Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που ανέρχονται σε 40 – 50% στη Δυτ. Μακεδονία – Υπηρεσίες πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών

κατηγορία : Δυτική Μακεδονία από
Την ώρα που στη χώρα κηρύχτηκε εθνικό πένθος για την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής και για τις φονικές πυρκαγιές που κόστισαν πολλές ανθρώπινες ζωές, οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των δήμων της ακριτικής περιοχής, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόληψη, αλλά και για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων ακραίων φαινομένων, έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.
Ειδικότερα, σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η κάλυψη του προσωπικού των τεχνικών υπηρεσιών των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων ανέρχεται μόλις στο 50% – 60%, δηλαδή παρατηρείται μεγάλη έλλειψη προσωπικού, κυρίως σε χειριστές μηχανημάτων, η οποία ανέρχεται στο 40% – 50% κατά μέσο όρο. Μάλιστα, σε ορισμένες Π.Ε. όπως σ’ αυτή των Γρεβενών, η έλλειψη είναι ακόμη μεγαλύτερη. «Οι ελλείψεις αυτές υπάρχουν γιατί αφ’ ενός δεν γίνονται προσλήψεις, αφ’ ετέρου έχουμε πολλές συνταξιοδοτήσεις προσωπικού», δήλωσε στο «e-ptolemeos» ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα προβλήματα ελλείψεων παρατηρούνται και στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, όπου επίσης οι συνταξιοδοτήσεις είναι αρκετές, χωρίς αναπλήρωση του προσωπικού.
Βεβαίως, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, «η καταστολή των πυρκαγιών είναι αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ωστόσο σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων και τέτοιων πυρκαγιών, όπως οι πρόσφατες στην Ανατολική Αττική, όσο προσωπικό και να έχεις στη διάθεσή σου δεν είναι αρκετό».
Πάντως και στον τομέα της πρόληψης, να σημειωθεί ότι σε πολλές περιοχές τα παράπονα και οι καταγγελίες πολιτών πέφτουν βροχή για χόρτα που δεν καθαρίζονται σε πεζοδρόμια και ερείσματα δρόμων. «Υπεύθυνοι για καθαρισμό των χόρτων στους επαρχιακούς δρόμους είναι οι δήμοι» σημείωσε ο Π. Ασλανίδης, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει θέμα με καθαρισμό των χόρτων σε ορισμένα οικόπεδα και αγροτεμάχια, τα οποία πρέπει να καθαρίζουν οι ιδιοκτήτες τους, αλλά να ελέγχονται από τους οικείους δήμους». Ωστόσο, τα παραδείγματα οικοπέδων και αγροτεμαχίων που αποτελούν απειλή πυρκαγιάς είναι αρκετά, αλλά χωρίς να ζητείται ευθύνη από κανέναν.
Τέλος, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, υποστήριξε ότι «έγιναν όλες οι προβλεπόμενες συσκέψεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε επίπεδο Π.Ε. και δήμων, κατά τις οποίες όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εξέφρασαν την ετοιμότητά τους». Πρόσθεσε επίσης ότι «ευτυχώς στην περιοχή μας δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα και ελπίζω να μην υπάρξουν».

Πηγή: e-ptolemeos.gr