Εβδομαδιαία ανεξαρτητη πολιτικη εφημεριδα καστοριασ

Μυρίζει μπαρούτι: Το Πακιστάν κατέρριψε δύο ινδικά αεροσκάφη

κατηγορία : Διεθνή από

Την κατάρριψη δύο ινδικών μαχητικών που παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο του Πακιστάν, ανακοίνωσε το Ισλαμαμπάντ, μία μέρα μετά τους βομβαρδισμούς της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας στο πακιστανικό Κασμίρ

Η κατάρριψη έρχεται μετά την ανακοίνωση της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας για παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουλάχιστον τρία πακιστανικά αεροσκάφη στο ινδικό Κασμίρ. Τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και επέστρεψαν στο Πακιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου.

Τέσσερα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού αεροδρόμιου στο ινδικό Κασμίρ, τέθηκαν σε συναγερμό για πιθανότητα ενδεχόμενης επίθεσης από το Πακιστάν.

Επίσης την Τετάρτη, αεροσκάφος της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στο Κασμίρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο πιλότοι και ένας επιβαίνοντας. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.

Την Τρίτη η Ινδία βομβάρδισε στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στην πακιστανική επικράτεια.

Έκκληση των ΗΠΑ για «αυτογκράτηση»

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο προέτρεψε τις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση», να αποφύγουν κάθε «περαιτέρω στρατιωτική δραστηριότητα» και μια «κλιμάκωση», «πάση θυσία», ενώ ζήτησε από το Ισλαμαμπάντ να αναλάβει «αποφασιστική» δράση εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων» με ορμητήριο την επικράτειά του.

«Ενθαρρύνουμε την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την κλιμάκωση με κάθε τίμημα», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του, διευκρινίζοντας ότι είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ομολόγους του των δύο χωρών.

«Ενεθάρρυνα επίσης αμφότερους τους υπουργούς να δώσουν την προτεραιότητα στην απευθείας επικοινωνία και να αποφύγουν κάθε περαιτέρω στρατιωτική δραστηριότητα», συνέχισε ο Πομπέο.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ακόμη πως επισήμανε στο Ισλαμαμπάντ ότι είναι «επείγον» το Πακιστάν «να αναλάβει δράση (…) εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στο έδαφός του».

Oι στρατιωτικές εντάσεις Ινδίας-Πακιστάν που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο κλιμακώθηκαν δραματικά μετά την επίθεση καμικάζι αυτοκτονίας στο ινδικό Κασμίρ που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 άνθρωποι. 

Πηγή: reader.gr

Τελευταία από Διεθνή

Back to Top