Με κάμψη 70% στις δουλειές έκλεισε η Έκθεση Γούνας του Μιλάνο – Για «καταστροφή» τους λόγω κοροναϊού μιλούν οι γουνέμποροι – Δηλώσεις Δημήτρη Κοσμίδη

/

Έκδηλη είναι η ανησυχία και στον κλάδο της γούνας για την εξάπλωση του κοροναϊού έξω από τα σύνορα της Κίνας. Χθες το βράδυ έκλεισε τις πύλες της μία από τις πιο διάσημες Εκθέσεις Γούνας Mifur 2020 που γίνεται στο Μιλάνο της Ιταλίας, όπου συνήθως συγκεντρώνει την «αφρόκρεμα» του παγκόσμιου εμπορίου. Στην παγκόσμια αυτή έκθεση συμμετείχαν 32 επιχειρήσεις από την Καστοριά και τη Σιάτιστα μαζί με τους συνεργάτες τους, τα λεγόμενα εργαστήρια, που έχουν πάντα μαζί τους.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γούνας, Δημήτρης Κοσμίδης, συνολικά «έχουμε 300 έως 350 ανθρώπους που αυτή την ώρα προσπαθούν να αναχωρήσουν από την Ιταλία με προορισμό την Ελλάδα ή άλλες κατευθύνσεις ανάλογα με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους». Ο ίδιος ανέφερε ότι «η έκθεση δεν πήγε καθόλου καλά, είχε λιγοστούς επισκέπτες, οι παραγγελίες και οι δουλειές που κλείστηκαν παρουσιάζουν μια κάμψη που αγγίζει το 70%» σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019, άρα οι επιπτώσεις είναι σημαντικές για τον κλάδο. Ο κ. Κοσμίδης υπενθύμισε ότι έναν μήνα πριν αναβλήθηκε λόγω κοροναϊού η αντίστοιχη έκθεση στο Χονγκ Χονγκ, που θεωρείται η μεγαλύτερη του κόσμου, ενώ την ίδια τύχη είχαν και δύο δημοπρασίες γουνοδερμάτων στο δημοπρατήριο της Κοπεγχάγης, όπου, καθώς γίνονται στην αρχή της χρονιάς, θεωρούνται δημοπρασίες -«πιλότος» για την πορεία του κλάδου.

Η απουσία της Κίνας από τις εμπορικές εκθέσεις και τις δημοπρασίες έχει δημιουργήσει σημαντική καθίζηση στον κλάδο, αφού, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γούνας, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός δερμάτων που φτάνει στο 85% της παγκόσμιας παραγωγής. Είναι και η χώρα που διακινεί, ενώ την ίδια στιγμή εμπορεύεται, ως τελικό προϊόν σε μεγάλο μέρος από τις ποσότητες δερμάτων. «Όταν δεν έρχονται οι Κινέζοι στα δημοπρασίες, τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα είναι κατά 85% λιγότερα από πέρυσι» σημειώνει ο κ. Κοσμίδης, που προσθέτει ότι «αυτό σημαίνει ολική καθίζηση του γούνας, για μας είναι καταστροφή».

Ο κ. Κοσμίδης εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα των επιχειρήσεων του κλάδου το επόμενο διάστημα να συμμετέχουν σε εμπορικές πράξεις, αφού – όπως έκανε γνωστό – δύο δημοπρασίες που ήταν να γίνουν τον Μάρτιο στη Φιλανδία έχουν αναβληθεί για τον Απρίλιο και κανείς δεν γνωρίζει στο τέλος αν θα γίνουν. «Αυτό σημαίνει ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις μας δεν θα έχουν πρώτη ύλη για να δουλέψουν και αυτό είναι ότι χειρότερο για τον κλάδο μας».

Ως προς τη Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, που έχει προγραμματιστεί από τις 7-10 Μαΐου στο τοπικό Εκθεσιακό Κέντρο, δήλωσε ότι αυτό που γνωρίζει μέχρι στιγμής είναι ότι «η Έκθεση θα γίνει κανονικά». Η γούνα είναι ένα από τα προϊόντα που η Ελλάδα εξάγει σε μεγάλες ποσότητες στην Κίνα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

naftemporiki.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Παρέμβαση του Βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια σε ημερίδα για το νεανικό διαβήτη (vid)

Επόμενο Άρθρο

Σε αποκριάτικους ρυθμούς η πανέμορφη Καστοριά ξετυλίγει ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι εκδηλώσεων για όλους!

Τελευταία από Γούνα