Καστοριά: Εκδήλωση μνήμης για τους 69 απαγχονισθέντες στην Αμάσεια του Πόντου στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 (φωτογραφίες)

Εκδήλωση μνήμης για τους 69 απαγχονισθέντες στην Αμάσεια του Πόντου στις 21 Σεπτεμβρίου 1921, απο το κεμαλικό καθεστώς, διοργάνωσαν το απόγευμα ο Δήμος Καστοριάς και η Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς “Ο  Εύξεινος Πόντος”.

Η εκδήλωση, που έγινε στο Μνημείο Ποντιακής Γενοκτονίας, ξεκίνησε με το ποντιακό τραγούδι  “Αναστορώ τα παλαιά” το οποίο ερμήνευσε ο διευθυντής της χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Γιώργος Αποστολίδης.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε στην συνέχεια, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς “Ο Εύξεινος Πόντος”, Γιάννης Αμαραντίδης.

Ακολούθησε, επιμνημόσυνη δέηση την οποία τέλεσε ο μητροπολίτης Καστοριάς  κ. Καλλίνικος και  κατάθεση στεφάνων.

Αμέσως μετά, απηύθυναν χαιρετισμούς οι εκπρόσωποι των αρχών.

Στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς “Ο Εύξεινος Πόντος” Γιάννης Αμαραντίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το 1994 από την Βουλή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πρέπει επιτέλους,  να σταλεί σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Ακολούθως, η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, απέδωσε ιστορικά άσματα.

Τέλος, μέλη της Οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς “Ο Εύξεινος Πόντος”, διάβασαν κείμενα τα οποία αναφερόταν στον απαγχονισμό  των 69 Ποντίων στην Αμάσεια.

fonikastorias.gr Ε.Ψ

Προηγούμενο Άρθρο

Πέθανε η Μάρθα Καραγιάννη

Επόμενο Άρθρο

Ρεύμα: Ερχεται έξτρα επιδότηση για όσους επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας – Τι αλλάζει από τον Οκτώβριο

Τελευταία από Εκδηλώσεις