Με 10% πάνω ξεκινάει το πετρέλαιο θέρμανσης

Από το Σάββατο θα μπορούν τα νοικοκυριά να προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης. Που θα κινηθεί η τιμή του λίτρου. Με καθυστέρηση το επίδομα θέρμανσης. Ποιοι οι δικαιούχοι

Θοδωρής Παναγούλης

Με μια αρκετά μεγάλη επιβάρυνση σε σχέση με το περυσινό άνοιγμα και μια ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με το κλείσιμο της περυσινής σεζόν, ξεκινάει αύριο 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, τη στιγμή που ο άμεσος ανταγωνιστής που είναι το φυσικό αέριο, βρίσκεται σε «χαμηλές πτήσεις» με μόλις 5 λεπτά την κιλοβατώρα για τον μήνα Οκτώβριο και εξοικονόμηση που ξεπερνά το 43% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Βεβαίως θα υπάρξει για κάποιες κοινωνικές κατηγορίες πληθυσμού η καταβολή επιδόματος θέρμανσης, με διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο οι λεπτομέρειες για το νέο μοντέλο δεν πρόκειται να γίνουν γνωστές πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Οι τιμές με τις οποίες αναμένεται να ξεκινήσει αύριο η πώληση πετρελαίου θέρμανσης από τα σημεία πώλησης θα κυμανθούν στα 93-94 λεπτά το λίτρο, μιλώντας πάντα για την Αθήνα. Στην επαρχία οι τιμές όπως πάντα θα είναι μεγαλύτερες.

Το άνοιγμα φέτος θα είναι ακριβότερο περίπου κατά 10% σε σχέση με τα 85 λεπτά το λίτρο που ήταν τον Οκτώβριο του 2015. Η διαφορά θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το κλείσιμο της περιόδου, τον Απρίλιο του 2016, όταν η τιμή ήταν στα επίπεδα των 75 λεπτών το λίτρο, ενώ είχαν υπάρξει και τιμές κοντά στα 70 λεπτά.

Το πετρέλαιο είναι ακριβότερο σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο κυρίως εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, που μεσολάβησαν. Οι φόροι θα καλύπτουν πλέον το 54% της τελικής του τιμής (έναντι 32,1% του μέσου όρου της ΕΕ). Ταυτόχρονα υπάρχει και μια αύξηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Παρά την υπερφορολόγηση είναι βεβαίως αμφίβολο αν θα εισπραχθούν παραπάνω φόροι καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, η αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης δεν οδηγεί σε περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία, αντίθετα τα μειώνει, ενώ την ίδια στιγμή μεγεθύνεται το πεδίο δράσης για τους επιτήδειους και έτσι το λαθρεμπόριο ανθεί.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι η ζήτηση τουλάχιστον στην αρχή της περιόδου θα είναι περιορισμένη καθώς οι καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας είναι ακόμη καλές. Επιπλέον πολλά νοικοκυριά διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου από την περυσινή περίοδο.

Επίδομα θέρμανσης

Εν τω μεταξύ, με καθυστέρηση τουλάχιστον 15 ημερών από την επίσημη έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος. Η απόφαση θα εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο κατανομής του επιδόματος με σκοπό να υπάρχει καλύτερη στόχευση, χωρίς όμως να επηρεάζεται το συνολικό κονδύλι που είναι διαθέσιμο και το οποίο ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ.

Αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης δεν θα γίνουν. Αντίθετα οι αλλαγές θα περιοριστούν στη γεωγραφική κατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με κατηγοριοποίηση των κλιματικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την επικρατούσα πρόταση, σε κάθε νομό θα δημιουργηθούν ζώνες (π.χ. ορεινές και πεδινές) ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Με βάση την πρόταση αυτή, θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που κατοικούν στις ορεινές περιοχές σε κάθε νομό και μείωση για τους κατοίκους των πεδινών περιοχών. Η αλλαγή αυτή εισάγεται επειδή πέρυσι που κάθε νομός (ολόκληρος, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες κάθε μέρους) ανήκε σε μια ζώνη, παρατηρήθηκαν μεγάλες αδικίες με ορεινές περιοχές που επικρατεί πολύ κρύο να έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλες μέσα στον ίδιο νομό που επικρατεί πολύ πιο ζεστό κλίμα.

Πέρυσι, για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η ελληνική επικράτεια είχε χωριστεί σε τέσσερις κλιματικές ζώνες με βάση τους νομούς ως εξής:

• Α΄ γεωγραφική ζώνη: Γρεβενά, Δράμα, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Σέρρες και Φλώρινα.

• Β΄ γεωγραφική ζώνη: Αρκαδία, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καρδίτσα, Κιλκίς, Λάρισα, Μαγνησία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Τρίκαλα, Χαλκιδική.

• Γ΄ γεωγραφική ζώνη: Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Αττική, (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ηλεία, Θεσπρωτία, Κέρκυρα, Κορινθία, Λέσβος, Λευκάδα, Πρέβεζα, Φθιώτιδα, Φωκίδα και Χίος.

• Δ΄ γεωγραφική ζώνη: Αργολίδα, Δωδεκάνησα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Κυκλάδες, Λασίθι, Μεσσηνία, Λακωνία, Κεφαλληνία και Ιθάκη, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρέθυμνο, Σάμο, Χανιά.

Στις τέσσερις αυτές ζώνες, το μέγιστο ύψος του επιδοτούμενου καυσίμου κυμαινόταν από 500 έως και 2.500 λίτρα και οι δικαιούχοι προσδιοριζόντουσαν με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι και φέτος:

• Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

• Έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

• Έγγαμος με 1 παιδί με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

• Έγγαμος με 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

• Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

• Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

Πηγή: news247.grΜε 10% πάνω ξεκινάει το πετρέλαιο θέρμανσης – Οικονομία – NEWS247

Προηγούμενο Άρθρο

Η Μαρία Αντωνίου στην τελετή Αγιασμού του νεοϊδρυθέντος Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Οι αγώνες της Α’ & Β’ Κατηγορίας το Σαββατοκύριακο 15-16/10 (η μέχρι στιγμής βαθμολογία)

Τελευταία από Οικονομία

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης για ένταξη προγραμμάτων στην Παρέμβαση Π2-58.5 “Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες” στo πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και