Ξεκίνησε χθές η 13η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στην κατασκήνωση Βογατσικού (φωτογραφίες+video)

Χθές το βράδυ, ξεκίνησε η 13η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, που φιλοξενεί στον θαυμάσιο χώρο της κατασκήνωσης Βογατσικού, ο Δήμος Άργους Ορεστικού, με θέμα: «Παρχάρια και Μωμοέρια από τον Πόντο στη Δυτική Μακεδονία» και στην οποία συμμετέχουν 180 περίπου νέες και νέοι, απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι θα διαμείνουν για τρείς ημέρες – όσο θα διαρκέσει η Συνάντηση – στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης.

Η Συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμούς, από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων, Γιώργο Αμαραντίδη, τον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστο-Δημήτρη Τοπαλίδη, τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Άργους Ορεστικού, Αναστάσιο Ξανθόπουλο, τον Γραμματέα του Σ.Πο.Σ. Δ υτ, Μακεδονίας & Ηπείρου και Περιφ. Σύμβουλο Δυτ. Μακεδονίας,  Γιώργο Χριστοφορίδη και τον Αντιπρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας, Κων/νο Χατζημιχαηλίδη.

Μετά τους χαιρετισμούς, παρατέθηκε δείπνο με υπέροχα ποντιακά εδέσματα, την φροντίδα των οποίων είχε (και έχει για το πρωϊνό και τα γεύματα των παιδιών στην διάρκεια της παραμονής τους στην κατασκήνωση) η κα Ελένη Κυριακίδου Βασιλειάδου, Παραγωγός παραδοσιακών Ποντιακών προϊόντων «Βερμίου Γής» και ακολούθησε μιά καταπληκτική ποντιακή μουσική βραδιά, στην οποία συμμετείχε σύσσωμη η νεολαία του συνεδρίου, υπό τους δυναμικούς ποντιακούς ρυθμούς, μουσικών σχημάτων των ιδίων των νέων.

Σήμερα, το Συνέδριο ξεκίνησε με τις θεματικές ενότητες, όπου η κα Ελένη Κυριακίδου Βασιλειάδου ανέπτυξε το θέμα: «Τα Παρχάρια από τον Πόντο στο Βέρμιο».

Το απόγευμα το Συνέδριο συνεχίζεται με την β’ θεματική ενότητα: «Μωμοέρια από τον Πόντο στην Δυτ. Μακεδονία. Λαογραφικές & Βιωματικές καταγραφές», με ομιλητή τον Θεόδωρο Πιλαλίδη.

Το βράδυ, μετά το δείπνο, θα ακολουθήσει ποντιακή μουσική βραδιά.

Η 13η Πανελλήνια Συνάντηση θα ολοκληρωθεί αύριο, με τον Γεώργ. Παρχαρίδη, επίτιμο Πρόεδρο ΠΟΕ & τ. Πρόεδρο ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ και τον Πρόεδρο ΠΟΕ Χρ. Τοπαλίδη, να αναφέρονται στην «Ιδρυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Στόχοι και προοπτικές», για να κλείσουν οι εργασίες, με τα συμπεράσματα και τα ψηφίσματα.

Να σημειώσουμε, ότι στον χώρο της εκδήλωση, ο ΑΠΕΣ «ΟΜΟΝΟΙΑ» Βογατσικού λειτουργεί αναψυκτήριο.

Στέργιος Γ. Ιατρού

Προηγούμενο Άρθρο

Proteas Open 2017: Players Party σήμερα μετά τα παιχνίδια της ημέρας!

Επόμενο Άρθρο

«Συμμετέχω - δρω - αλλάζω απαντώντας» | Ηλεκτρονική έρευνα από τους επιστημονικούς φορείς της ΝΟΔΕ Καστοριάς

Τελευταία από Εκδηλώσεις