Κων/νος Κακαγιάννης: «Στόχος του νέου Δ.Σ. του Συλ. Ομόνοια Καστοριάς, να πάρει ζωή το ιστορικό κέντρο της πόλης»

Να αποκτήσει το ιστορικό κέντρο της Καστοριάς την παλιά του αίγλη. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος του νέου Δ.Σ του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου «Ομόνοια», το οποίο ανέλαβε καθήκοντα πρόσφατα.

«Στόχος μας είναι, να πάρει ζωή το ιστορικό κέντρο της πόλης. Η πλατεία Ομονοίας, η οδός Μητροπόλεως. Θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο. Θα βοηθήσουμε τους τοπικούς φορείς και θα προωθήσουμε κάθε ενέργεια που θα γίνεται για να πάρει ζωή επιτέλους, η περιοχή», υπογράμμισε στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου «Ομόνοια» Κωνσταντίνος Κακαγιάννης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προτάσεις του Συλλόγου τις οποίες και κατέθεσε στον δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη ύστερα από τη συνάντηση που είχαν πριν από λίγες μέρες μαζί του στο Δημαρχείο, τα μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων του ιστορικού κέντρου.

«Αξιοποίηση του χώρου του πρώην καφενείου «Αίγλη» ως εκκλησιαστικού μουσείου, για το οποίο εδώ και επτά χρόνια υπάρχει μελέτη. Το κτίριο είναι έτοιμο. Απλά, απ’ όσο γνωρίζουμε, χρειάζεται να γίνει μουσειολογική μελέτη και να βρεθούν οι πόροι σε συνδυασμό με τη βοήθεια της Περιφέρειας, ώστε να προωθηθεί το έργο και με τη στήριξη βέβαια του Μητροπολίτη Καστοριάς, τον οποίο σκοπεύουμε να επισκεφθούμε τις επόμενες μέρες.

Κατά τη συνάντηση που είχαμε με τον Δήμαρχο προτείναμε την έλευση του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο πρώην κτίριο του 1ου Γυμνασίου, αν και κάτι τέτοιο γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο. Δεν ξέρω αν έχει κλείσει το θέμα αυτό από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου. Θα προσπαθήσουμε όμως άλλη μια φορά να το επαναφέρουμε.

Εναλλακτικά συζητήθηκε η τοποθέτηση τμημάτων μεταπτυχιακού χαρακτήρα κάτι το οποίο μας βρίσκει θετικούς, υπό την έννοια ότι θα κινείται κόσμος στην περιοχή.

Μας βρίσκει σύμφωνους η την πρόταση που έγινε από πλευράς του Δημάρχου σχετικά με την πραγματοποίηση της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου στην πλατεία Ομονοίας, αντί μπροστά από την πλατεία Μακεδονομάχων που γίνεται σήμερα. Εμείς είμαστε θετικοί σε αυτό. Θα το στηρίξουμε και θα το προωθήσουμε με κάθε τρόπο», επισήμανε και στη συνέχεια, παρουσίασε τις προτάσεις τις οποίες έχει κάνει ο Σύλλογος προς τον Δήμο Καστοριάς, για την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων.

«Ξεκινάμε με μια εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στην πλατεία Ομονοίας. Τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Θα το στηρίξουμε από την πλευρά μας την εκδήλωση με κάθε τρόπο. Μπορούν να γίνουν διάφορες δραστηριότητες  και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλόγους της περιοχής, στους οποίους απευθύνω κάλεσμα. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να συνεργαστούμε, για το καλό της Καστοριάς.

Προτείνουμε ακόμη, στο μεγάλο φωτιστικό που υπάρχει στην πλατεία, να γίνει κάποια τροποποίηση με τον τοποθέτηση καλωδίων και ενός άστρου στην κορυφή του, ώστε να λειτουργήσει αυτό, ως χριστουγεννιάτικο   δέντρο.

Σκεφτήκαμε ακόμη, τον φωτισμό και στολισμό των βυζαντινών εκκλησιών πέριξ της πλατείας Ομονοίας. Την εγκατάσταση στην πλατεία ενός μικρού χωριού του Αϊ- Βασίλη, αφού ο χρόνος για την υλοποίηση   σχετικής μελέτης ώστε να γίνει κάποιο μεγαλύτερο, δεν είναι αρκετός. Τη λειτουργία επίσης μικρών καταστημάτων, τα οποία θα πωλούν τοπικά εδέσματα, ζαχαρωτά, κρασί κλπ.   Να λειτουργήσει ενδεχομένως και κάποιο τρενάκι.

Προτείνουμε τη διοργάνωση δύο μουσικών εκδηλώσεων. Η μία κατά τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου και η άλλη, να πραγματοποιηθεί το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, σε συνδυασμό με τη συνδρομή του Δήμου, της Περιφέρειας και όλων των συλλόγων. Να στηριχθεί απ΄ όλες τις πλευρές και να έρθει ο κόσμος να διασκεδάσει.

Τον στολισμό της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου με περισσότερα στολίδια ή αν υπάρχει η δυνατότητα, να δοθούν στολίδια στον σύλλογό μας και στους υπόλοιπους, ώστε να συμβάλλουμε κι εμείς στον στολισμό.

Να τοποθετηθεί μια εξέδρας στην πλατεία Ομονοίας ώστε όλο το διάστημα των εορτών, να γίνονται πολιτιστικά δρώμενα. Είτε μουσικές, θεατρικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, κλπ.

Μπορούν να λειτουργήσουν στην πλατεία, εκθέσεις   χειροποίητων ειδών ή  φωτογραφίας.

Τα μέλη του συλλόγου πρότειναν επίσης, να γίνει μια εκδήλωση πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Ένα μίνι γλέντι ας το πούμε, με χάλκινα φαγητό και κρασί. Να μπορέσουμε να προσελκύσουμε κόσμο και να δείξουμε με τον τρόπο αυτόν, ότι η περιοχή έχει κόσμο ο οποίος  δραστηριοποιείται και διασκεδάζει», τόνισε.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου «Ομόνοια», σκοπεύουν να προτείνουν στη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ την πραγματοποίηση περισσότερων δρομολογίων προς την πλατεία, αλλά και δωρεάν δρομολογίων προς τη συγκεκριμένη περιοχή όταν κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων γίνονται εκδηλώσεις.

Προτείνεται τέλος, η λειτουργία όλο τον χρόνο τουριστικού περιπτέρου, από το οποίο θα μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες τόσο για τα αξιοθέατα της περιοχής, όσο και για τα πολιτιστικά δρώμενα.

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Συνάντηση Ζήση Τζηκαλάγια στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Επόμενο Άρθρο

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας "ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ" | 10 / 10 / 19

Τελευταία από Τοπικά Νέα