Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Καστοριανή Βεγγέρα”! (φωτογραφίες+video)

//

Μια  εξαιρετική εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν  όσοι παραβρέθηκαν  χθες  στο  κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου  Δυτ. Μακεδονίας στην Καστοριά.

«Καστοριανή βεγγέρα» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης την  οποία συνδιοργάνωσαν ο  Δήμος και η  Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς . Συμμετείχαν ο Προοδευτικός  Σύλλογος  Κυριών Καστοριάς, ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Καστοριάς « Αθ. Χριστόπουλος και η  Συμφωνική Ορχήστρα  του Ωδείου Βορείου Ελλάδος.

Στο πρώτο μέρος, η πρόεδρος του Προοδευτικού  Συλλόγου Κυριών Καστορίας Νίνα Μπουρλή έκανε μια νοσταλγική αναδρομή  στις  βεγγέρες της παλιάς Καστοριάς, ενώ παράλληλα η παραδοσιακή  χορωδία του Π.Σ Καστοριάς « Αθ. Χριστόπουλος», υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Μαρίας Βλαχάβα, ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια  τα οποία τραγουδούσαν οι παλιοί  Καστοριανοί στις  βεγγέρες.

 «Θα ήθελα να  σας παρακαλέσω να κρατήσετε στην ψυχή σας ένα μικρό κομμάτι από τη λαϊκή μας παράδοση. Διαβάστε ένα  βράδυ το βιβλίο « Καστοριά πατρίδα μου» της Ιφιγένειας  Διδασκάλου και ονειρευτείτε  τη ζωή των προγόνων μας. Βγάλτε από τα σεντούκια  τις δαντέλλες και  τα υφαντά και στρώστε τα.  Θα  ακούσετε να σας μιλούν για πρεμεντιά, για τις βεγγέρες των  γιαγιάδων μας. Ο μεγαλύτερος της οικογένειας ας ξεκινήσει ένα καστοριανό παραδοσιακό τραγούδι και θα τον ακολουθήσουν σιγά- σιγά και τα παιδιά. Έτσι μόνο θα θυμόμαστε την κανακαιρίσια Καστοριά.

Θα ήθελα επίσης, αυτή την πατροπαράδοτη αρχοντιά των προγόνων μας στους τρόπους και στο  φέρσιμο, να συνεχίσουμε να την κρατάμε  και να τη μεταδίδουμε στα παιδιά μας. »

Ακολούθησε  η Συμφωνική Ορχήστρα του  Ωδείου Βορείου Ελλάδος η οποία παρέσυρε το κοινό σε ρυθμούς  τζαζ.

Στην εκδήλωση την οποία προλόγισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού- Τουρισμού και  Διεθνών Σχέσεων Χρήστος Μουρατίδης, απηύθυναν  χαιρετισμούς  ο δήμαρχος Καστοριάς  Γιάννης Κορεντσίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς  Δημήτρης Σαββόπουλος.

Απολαύστε στιγμές της χθεσινής εκδήλωσης μέσα από την κάμερα του fonikastorias.gr στο παρακάτω video

Δ.Ι- Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Ευχές Βουλευτή ΝΔ Καστοριάς Ζήση Τζηκαλάγια

Επόμενο Άρθρο

Ευχές Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολ. Τελιγιορίδου

Τελευταία από Εκδηλώσεις