Λαογραφικό Μουσείο Σιάτιστας: Τα σκουπίδια που έγιναν θησαυρός και «ντελάλης» της παράδοσης (φωτογραφίες)

Βρισκόμαστε στην Σιάτιστα και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία της Γεράνειας, πολύ κοντά στο μοναδικό μνημείο της Αγίας Παρασκευής (του 17ου αιώνα).

Ως επισκέπτρια στην περιοχή ήταν αδύνατο να μην κατευθυνθώ προς το παραδοσιακό σπίτι, ιδιοκτησίας του ζεύγους Χρήστου Τσιότσιου και Τατιάνας Ντερού.

Πιο συγκεκριμένα το σπίτι αυτό αποτελεί παράσπιτο του Αρχοντικού της Πούλκως, είναι του 18ου αιώνα και σήμερα λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο.

Όταν πριν από 43 χρόνια η κ.Τατιάνα Ντερού, ως μικρό κορίτσι, έψαχνε στα σκουπίδια και συνέλεγε αντικείμενα που πετούσαν οι άρχοντες του τόπου, κανένας δεν είχε φανταστεί ότι αυτά τα … σκουπίδια θα γίνονταν κάποια στιγμή ένας πραγματικός θησαυρός ανεκτίμητης αξίας.

Αν και έγινε αντικείμενο χλευασμού, επειδή έψαχνε στα σκουπίδια, η κ.Τατιάνα δεν πτοήθηκε και συνέχισε τον ρόλο της ως «ρακοσυλλέκτρια». Έναν ρόλο που κρατά ακόμα και σήμερα με την μόνη διαφορά ότι αντί να ψάχνει στα σκουπίδια συλλέγει αντικείμενα με κάθε άλλο τρόπο.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι όταν η σημερινή ιδιοκτήτρια του Λαογραφικού Μουσείου γνώρισε τον σύζυγό της, ο κ. Τσιότσιος επέμενε να βρουν μία στέγη για τα χιλιάδες αντικείμενα που ως εκείνη την ώρα στοιβάζονταν σε μία αποθήκη.

Το παράσπιτο που βρήκαν και αγόρασαν το φρόντισαν με όλες τις λεπτομέρειες, το ζωντάνεψαν με τις μεγάλες παρεμβάσεις τους και από γιαπί το έκαναν και πάλι σπίτι.

Σήμερα φιλοξενεί πάνω από 4.000 εκθέματα μοναδικής ομορφιάς και σπουδαιότητας αισθητικής, ιστορικής, παραδοσιακής, συναισθηματικής.

Η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο μπορεί, άνετα, να χαρακτηριστεί «ταξίδι στον χρόνο».

Ένα ταξίδι στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, στον τρόπο που βίωναν τις 4 εποχές του χρόνου, στα αντικείμενα και σκεύη που χρησιμοποιούσαν, στα ενδύματα, τα υποδήματα, τα αξεσουάρ, τα κοσμήματα, τα εργαλεία τους και πολλά πολλά ακόμα.

Το μουσείο επισκέπτονται ετησίως εκατοντάδες κόσμου που εκτός από τον θαυμασμό τους, εκφράζουν και τις ευχαριστίες τους προς το ζεύγος που με καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία και μεγάλη λατρεία για τον τόπο και την παράδοσή τους, κατάφεραν να προσφέρουν στην κοινωνία μας ένα μοναδικό αριστούργημα. Μία χρονομηχανή, διαθέσιμη στον κάθε ένα.

Ράνια Στυλιάδου

Προηγούμενο Άρθρο

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

Αποτελέσματα αγώνων τμημάτων του Α.Σ. Καστοριάς_άροσις του Σαββατοκύριακου 4 & 5 Φεβρουαρίου 2023

Τελευταία από Uncategorized