/

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη συμμετείχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς στο εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της Καστοριάς

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη η  οποία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο  Βυζαντινό Μουσείο, συμμετείχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς  στο εορτασμό της  επετείου της απελευθέρωσης της Καστοριάς.

Ομιλητής ήταν ο διδάκτωρ Πολεοδομίας- Χωροταξίας του Τμήματος  Αρχιτεκτόνων   του Α.Π.Θ., μεταδιδάκτορας  Ιστορικής  Γεωγραφίας και   τ. σχολικός  σύμβουλος  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γεώργιος Τσότσος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:  «Το δίκτυο των  οικισμών της περιοχής  Καστοριάς κατά την πρώιμη  Οθωμανική περίοδο».

«Παρατηρούμε, κυρίως μέσα  από τα οθωμανικά φορολογικά κατάστιχα εκείνης  της εποχής ότι η Καστοριά εξακολούθησε όπως και κατά τη  βυζαντινή περίοδο να είναι η σημαντικότερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας  κατά την περίοδο εκείνη και μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της  Βαλκανικής Χερσονήσου τουλάχιστον μέχρι και τον  17ο αιώνα. Και από την εποχή εκείνη είχε αρχίσει η ανάπτυξη της γουνοποιίας και του εμπορίου τα οποία έφεραν και τη μετέπειτα πολιτιστική ανάπτυξη με τις  γνωστές σχολές του  18ου αιώνα και όλο αυτό έχει  η συνέχειά του από τη  βυζαντινή εποχή  μέσα από  την πρώιμη οθωμανική περίοδο μέχρι και την ύστερη οθωμανική περίοδο .

Οι  οικισμοί οι οποίοι υπάρχουν σήμερα υπήρχαν όλοι και τον 15ο αιώνα. Υπήρχαν και πολλοί άλλοι που εν τω μεταξύ ερημώθηκαν εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους για διάφορους λόγους.

Το οικιστικό δίκτυο παρέμεινε σταθερό από τον  15ο αιώνα και κανένας δεν ξέρει σε βάθος χρόνου από πότε νωρίτερα μέχρι και τον 20ο αιώνα διότι δεν άλλαξε ο τρόπος παραγωγής. Δεν άλλαξε η παραδοσιακή  γεωργική κοινωνία. Από τα μέσα του 20ου αιώνα που άλλαξε η κοινωνία και ο κόσμος άρχισε να πηγαίνει στις πόλεις, οι ορεινοί οικισμοί άρχισαν να ερημώνουν και είναι  βέβαιο ότι  σε εκατό χρόνια  η εικόνα του γεωγραφικού  χώρου θα είναι ότι θα έχουμε κάποιες πόλεις και  κάποιες κωμοπόλεις, ενώ, όλα τα ορεινά  χωριά θα έχουν  καλυφθεί από μια πυκνή  βλάστηση  και δεν θα υπάρχει   τίποτα που να θυμίζει την παρουσία τους.  Είμαστε δηλαδή σε μια διαδικασία εξέλιξης αλλαγής του οικιστικού δικτύου  των οικισμού το οποίο όμως, παρέμεινε σταθερό για πέντε αιώνες»,  σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσότσος.

Τον ομιλητή καλωσόρισε και αναφέρθηκε στο έργο του,   η προϊσταμένη της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς  Ανδρομάχη Σκρέκα.

Μετά  το τέλος της  διάλεξης, ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό.

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Η ανάρτηση με το μήνυμα του Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη για την εντυπωσιακή “αναπαράσταση”

Επόμενο Άρθρο

Με λαμπρότητα η Καστοριά γιόρτασε τα Ελευθέριά της από τον τουρκικό ζυγό το 1912 & τον Πολιούχο της Άγιο Μηνά (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Τελευταία από Εκδηλώσεις