Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με βραβεύσεις γιορτάστηκε σήμερα στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς η Κυριακή της Ορθοδοξίας (φωτο)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα,  γιορτάστηκε  σήμερα στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Το πρωί, τελέστηκε θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καστοριάς  Σεραφείμ και τη συμμετοχή του ιερού κλήρου. Το « παρών» έδωσαν, εκπρόσωποι  των αρχών της περιοχής μας και πολύς κόσμος.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των  ιερών εικόνων και των ιερών λειψάνων. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους Αρχιερείς και Ιερείς της Μητροπόλεως, καθώς και για τους  δωρητές και ευεργέτες της τοπικής μας εκκλησίας.

Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ,  τίμησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση  της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς τον  χρυσό Σταυρό της Παναγίας Μαυριωτίσσης,   τον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Πάνο Τσολάκη για την προσφορά του   στα γράμματα και στην ιστορία του τόπου μας.

«Η Μητρόπολή μας σας αντιδωρίζει εν ευχαριστία και ευγνωμοσύνη, ένα μεγάλο ευχαριστώ και σας απονέμει την  ύψιστη τιμητική διάκριση της πόλεώς μας τον  Σταυρό της Παναγίας της Μαυριωτίσσης.

Να έχετε υγεία και δύναμη  ώστε να συνεχίσετε να μας προσφέρετε. Κι εμείς  θα χαιρόμαστε πάντοτε  να σας βλέπουμε και να  σας καμαρώνουμε. Να είστε πάντοτε άξιος . Να ζείτε», υπογράμμισε ο Σεβασμιότατος απευθυνόμενος στον κ. Τσολάκη.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Τσολάκης, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Καστοριάς και αναφέρθηκε  εν συντομία στην ιστορία της πόλης μας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:  «Από τις τελευταίες μου έρευνες, θεωρώ , πιστεύω ότι η βυζαντινή Μητρόπολη  της Καστοριάς βρισκότανε στη  θέση  του τζαμιού το οποίο   σώζεται.   Έχουν εντοπιστεί  διάφορα  ευρήματα  όπως η Αγία Τράπεζα».

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν επίσης  σε δυο από τους μακροβιότερους  εκκλησιαστικούς  επιτρόπους της Ι. Μητροπόλεως  Καστοριάς. Συγκεκριμένα, στον Θωμά  Ζήδρο ο οποίος  διετέλεσε επίτροπος επί τριάντα χρόνια και στον  Γεώργιο Κωστόπουλο, ο οποίος ήταν επίτροπος επί  δεκαπέντε χρόνια.

Τις απονομές έκαναν ο  αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος και ο  δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης.

fonikastorias.gr    Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Στεφανής για Έβρο: Βρισκόμαστε σε πόλεμο χωρίς σφαίρες

Επόμενο Άρθρο

Αναστηλώνουν το σπίτι του Παύλου Μελά

Τελευταία από Τοπικά Νέα