«Καλοκαίρι και Καστοριά» | Μια ξεχωριστή εκδήλωση ευαισθησίας ! (ρεπορτάζ + φωτογραφίες)

Δεκαεννέα συγγραφείς της περιοχής μας συναντήθηκαν με πρωτοβουλία του portal inkastoria.gr και δημιούργησαν ένα  βιβλίο για το καλοκαίρι.

«Καλοκαίρι και Καστοριά»  είναι ο τίτλος του  βιβλίου τα έσοδα από το οποίο  θα διατεθούν στην Εταιρεία Προστασίας  Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ Καστοριάς.

Οι Ντίνα Αγράμπελη, Αλέξης Γούδας, Νίκος Δόικος, Στέλλα Καλαμπούκα, Σοφία Κλειούση, Όλγα Κοκκίνου Στασινοπούλου, Βενιζέλος Αλέξανδρος Μιχαήλ, Νίκος Μερτζανίδης, Ουρανία Μπάγγου, Μαριλένα Μπουμπάρη, Γιώργος Πάνου, Ηλίας Παπαμόσχος, Χρυσούλα Πατρόνου Παπατέρπου, Μάρκος Πετρόπουλος, Νίνα Ράπη, Μαρία Σέκιου, Μάρθα Τοκατλίδου Σαββοπούλου, Πόπη Φανούλη – Νάτου, Νάνσυ Χατζή, παραχώρησαν ανέκδοτα ποιήματα και πεζά δημιουργώντας ένα μοναδικό αμάλγαμα.

Η παρουσίαση του εξαιρετικού αυτού πονήματος το οποίο περιλαμβάνει διηγήματα, ποιήματα αλλά και ένα παραμύθι για τους μικρούς αναγνώστες, έγινε την Πέμπτη 21 Ιουλίου  στην αυλή του Αρχοντικού Πηχεών (Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα) στο Ντολτσό.

Για το βιβλίο μίλησαν η αρχισυντάκτρια και ο δημοσιογράφος του inkastoria.gr, Δήμητρα  Ριζοπούλου και  Μάρκος Πετρόπουλος αντίστοιχα και  η υπεύθυνη του portal the wholecow net, Ιωάννα Μανέτα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους της  Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ Καστοριάς ο Γιάννης Πάτρας ο οποίος ευχαρίστησε το inkastoria.gr και τους  19 συγγραφείς  για την πρωτοβουλία τους.

Ευχαριστήριο απηύθυνε επίσης και το μέλος της  Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό  Δ.Α.Δ Καστοριάς Γιώργος Πάνος, ο οποίος είναι και ένας από τους συγγραφείς του  συγκεκριμένου  βιβλίου.

«Εκτός του ότι τα κείμενα είναι  πολύ ωραία και καλογραμμένα, αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ είναι το ότι ενώ ο κάθε συγγραφέας είναι ιδιαίτερος και με έναν ξεχωριστό τρόπο  γραφής, όλοι όμως τελικά μας έκαναν μια καλοκαιρινή  βόλτα στην Καστοριά», σημείωσε μεταξύ άλλων η αρχισυντάκτρια του inkastoria  Δήμητρα  Ριζοπούλου.

Εμπνευστής του όλου εγχειρήματος ήταν ο δημοσιογράφος του inkastoria.gr Μάρκος Πετρόπουλος, ο οποίος δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του, γιατί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πήρε σάρκα και οστά μέσα σε σύντομο  χρονικό διάστημα.

«Θέλω να πω κάτι για τους 19 αυτούς ξεχωριστούς ανθρώπους που μας  χάρισαν τα γραπτά τους. Τους ευχαριστούμε και γι΄ αυτά, αλλά πιο πολύ για τον τρόπο που το έκαναν, τη  ζεστασιά που  έβγαλαν στα παθητικά τους μηνύματα, στο αίτημά μας.

Κι αν  ξεχάσαμε κάποιους, δεσμευόμαστε πως αυτό το  βιβλίο  δεν είναι πεφτάστερο. Είναι μια πρώτη επαφή με τους ανθρώπους της πόλης που γρατζουνάνε τον πολιτισμό από το  δικό τους μετερίζι ο καθένας. Είναι μια αφορμή για να γίνουν κι άλλα πιο καλά και πιο μεγάλα.

Είναι καλό το βιβλίο. Σ΄ αυτές τις 72 σελίδες βγαίνει ψυχή βαθιά. Κρύβει ήρωες μοναδικούς, θα ζηλέψετε το μυαλό τους, τις περιπέτειές τους, το  χιούμορ τους και σίγουρα τον τρόπο που  της δημιούργησαν και τις  σκιαγράφησαν οι  συγγραφείς τους. Θα βολτάρετε  στην πόλη μας, στα χωριά μας, σε δωμάτια και παραλίες. Σε ερειπωμένα ξενοδοχεία. Θα  ψαχουλέψετε μπαούλα. Θα γίνετε μάρτυρες σε πλουμιστές κηδείες και θανάτους  σε πεδία μάχης. Θα πάτε βόλτα εικονικά, με παλιά  Citroen και Toyota χωρίς κλιματιστικό. Θα ανακαλύψετε σπηλιές απάτητες, θα  συγκινηθείτε με την ανθρωπιά, τη  θλίψη, το μεγαλείο των ανθρώπων πίσω απ’  αυτές τις λέξεις του  βιβλίου. Και νομίζω όταν το  διαβάσετε θα αναρωτηθείτε όπως κι εγώ, αν αυτή η ντεμοντέ  βαλίτσα του Κώστα Λάκη, είναι μια  βαλίτσα ερχομού από την ξενιτιά, μια  βαλίτσα διακοπών, ή τελικά μια  δερμάτινη  κρυψώνα κρυφών συναισθημάτων που περιμένει κάποιος να την αρπάξει με θέα τη λίμνη της πόλης μας», υ πογράμμισε.

Στον κάθε συγγραφέα ξεχωριστά, αναφέρθηκε με τη σειρά της η υπεύθυνη του  thewholecow Ιωάννα Μανέτα.

«Συνήθως το καλοκαίρι είναι μια εποχή κατά την οποία  βάζουμε  στόχους για τη  χρονιά και τον χειμώνα που έρχεται. Για τους  συγγραφείς όμως της συλλογής διηγημάτων «Καλοκαίρι και Καστοριά» το καλοκαίρι δεν είναι απλά μια εποχή, αλλά μια ανθρώπινη κατάσταση, μια διάθεση ή ένα χαρακτηριστικό το οποίο φωτίζει τον  χρόνο τους και θέλουν να το κρατήσουν διαχρονικά κοντά τους», τόνισε.

Η εκδήλωση έκλεισε με  συζήτηση  μεταξύ των συγγραφέων και του κοινού.

Ελένη  Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Στο Ρυθμό της Πόλης…Εικόνες ντροπής που δεν συνάδουν σε μιά τουριστική πόλη!

Επόμενο Άρθρο

Τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή επισκέφθηκε σήμερα ο Αντ/γος Δ/τής της 1ης Στρατιάς κ. Ηλίας Λεοντάρης

Τελευταία από Τοπικά Νέα