ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτικής Μακεδονίας: Απροστάτευτη η κύρια κατοικία. Επιθετική η στάση των FUNDS. Σε αδιέξοδο πλέον πολλά νοικοκυριά

/

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι διαμαρτυρίες – καταγγελίες των οφειλετών στο ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες διαχείρισης δανείων που λειτουργούν στην Ελλάδα ως εκπρόσωποι των FUNDS (που εδρεύουν σε τρίτες χώρες και έχουν εξαγοράσει τα δάνεια τους) απαιτούν από αυτούς υπέρμετρες προκαταβολές πολλών χιλιάδων ευρώ για να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων τους.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση δανειολήπτη – εργάτη μισθωτού- ανθρώπου βιοπαλαιστή, ο οποίος έχει απολέσει το 30% περίπου του εισοδήματός του την τελευταία δεκαετία, με δύο τέκνα, εκ των οποίων το μικρότερο φοιτητής. Ο συγκεκριμένος επειδή καθυστέρησε να εξοφλήσει συνολικά τρεις δόσεις του στεγαστικού του δανείου, συνολικού ποσού 700,00 ευρώ και οι τρεις, το οποίο αποπληρωνόταν εγκαίρως (μετά από ρύθμιση) τα τελευταία πέντε χρόνια, είδε το δάνειο του να καταγγέλλεται και πλέον το FUND απαιτεί ως προκαταβολή το ποσό των 18.000 ευρώ για να προχωρήσει σε ρύθμιση άλλως θα προχωρήσει σε πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας του.

Όπως μας δήλωσε ο ανωτέρω, το FUND επικοινωνεί μαζί του καθημερινά ζητώντας “πιεστικά” από αυτόν να εξεύρει το ποσό των 18.000 ευρώ άλλως τον απειλεί ότι θα προχωρήσει σε πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας του. Ο ίδιος πλέον βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς δεν διαθέτει το ανωτέρω ποσό, ούτε έχει κοντινό πρόσωπο να τον βοηθήσει, ούτε περιουσία να εκποιήσει, η δε ψυχολογική του κατάσταση είναι πολύ άσχημη καθώς την τελευταία πενταετία ήταν συνεπής στην αποπληρωμή του δανείου. Ζήτησε από το FUND να καταθέσει τις τρεις ληξιπρόθεσμες δόσεις των 700,00 ευρώ για να μην κινηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού αλλά το FUND ζητάει 18.000 ευρώ ως προκαταβολή ασυζητητί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά και την δημοσίευση της απόφασης υπ’ αριθμ. 1/2023 της ολομέλειας του Αρείου Πάγου που δίνει την δυνατότητα στους διαχειριστές των δανείων να είναι διάδικοι και να εγείρουν αγωγές, να εκδίδουν διαταγές πληρωμής και να διενεργούν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς τα FUNDS ενεργούν με πολύ επιθετικό τρόπο εις βάρος ευάλωτων και μη δανειοληπτών. Πλέον ευάλωτοι και μη δανειολήπτες που αδυνατούν να καταβάλουν την δόση τους ή μέρος αυτής αντιμετωπίζονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές με συνέπεια να τους ζητούν επαχθείς ρυθμίσεις και να κινδυνεύει η κύρια κατοικία τους.

Μετά και την εκτόξευση των επιτοκίων πολλοί δανειολήπτες αδυνατούν να καταβάλλουν ολόκληρη την δόση του δανείου τους. Το φαινόμενο έχει λάβει πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις και η ανησυχία των οφειλετών εντείνεται.

Σημειωτέον ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης εκκρεμούν δεκάδες πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας το επόμενο εξάμηνο.

Όλα τα ανωτέρω ανησυχητικά δεδομένα πρέπει να απασχολήσουν την Πολιτεία που έχει αφήσει πολλούς οφειλέτες στο έλεος των ξένων FUNDS. Η προστασία της κύριας κατοικίας δεν υφίσταται, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αποτύχει παταγωδώς και οι διαδικασίες πτώχευσης οδηγούν σε απώλεια της κύριας κατοικίας.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την δραματική αύξηση τους κόστους ζωής, των πάγιων  λογαριασμών πάσης φύσεως και την μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών που κατατάσσονται τρίτοι από το τέλος στην Ευρώπη και κάτω από χώρες όπως η Λιθουανία και η Ρουμανία μας προκαλούν μόνο προβληματισμό και ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να σας παράσχει εξατομικευμένη συμβουλή για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων προκειμένου να είστε σε θέση να λαμβάνετε σωστές αποφάσεις και να προστατεύεστε έναντι των στρεβλών και πιεστικών πρακτικών των FUNDS. Λειτουργούμε εβδομαδιαίως, τις ημέρες Τρίτη και Παρασκευή και ώρες 10:00-12:30 και είμαστε στην διάθεση των καταναλωτών για ενημέρωση, συμβουλή και διαχείριση καταγγελιών.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                                 Ο Γενικός Γραμματέας

Βασίλειος Ιωαννίδης                                                                      Νικόλαος Αγοραστός

Προηγούμενο Άρθρο

Η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-ΔΑΔ Ν. Καστοριάς γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (φωτογραφίες)

Επόμενο Άρθρο

Συνελήφθη οδηγός σχολικού που μετέφερε μαθητές χωρίς δίπλωμα

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία