Ξεκίνησαν χθες οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους Καστοριανούς συντρόφους του Ρήγα Φεραίου, αδελφούς Εμμανουήλ

Το απόγευμα ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας « Ρήγας Βελεστινλής» και πρώην υπουργός Γιώργος Σούρλας, μαζί με τους εκπροσώπους των Δήμων απ΄ όπου κατάγονταν οι σύντροφοι του Ρήγα Φεραίου, επισκέφθηκαν το αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ.

Στο αρχοντικό το οποίο   λειτουργεί από τον Μ/Σ Αρμονία ως ενδυματολογικό μουσείο και ανακαινίστηκε πρόσφατα, τους ξενάγησε ο πρόεδρος του συλλόγου Μιχάλης Ζήλας.

« Ήρθαμε για να αποτίσουμε φόρο τιμής. Να καταθέσουμε στεφάνι να προσευχηθούμε , να απολογηθούμε γι΄αυτό που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, που δεν ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες και στις θυσίες τους δυστυχώς κι εδώ, να δώσουμε μια υπόσχεση θα έλεγα έναν όρκο, όπως έκαναν τότε εκεί οι σπουδαίοι για να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό. Τώρα πρέπει να αποτινάξουμε τον ζυγό τον κατοχικό, των δανειστών . Δεν το δέχονται ούτε εκείνοι , ούτε εμείς ότι μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι». Δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας και πρώην υπουργός Γιώργος Σούρλας.

   Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα στον χώρο του Μουσείου Μακεδονικού αγώνα όπου θα πραγματοποιηθούν σχετικές ομιλίες και παράλληλα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σούρλα με τίτλο: « Οι τελευταίες μέρες του Ρήγα και των συντρόφων του στον πύργο Νεμπόϊσα».

Ελένη Ψωμαδάκη

 

Προηγούμενο Άρθρο

Η επίσημη έναρξη του μεταπτυχιακού προγράμματος με θέμα τη διαχείριση – μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου | Αναμένοντας τις χρηματοδοτήσεις (ρεπορτάζ + φωτογραφίες)

Επόμενο Άρθρο

Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος στην Καστοριά

Τελευταία από Τοπικά Νέα