Ξεκίνησαν χθές οι εκδηλώσεις Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς (σειρά φωτογραφιών)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Σε κλίμα συγκίνησης ξεκίνησαν χθες το βράδυ, οι εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς, τις οποίες από τη φετινή χρονιά διοργανώνει ο Δήμος Καστοριάς σε συνεργασία με το Κέντρο Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς.

Χθες, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Μπαϊρακτάρειου Δημοτικού Ωδείου, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ των Αμερικανών με ρίζες στην Εβραϊκή Κοινότητα Καστοριάς, Larry Confine και Larry Rousso «Τrezoros», το οποίο αναφέρεται στους Εβραίους της Καστοριάς. Ακολούθησε στη συνέχεια ρεσιτάλ πιάνου με την συνθέτρια Renan Koen η οποία έχει ρίζες στην Εβραϊκή Κοινότητα Καστοριάς. Η κα Koen, απέδωσε αποσπάσματα από τον κύκλο τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη «Μάουτχαουζεν» καθώς και μία δική της σύνθεση.

Την εκδήλωση προλόγισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Παιδείας –  Προγραμματικής Ανάδειξης Παλιάς Πόλης και Εξυγίανσης Λίμνης Λεωνίδας Παπαδημητρίου.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Κέντρου Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Αντώνης Παπαδαμιανός, αναφέρθηκε στη χαμένη Εβραϊκή Κοινότητα της Καστοριάς καθώς και στην ιστορία του ντοκιμαντέρ «Τrezoros», το οποίο για πρώτη φορά προβλήθηκε με ελληνικούς υπότιτλους.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής και ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς Cliff Rousso.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών στους Larry Rousso και στη Renan Koen.

Τιμητική πλακέτα απένειμε επίσης ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς Cliff Rousso, στον δήμαρχο Καστοριάς Ανέστη Αγγελή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Κέντρου Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Αντώνης Παπαδαμιανός, αφιέρωσε την εκδήλωση στη Lina Rousso η οποία «έφυγε» πέρσι.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαβίδ Σαλτιέλ, πέντε Γερμανοί απόγονοι των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής που ήρθαν για να ζητήσουν συγνώμη και άλλοι επίσημοι.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα, με την Συμβολική Πορεία Μνήμης πρός το Μνημείο, χαιρετισμούς και κατάθεση στεφάνων.

Σ.Ι. – Ε.Ψ.