Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν τα Θυρανοίξια του Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων ενορίας Ελεούσης (φωτογραφίες)

Με λαμπρότητα και την παρουσία πολλών πιστών, έγιναν χθές το απόγευμα τα Θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων ενορίας Ελεούσης, στην Καστοριά.

Στην ακολουθία των Θυρανοιξίων χοροστάτησε ο σεβ. μητροπολίτης Σισανίου και κ. Σιατίστης Αθανάσιος και συλλειτούργησε ο σεβ. μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ.

Στην τελετή έδωσαν το «παρών» ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα.

«Μπορούμε να πούμε εμείς που κατοικούμε σ’ αυτό το μετερίζι της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού, παρά τα δεινά μας, παρά τις δυσκολίες μας, παρά τα όσα συμβαίνουν δυστυχώς στον τόπο μας, ότι ο Θεός κατοικεί στην Καστοριά». Τόνισε ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στις σπάνιες τοιχογραφίες του ναού.

Ο μονόχωρος ξυλόστεγος ναός Αγίων Αποστόλων ενορίας Ελεούσης είναι αφιερωμένος στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Οικοδομήθηκε τον 16ο αιώνα και τοιχογραφήθηκε από τον ονομαστό ζωγράφο Ονούφριο το 1547.

Το 2011 ξεκίνησαν από την 16η Εφορεία Αρχαιοτήτων, με αυτεπιστασία, οι εργασίες στερέωσης – αποκατάστασης του ναού, καθώς και οι εργασίες συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου και του τέμπλου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2015.

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007 – 2013 με συνολικό προϋπολογισμό 390.000 ευρώ.

fonikastorias.gr   Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Κορονοϊός στην Ελλάδα: 23 νέα κρούσματα σήμερα, 3.366 συνολικά – Κανένας νέος θάνατος, στους 191 παραμένουν οι νεκροί

Επόμενο Άρθρο

Η Θεία Λειτουργία της Φιλοπτώχου στο εξωκλήσι "Τα γενέθλια της Θεοτόκου " στο Καλοχώρι Καστοριάς (φωτο)

Τελευταία από Τοπικά Νέα