Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στην Καστοριά για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας! (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Ογκώδες συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα μπροστά από το κτίριο της Αντιπεριφέρειάς μας για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Τόσο οι ομιλητές στους χαιρετισμούς τους, όσο και οι εκατοντάδες κόσμου κάθε ηλικίας, διατράνωσαν πώς η Μακεδονία είναι μία, ήταν, είναι και θα είναι Ελληνική και πώς το όνομά της δεν εκχωρείται σε κανέναν.

Στην εκδήλωση, συντονιστής της οποίας ήταν ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Καστοριάς Ιωαν. Τόμου, απηύθυναν χαιρετισμό, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κοζάνης & Σερβίων κ. Παύλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτ. Αδαμόπουλος, οι Δήμαρχοι Καστοριάς & Νεστορίου Αν. Αγγελής & Πασχ. Γκέτσιος, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Άργους Ορεστικού ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Άργους Ορεστικού, λόγω απουσίας του τελευταίου, Αν. Ξανθόπουλος και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συλλαλητηρίου, πρώην Δήμαρχος Καστοριάς, Εμ. Χατζησυμεωνίδης.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι κατά την ανάγνωση του χαιρετισμού της Βουλευτού Ν.Δ. Καστοριάς Μαρίας Αντωνίου, από τον κ. Ιωαν. Τόμου, υπήρξαν παρατεταμένες και έντονες αποδοκιμασίες από μερίδα του κόσμου.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την Εκπαιδευτικό και μέλος του Δ.Σ. του Συλ. «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς», Σόνια Ευθυμιάδου – Παπασταύρου, η οποία τόνισε μεταξύ των άλλων τα εξής: «Θέλουμε ειρηνικά χωρίς να καίμε και να καταστρέφουμε όπως συνηθίζεται σήμερα, να δηλώσουμε πώς εμείς οι Μακεδόνες δεν θέλουμε να μοιραστούμε το όνομα με καμμία άλλη χώρα. Ας βρούν ένα δικό τους όνομα. Γιατί επιμένουν να πάρουν το δικό μας; Δεν είναι εθνικά περήφανη τακτική αυτή της διαρκούς υποχώρησης του μόνιμου ενδοτισμού και της μή διεκδίκησης του δικαίου. Ναί μεν αυταπόδεκτο είναι αλλά απαιτείται να το διεκδικούμε καθώς τα πράγματα στην εποχή μας προχωρούν κατά το συμφέρον και όχι κατά το δίκαιο. Εμείς οι Έλληνες ποτέ δεν είχαμε βλέψεις εις βάρος κάποιας γειτονικής μας χώρας. Έχουμε όμως χρέος απέναντι στην αγαπημένη μας πατρίδα και απέναντι στα αγαπημένα μας παιδιά και εγγόνια να μήν παρακολουθούμε με απάθεια τα όσα συμβαίνουν και μας αφορούν. Και προπαντός να μή μας διακρίνει η ηττοπάθεια. Εμείς εδώ στην ιστορική Καστοριά δίνουμε ένα ευπρεπές παράδειγμα που νικά τη βλαβερή ηττοπάθεια. Δίνουμε τον αγώνα τον καλό, όλοι μαζί. Όλοι μαζί παρακαλούμε τον ήλιο της δικαιοσύνης να ευλογήσει τον τίμιο αγώνα μας και να μή λησμονήσει ούτε τώρα, ούτε ποτέ, την χιλιόμορφη, την πανέμορφη γή της μιάς και μόνης αληθινής Μακεδονίας. Της Ελληνικής Μακεδονίας».

Αμέσως μετά ο συντονιστής της πανκαστοριανής συγκέντρωσης, διάβασε ψήφισμα, το οποίο θα επιδοθεί στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό της χώρας, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής και στους Βουλευτές του Ν. Καστοριάς, που αναφέρει ότι: «Αδιαπραγμάτευτη και ακλόνητη εθνική στάση αποτελεί η μή χρήση του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του στην οριστική ονομασία του κράτους των Σκοπίων».

Το συλλαλητήριο έκλεισε, με το τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή…», «τη Υπερμάχω…» και τον Εθνικό μας Ύμνο.

Στέργιος Ιατρού – Ελένη Ψωμαδάκη