Καλύτερους μισθούς ζητούν 155.000 δημόσιοι υπάλληλοι του Καναδά και προχωρούν σε απεργία

Aπεργία ζητώντας καλύτερες μισθολογικές αυξήσεις για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης (19/4) περισσότεροι από 155.000 δημόσιοι υπάλληλοι του Καναδά όπως ανακοίνωσε ένα από τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα.

«Είμαστε στην αρχή μιας ιστορικής απεργίας για να επιτύχουμε μια συνεννόηση που να λαμβάνει υπόψη το κόστος της ζωής», εξήγησε ο Κρις Έιλγουορντ, εθνικός πρόεδρος του συνδικάτου του καναδικού δημόσιου τομέα AFPC στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Η κινητοποίηση, «μία από τις μεγαλύτερες απεργίες στη χώρα», σύμφωνα με το συνδικάτο, άρχισε τα μεσάνυχτα (7:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το AFPC (Συμμαχία του Δημόσιου Τομέα του Καναδά), το οποίο διαπραγματεύεται εδώ και μήνες με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αυτή την τελευταία, το συνδικάτο «επιμένει σε αιτήματα που είναι απρόσιτα και θα είχαν σοβαρές συνέπειες στην ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει τις υπηρεσίες στον καναδικό πληθυσμό».

Τα δύο μέρη διευκρίνισαν πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν.

«Και θα συνεχίσουμε την απεργία έως ότου η κυβέρνηση απαντήσει στα αιτήματά μας», πρόσθεσε ο Κρις Έιλγουορντ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Θα παραλύσουν πολυάριθμες δημόσιες υπηρεσίες

Πολυάριθμες δημόσιες υπηρεσίες αναμένεται ότι θα παραλύσουν εξαιτίας της κινητοποίησης, μεταξύ των οποίων η εφορία, η υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων και η υπηρεσία μετανάστευσης.

Σχεδόν το ένα τρίτο των ομοσπονδιακών δημόσιων υπαλλήλων θα απεργήσουν, σύμφωνα με το AFPC. Περίπου 250 απεργιακές πικετοφορίες έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Η προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση τέτοιου μεγέθους στον Καναδά είχε πραγματοποιηθεί το 1991.

Το AFPC ζητάει αύξηση μισθών 13,5% σε τρία χρόνια, δηλαδή 4,5% ετησίως ώστε να αντισταθμισθεί ο πληθωρισμός. Η κυβέρνηση προτείνει 9% σε τρία χρόνια.

Στον Καναδά η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε το Μάρτιο στο 4,3% σε διάστημα έτους, αφού το 2022 είχε καταγραφεί κορύφωσή της με ποσοστό άνω του 8% τον Ιούλιο.

Το συνδικάτο ζητάει επίσης περισσότερη ευελιξία στην τηλεργασία: οι εργαζόμενοι στο σύνολο των υπουργείων, οι περισσότεροι από τους οποίους εξακολουθούν να εργάζονται πλήρως εξ αποστάσεως από την περίοδο της πανδημίας, επρόκειτο να επιστρέψουν στα γραφεία τους δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα το αργότερο στις 31 Μαρτίου.

«Εξαιτίας συνδικαλιστικών μέτρων, οι Καναδοί και οι Καναδές πρέπει να περιμένουν πως ορισμένες υπηρεσίες της κυβέρνησης του Καναδά θα καθυστερήσουν ή δεν θα παρέχονται», ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό.

Πηγή: newsbeast.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Επίσκεψη Ζήση Τζηκαλάγια στην Αστυνομία και τον παλιό Στρατώνα

Επόμενο Άρθρο

“Οι λιχουδιές της Όλγας”: Δείτε το σημερινό μενού 19/4

Τελευταία από Διεθνή

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στη Νέα Υόρκη

Σεισμός ταρακούνησε την πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης το πρωί της Παρασκευής, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ενώ