Καστοριά: Εκδηλώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (φωτογραφίες)

/

Με τη λαμπαδηδρομία στη μνήμη των θυμάτων του Πόντου, συνεχίστηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Οι λαμπαδηδρόμοι, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και εκπρόσωποι των αρχών της περιοχής μας, ξεκίνησαν από το κτίριο της Π.Ε. Καστοριάς και κατευθύνθηκαν πρός το μνημείο Γενοκτονίας που βρίσκεται στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας.

Εκεί, ο Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Καστοριάς Γιώργος Αποστολίδης και οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν ένα ποντιακό μοιρολόι.

Ο ταμίας της Οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς “Ο Εύξεινος Πόντος” Γιάννης Αμαραντίδης που πήρε τον λόγο, αναφέρθηκε στην βεβήλωση του μνημείου που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα από αγνώστους, λέγοντας ότι η Οργάνωση Ποντίων έκαν καταγγελία για το συμβάν και πώς σκοπεύουν να καταθέσουν μήνυση.

Στη συνέχεια όλοι μαζί μετέβησαν στο Δημαρχείο της Καστοριάς όπου και εκεί, ο κ. Αποστολίδης και οι παρευρισκόμενοι, τραγούδησαν ένα ποντιακό μοιρολόι.

Να σημειωθεί, ότι το κτίριο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Καστοριάς, φωταγωγήθηκε συμβολικά με κίτρινο χρώμα και προβλήθηκε το σύμβολο Γενοκτονίας (G).

Συμβολικά με κόκκινο χρώμα, φωταγωγήθηκε το Δημαρχείο Καστοριάς.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην αίθουσα του Ενυδρείου, με κεντρικό ομιλητή τον π. Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήριο Αδαμόπουλο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Μάτια ερμητικά κλειστά για ένα Σιωπηλό Ολοκαύτωμα”, ενώ η χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Άργους Ορεστικού, απέδωσε  ιστορικά ποντιακά άσματα.

fonikastorias.gr Σ.Ι. – ΕΨ.

Προηγούμενο Άρθρο

“Ματιές στο Παρελθόν”: Θέματα που απασχολούσαν την τοπική επικαιρότητα στην Καστοριά τον Μάϊο του 1950

Επόμενο Άρθρο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (φωτογραφίες)

Τελευταία από Εκδηλώσεις