Με μια υπέροχη μουσικοθεατρική παράσταση ξεκίνησαν τα «Χριστοπούλεια 2018» (φωτογραφίες)

κατηγορία : Εκδηλώσεις από

Με μια υπέροχη μουσικοθεατρική παράσταση  ξεκίνησαν την Κυριακή  15 Απριλίου, τα «Χριστοπούλεια  2018» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Καστοριάς «Αθανάσιος  Χριστόπουλος».

Η παιδική χορωδία και το τμήμα παιδικού θεατρικού παιχνιδιού του  συλλόγου παρουσίασαν το παραμύθι της Βερόνικας Αποστόλου «Η σκληρή κυρία πλάκα».

Η παράσταση που έγινε  στο  χώρο του συλλόγου,   ήταν πλαισιωμένη με τραγούδια τους στίχους και τη  μουσική των οποίων έγραψαν τα παιδιά της  χορωδίας με την καθοδήγηση της μαέστρου τους Μαρίας Βλαχάβα. Αφηγήτρια του παραμυθιού ήταν η Μένη Κοκκίνου.

Ο  σεβασμός στο  διαφορετικό και η αποδοχή του άλλου. Η διαφορετικότητα δεν μπορεί να εμποδίσει κανέναν να επιτύχει  ότι επιθυμεί στη  ζωή  του. Ήταν το μήνυμα που μετέφεραν τα παιδιά, τα οποία με την ερμηνεία τους μάγεψαν το κοινό.

«Χαίρομαι που τα παιδιά  κατάλαβαν το  βαθύτερο νόημα του διηγήματος.  Το πόσο  σπουδαίο είναι το να είσαι σημαντικός,  το πόσο σπουδαία είναι η αγάπη της μητέρας η οποία, είτε πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας είτε από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, δεν παύει να είναι μητέρα μας». Ανέφερε η  συγγραφέας  Βερόνικα Αποστόλου προσθέτοντας ότι με το παραμύθι το οποίο έγραψε θα μπορέσει να εξηγήσει και η ίδια στη μόλις 2,5 μηνών  κορούλα της, για την ασθένεια. «Όταν το  έγραψα δεν ήμουν μητέρα. Σκεφτόμουν όμως πώς θα είμαι, πώς θα έχω τη  δύναμη να μεγαλώσω το παιδί μου. Τώρα όμως που έχω το παραμύθι στα χέρια μου, είναι ένα εργαλείο για να της μάθω για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, να της μάθω ότι η μαμά της είναι διαφορετική και ότι πρέπει να παίρνουμε δύναμη  και αισιοδοξία από ορισμένα πράγματα».

«Σήμερα είναι μια μοναδική   μέρα για τον σύλλογό μας, γενικότερα και για την παιδική  χορωδία και το τμήμα θεατρικού παιχνιδιού ειδικότερα. Τα παιδιά αυτής της χορωδίας, δημιούργησαν  κάτι μοναδικό. Δημιούργησαν τραγούδια τα οποία θα συνοδεύουν.

Με την εμπνευσμένη  καθοδήγηση της μαέστρου  Μαρίας  Βλαχάβα, έγραψαν τους στίχους και συνέθεσαν τη μουσική αυτών των υπέροχων τραγουδιών τα οποία θα ακούσετε σήμερα.

Και ο στόχος; Ένας  αλλά πολύ ουσιαστικός. Ο  σεβασμός στο  διαφορετικό και η αποδοχή του απέναντι,  θα πρέπει να είναι  οδηγοί μας σε κάθε συμπεριφορά μας. Η διαφορετικότητα δεν μπορεί να εμποδίσει κανέναν να επιτύχει  ότι επιθυμεί στη  ζωή  του. Όλα αυτά, έρχονται να μας το υπενθυμίσουν τα παιδιά μας σήμερα». Τόνισε η πρόεδρος του  Πολιτιστικού  Συλλόγου «Αθανάσιος  Χριστόπουλος» Άννα  Χατζηλεοντιάδου,  η οποία δεν παρέλειψε να επισημάνει την απουσία των τοπικών αρχών από την εκδήλωση, λέγοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι  πάρα πολύ για την απουσία των αρχών πόσο μάλλον όταν  σήμερα είναι η έναρξη των εκδηλώσεων  «Χριστοπούλεια», αλλά και όταν οι  ίδιες οι αρχές δεν παρέχουν ούτε τις υποδομές ούτε τη βάση για να μπορέσουμε εμείς οι σύλλογοι να κάνουμε κάποια πράγματα.

Με πικρία το λέω, γιατί  αυτά τα  τέσσερα χρόνια που είμαι πρόεδρος, διαπιστώνω  πολύ μεγάλη αναλγησία από τις αρχές».

Αξίζει τέλος  να σημειωθεί ότι ο σύλλογος παραχώρησε τα δικαιώματα των τραγουδιών στη συγγραφέα και  στις επόμενες εκδόσεις του  βιβλίου, θα περιλαμβάνονται και αυτά υπό τη  μορφή οπτικού δίσκου.

Ελένη  Ψωμαδάκη