Κορωνοϊός – Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για τη μετάδοσή του μετά τον εμβολιασμό

/

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE επισημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε με σαφήνεια αν το εμβόλιο αποτρέπει τη λοίμωξη σε περίπτωση έκθεσης στον κορωνοϊό – Γιατί πρέπει να φοράμε μάσκες μέχρι να υπάρξει ανοσία της αγέλης

Στα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορωνοϊού μετά τον εμβολιασμό αναφέρεται ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, εξηγώντας ότι αν και οι εμβολιασμένοι προστατεύονται από τον ιό, «αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως με σαφήνεια είναι εάν αν αποτρέπει την λοίμωξη σε περίπτωση έκθεσης».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μόσιαλος διευκρινίζει ότι αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει με κορωνοϊό, το εμβόλιο αποτρέπει τη βαριά λοίμωξη και τις νοσηλείες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί ο φορέας εκτέθηκε στο ιό, από τον οποίο προστατεύεται.

Ο κ. Μόσιαλος σημειώνει ότι δεν είναι πολύ πιθανό, με βάση τις μελέτες, να υπάρχει επαρκές ιικό φορτίο σε κάποιον εμβολιασμένο ώστε να μεταδώσει τη νόσο. «Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό μειώνουν την ασυμπτωματική λοίμωξη και πως το ποσοστό μείωσης των λοιμώξεων σε εμβολιασμένους ασυμπτωματικούς ή συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών, είναι τουλάχιστον 75%», επισημαίνει. «Πιθανότατα λοιπόν οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να προωθήσουν τη μετάδοση (σύμφωνα με τις τιμές Ct από τα δείγματα που ελήφθησαν από τη μύτη των εμβολιασθέντων στις μελέτες)» προσθέτει.

Ωστόσο, λέει ο κ. Μόσιαλος «ένα 10-25% των εμβολιασθέντων μπορεί ακόμη να μεταδίδει τη νόσο. Για αυτό λέμε ότι μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες».

Εάν υπάρξει συγκέντρωση τεσσάρων ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα, γιατί το πιθανότερο είναι όλοι να είναι προστατευμένοι. Ωστόσο αν ένας εξ αυτών είναι ανοσοκατασταλμένος, θα πρέπει να φορέσουν μάσκα. «Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι εξίσου μεγάλη για τους ανοσοκατασταλμένους. Εκτός και αν ο ανοσοκατασταλμένος έχει κάνει εξετάσεις και η/ο γιατρός του τον έχει διαβεβαιώσει ότι έχει επαρκή ανοσία», διευκρινίζει.

«Επομένως, μέχρι να ξέρουμε οριστικά για το αν τα εμβόλια σταματούν πλήρως τη διασπορά, αν κολλήσουμε τον ιό αφού εμβολιαστούμε, καλό είναι να προσέχουμε για να προστατεύουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας και όσους συναναστρεφόμαστε», καταλήγει ο κ. Μόσιαλος.

protothema.gr
Προηγούμενο Άρθρο

Συνολικά 1.877.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα – Από τέλη Μαΐου ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Επόμενο Άρθρο

Ζ. Τζηκαλάγιας: Συγχαρητήρια για την αξιόπιστη διασφάλιση επαναλειτουργίας του λατομείου Κρεπενής

Τελευταία από Διεθνή