θέσεις απασχόλησης. Οι 55.000 θα αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας και οι 25.000 μακροχρόνια άνεργους.
Το βασικό κίνητρο για προσλήψεις θα είναι η επιχορήγηση που θα καταβάλλεται στις επιχειρήσεις. Μετά τη λήξη του οκτάμηνου προγράμματος, αν η επιχείρηση κρατήσει τον προσληφθέντα, θα συνεχίσει να παίρνει για ένα ακόμη 12μηνο επιχορήγηση ίση με το επίδομα ανεργίας.
Στον δεύτερο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος προβλέπεται ότι θα γίνουν άλλες 150.000 προσλήψεις σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.
Οι 300.000 νέες θέσεις εργασίας στη διετία και τα 3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν εμμέσως στη δημιουργία άλλων 67.000 θέσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Για πτυχιούχους και επιστήμονες
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ειδικές δράσεις για την αναστροφή του brain drain και την τόνωση της απασχόλησης επιστημονικού δυναμικού:
– Ενισχύσεις σε πτυχιούχους για ανάπτυξη επαγγελματικής δραστηριότητας και αυτοαπασχόληση
– Προσλήψεις επιστημονικού και διδακτικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
– Προκήρυξη ερευνητικών προγραμμάτων
– Κίνητρα σε Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού για δημιουργία επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Πηγή: Sofokleusin.gr