Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία – Αμφισβητεί την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια που συνιστά αμφισβήτηση της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο προχωράει η Τουρκία. Με επιστολή της στον ΟΗΕ, η οποία δημοσιεύτηκε και ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών στις 30 Σεπτεμβρίου (Α/71/421), δηλώνει ότι έχει απαράγραπτα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα δυτικά των ακτών της Κύπρου, έξω από τα στενά όρια των χωρικών υδάτων της.

Την αποκάλυψη κάνει στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Μιχάλης Ιγνατίου και όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για μια περιοχή που όχι μόνο επικαλύπτει ένα σημαντικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και Οικοπέδων, για τα οποία ήδη υπάρχει διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού, αλλά εξαφανίζει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή, βάσει της επήρρειας που έχουν όχι μόνο το Καστελόριζο και η Στρογγύλη, αλλά και η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Ανατολική Κρήτη.

Ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη (και νέος πρεσβευτής στην Ελλάδα) Χαλίτ Τσεβίκ, με την επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, απαντά ουσιαστικά στην επίσημη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας (της 6ης Σεπτεμβρίου) για την παρενόχληση από τουρκικό πολεμικό πλοίο, του κυπριακού ερευνητικού σκάφους R/V Flash Royal στις 25 Αυγούστου, ενώ πραγματοποιούσε επιστημονική έρευνα εντος της κυπριακής ΑΟΖ.

Η τουρκική επιστολή δηλώνει ότι οι συντεταγμένες στις οποίες έγινε η παρενόχληση βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32ο 16’ 58” και εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπου η Τουρκία έχει ipso facto και ab initio δικαιώματα, καθώς και νόμιμα συμφέροντα. Προειδοποιεί παράλληλα για συνέχιση τέτοιου είδους πειρατικών ενεργειών επισημαίνοντας:

«Σε συμφωνία με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δίκαιου, τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν το νομιμοποιημένο δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε κάθε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα που γίνεται χωρίς την συγκατάθεση η άδεια της Τουρκίας. Συνεπώς το τουρκικό πλοίο έδρασε σύμφωνα με τις καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές και κανένα περιστατικό “παρενόχλησης” δεν έλαβε χώρα…».

Η Άγκυρα, όμως, με την συγκεκριμένη επιστολή παραπέμπει σε μια σειρά μονομερών διακοινώσεων προς τον ΟΗΕ, που θεωρεί ότι έχουν αποτυπώσει το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις διακοινώσεις αυτές όμως, έκτος εκείνων που αμφισβητούν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου (και στην οποία περιγράφεται η τουρκική διεκδίκηση στην περιοχή αυτή, περιλαμβάνεται και η διακοίνωση της 12ης Μαρτίου 2013, η οποία, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει τουρκική την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και στην περιοχή της Ρόδου, τις οποίες μάλιστα έχει συμπεριλάβει σε Οικόπεδα που έχει προσφέρει για έρευνα και εκμετάλλευση στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.

Καθώς η τουρκική αυτή επιστολή στον ΟΗΕ έγινε λίγες ημέρες μετά τις συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη στον ΟΗΕ και την τριμερή συνάντηση του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και η συνολική παρέμβαση για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, αλλά και η αναφορά ότι «δεν υπάρχει μια μόνο Αρχή, η οποία νομίμως να εκπροσωπεί τόσο τους τουρκοκυπρίους όσο και τους ελληνοκυπρίους, αλλά και την Κύπρο ως ένα σύνολο», αμφισβητώντας φυσικά και πάλι εμπράκτως την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: koolnews.grΚλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία – Αμφισβητεί την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα | KoolNews

Προηγούμενο Άρθρο

Rolling Stones: «Blue & Lonesome» – Έρχεται !

Επόμενο Άρθρο

Απερρίφθη η αίτηση χρηματοδότησης της ΔΕΥΑΚ για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης

Τελευταία από Διεθνή