Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της 16ης Γιορτής Καστοριανού Ψαριού του Συλλόγου «ΤΟ ΑΠΟΖΑΡΙ» (φωτογραφίες)

/

Τα «μυστικά» της λίμνης της Καστορτής Καστοριάς είχαν την ευκαιρία να μάθουν όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου «ΤΟ ΑΠΟΖΑΡΙ» για μια οικολογική βόλτα στη λίμνη.

Η οικολογική βόλτα, με την οποία άρχισαν χθές το απόγευμα και οι εκδηλώσεις της γιορτής καστοριανού ψαριού, ξεκίνησε από την πλατεία του Απόζαρι και κατέληξε στο κιόσκι που υπάρχει μετά τον Ν.Ο.Κ.

Οδηγός ήταν η ιχθυολόγος ‘Άννα Λάτσιου, η οποία μίλησε εμπεριστατωμένα για την ιστορία και το οικοσύστημα της λίμνης, τις λειτουργίες του, τους οργανισμούς που ζουν μέσα σε αυτό, το φαινόμενο του ευτροφισμού και τις αιτίες που το προκαλούν και έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που τις απηύθυναν οι παρευρισκόμενοι.

«Αν είχαμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ένα κομμάτι   λάσπης μέσα από τον πάτο μιας λίμνης και την αφήναμε σιγά – σιγά να πέσει από τα χέρια μας, θα ήταν σαν πιάναμε όλη την ιστορία του οικοσυστήματος μιας λίμνης, να βλέπουμε να περνάει δηλαδή όλη η ιστορία της λίμνης από τα χέρια μας και σιγά – σιγά να φεύγει.

Το θέμα είναι, αυτή τη λάσπη που παίρνουμε να την κρατάμε και να τη μεταφράζουμε σε τοπική γνώμη, σε τοπική συμμετοχή γιατί αυτή η λάσπη είναι ουσιαστικά η δική μας ιστορία», υπογράμμισε.

Νωρίτερα τα μικρά παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα της λίμνης. Οι ζωγραφιές των παιδιών εκτέθηκαν στο χώρο των εκδηλώσεων.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, οι εκατοντάδες συμπολίτες μας που κατέκλυσαν κυριολεκτικά την πλατεία του Απόζαρι, απόλαυσαν μιά μοναδική συναυλία ΡΟΚ, αφιερωμένη στη μνήμη του συμπολίτη μας μουσικού Θόδωρου (Terry) Παπαντίνα – όπως ανέφερε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Συλλόγου Λαμπρινή Χαριζοπούλου – από τα Καστοριανά συγκροτήματα LOS ALAMOS, BLACK LEVEES, NORTHERN TRAVELLERS.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα, με τον διαγωνισμό Καστοριανών καραβιών στη λίμνη απέναντι από την πλατεία του Απόζαρι, στις 6 το απόγευμα, ακολουθεί στις 8.30 μ.μ. η Χορωδία του Συλ. «Ο ΚΥΖΙΚΟΣ» και στις 9 μ.μ. Λαϊκή βραδιά με το συγκρότημα 5ΑΓΡΑΜΜΟ.

Προηγούμενο Άρθρο

Τα νέα διόδια που θα ανοίξουν στις εισόδους της χώρας | ενα εξ αυτών στην Ιεροπηγή Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

Νέες ανώτατες τιμές για εμφιαλωμένο νερό, τοστ, καφέ σε αεροδρόμια, πλοία, ΚΤΕΛ, σχολεία

Τελευταία από Εκδηλώσεις