Νέα Υόρκη: Ο Σύλλογος Καστοριέων γιόρτασε την 109η επέτειο της απελευθέρωσης της Καστοριάς και τίμησε τον Πολιούχο της (φωτο)

/

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. 8 Νοεμβρίου 2021 – Τρεις γενιές Καστοριέων έδωσαν το δυναμικό τους παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 109η επέτειο της απελευθέρωσης της Καστοριάς, καθώς επίσης και στις εκδηλώσεις προς τιμή του πολιούχου της Καστοριάς του Αγίου Μηνά.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την καθιερωμένη Αρτοκλασία που τέλεσε στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεώργιος Αναστασίου και ολοκληρώθηκαν με την πανηγυρική εκδήλωση που έλαβε χώρα αμέσως μετά στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με το ναό

Τα λάβαρα του Συλλόγου με έτος ιδρύσεως το 1910 και της Φιλοπτώχου Αδλεφότητας Κυριών Καστοριάς, που ιδρύθηκε το 1920 τα οποία είχαν τοποθετηθεί δίπλα στο τραπέζι με τους άρτους καθιστούσαν ακόμη πιο λαμπερή την τελετή.

Ο π. Γεώργιος κάλεσε τους προέδρους του Συλλόγου Δήμο Σιώκη και της Φιλοπτώχου Τούλα Καλαπούτη και τους παρέδωσε τους άρτους. Αμέσως μετά αναφέρθηκε στους αγώνες των Καστοριέων για την ελευθερία και τόνισε ότι ο Άγιος Μηνάς έκανε το θαύμα του και η γραφική και ιστορική πόλη απελευθερώθηκε ανήμερα της εορτής του.

Αμέσως μετά οι Κατοριανοί μετέβησαν στο φιλόξενο Πνευματικό Κέντρο και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις προσφωνήσεις των προέδρων Δήμου Σιώκη και Τούλα Καλαπούτη και της υπευθύνου της εκδήλωσης Κατερίνας Σαχινίδου.

Την παράσταση έκλεψε η νεότερη γενιά του Συλλόγου, η οποία υπό την διεύθυνση των χοροδιδασκάλων Ράνιας Πάτσιου και Λάουρας Ζιώγα

Παρουσίασαν τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τους χορούς της Καστοριάς και απήγγειλαν ποιήματα αφιερωμένα στους αγώνες των Ελλήνων για ελευθερία και δημοκρατία.

Στιγμιότυπο από την Αρτοκλασία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δήμος Σιώκης, τόσο κατά την διάρκεια της προσφώνησης στην γιορτή, όσο και κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία των εκδηλώσεων και συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή, η οποία συνεργάστηκε άψογα με τις χοροδιδασκάλες και εξέπεμψαν μηνύματα αισιοδοξίας.

«Η συμμετοχή των μελών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Περιμέναμε πενήντα περίπου άτομα και ήρθαν πάνω από εβδομήντα και αυτό αν μη τι άλλο αποδεικνύει τη δίψα του κόσμου για κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο περισσότερος κόσμος έχει εμβολιαστεί και τώρα πλέον είμαστε έτοιμοι – μετά από δύο δύσκολα χρόνια – να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», πρόσθεσε.

Σε πρώτο πλάνο οι πρόεδροι Δήμος Σιώκης και Τούλα Καλαπούτη ενώ λαμβάνουν τον άρτο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στην 111 επέτειο της ιδρύσεως του Συλλόγου τόνισε ότι αποτελεί ορόσημο και ότι ο Σύλλογος ιδρύθηκε πριν ξεκινήσει ο πόλεμος της Καστοριάς για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι την περίοδο που όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και η σκλαβιά, οι πρόγονοί μας μετανάστες ανέλαβαν την ευθύνη της αφύπνισης των συνειδήσεων και την κινητοποίηση των συμπατριωτών τους στην Καστοριά στον αγώνα για την ελευθερία.

Η προσφορά του Συλλόγου και της Αδελφότητας των Καστοριέων τόσο στην ομογένεια όσο και στην Καστοριά είναι αέναη. Τα δύο τελευταία χρόνια που λόγω της πανδημίας δεν μπορούσαν να διοργανώσουν δια ζώσης εκδηλώσεις οι Καστοριανοί της Νέας Υόρκης έκαναν σημαία την φιλανθρωπία και εξέπληξαν τόσο την ομογένεια όσο και την Καστοριά με την γενναιοδωρία τους.

Τα λάβαρα το Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια” και Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την παράσταση του χορευτικού του Συλλόγου Καστοριέωνanamniseis.net

Ακολουθούν φωτογραφίες του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια” Ν. Υόρκης:


Προηγούμενο Άρθρο

Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας & μείωσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας

Επόμενο Άρθρο

Σαν σήμερα 9 Νοεμβρίου, πέφτει το τείχος του Βερολίνου

Τελευταία από Διεθνή

Περιφ. Δ/νση Εκπ/σης Δυτ. Μακεδονίας: «Προπαρασκευαστική επίσκεψη στην Πολωνία στο πλαίσιο του Διαπιστευμένου Σχεδίου Κινητικότητας Erasmus+ KA1 2021 –Σχολική Εκπαίδευση”» (φωτο)

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίαςπραγματοποίησε προπαρασκευαστική επίσκεψη στην πόλη Bialystokτης Πολωνίας από τις 16 έως