Καιρός – Κλέαρχος Μαρουσάκης: Πού έφτασε η θερμοκρασία τους -13 βαθμούς, έρχεται νέα κακοκαιρία

Εντυπωσιακά χαμηλές θερμοκρασίες κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί της χώρας μας τα ξημερώματα της Παρασκευής, 14 Ιανουαρίου, μετά και την απομάκρυνση του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού που άφησε πίσω του αρκετά προβλήματα και δυστυχώς νεκρούς, όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του. Ο μετεωρολόγος δίνει και συγκεκριμένα στοιχεία με θερμοκρασίες που… παγώνουν αλλά κάνει και την πρόγνωσή του καιρού για τη συνέχεια.

«Ενδεικτικά αναφέρουμε την περιοχή της Φλώρινας όπου ο υδράργυρος “φλέρταρε” με τους -13 βαθμούς Κελσίου, το κάτω Νευροκόπι της Δράμας όπου η θερμοκρασία προσέγγισε τους -10 βαθμούς Κελσίου, αλλά και νοτιότερα στο εσωτερικό της Πελοποννήσου όπου είδαμε θερμοκρασίες κοντά στους -7 με -8 βαθμούς κελσίου όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Τρίπολης αλλά και στην Βυτίνα την ίδια χρονική στιγμή όπου ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας τα θερμόμετρα βρισκόντουσαν οριακά λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν».

Ερμηνεία του φαινομένου

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη η ερμηνεία του ψυχρού φαινομένου είναι η εξής: «Καθώς όπως βλέπουμε και στον πρώτο μας χάρτη το βαρομετρικό χαμηλό που έδωσε την ισχυρή κακοκαιρία απομακρύνθηκε προς την περιοχή της Κύπρου, έδωσε χώρο στις υψηλές πιέσεις από τα βόρεια Βαλκάνια να εξαπλωθούν προς τη χώρα μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την επικράτηση ανέφελου ουρανού σε μεγάλο τμήμα του ηπειρωτικού κορμού όπως φαίνεται και στον δεύτερο χάρτη μας όπου αποτυπώνεται η εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου. Ο συνδυασμός του ανέφελου ουρανού όπου επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό την απελευθέρωση θερμότητας από το έδαφος προς την ατμόσφαιρα και της πολικής αέριας μάζας που έχει καλύψει μεγάλο μέρος της κατώτερης ατμόσφαιρας, οδήγησε τον υδράργυρο σε πολύ χαμηλές τιμές προκαλώντας ισχυρό παγετό σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής κυρίως χώρας. Σημειώστε ότι σε χιονοκαλυμμένα εδάφη που βρίσκονται και σε κάποιο υψόμετρο, ενδεχομένως να σημειώθηκαν και πολύ πιο χαμηλές θερμοκρασίες!»

Ηπιος στη συνέχεια ο καιρός

Στην πρόγνωσή του καιρού για τις επόμενες ημέρες ανέφερε: «Ομαλό πεδίο βαρομετρικών πιέσεων αναμένεται να επικρατήσει τις επόμενες ημέρες γεγονός που θα μας οδηγήσει σε ήπιες καιρικά καταστάσεις. Δεν θα λείπει βέβαια το κρύο ιδιαίτερα τη νύχτα και νωρίς το πρωί με τον παγετό να μας συντροφεύει για τις επόμενες αρκετές ημέρες και είναι αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε».

Ερχεται νέο κύμα ψύχους

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μαρουσάκης τονίζει ότι ένα νέο ισχυρό κύμα ψύχους, είναι πολύ πιθανό να πλήξει εκ νέου τη χώρα το τέλος της επόμενης εβδομάδας. «Οι τελευταίες ενδείξεις θέλουν ένα νέο ισχυρό κύμα ψύχους να μας απασχολεί τις τελευταίες ημέρες της άλλης εβδομάδας. Στο τελευταίο μας βίντεο και προς το τέλος αυτού μπορούμε να δούμε το βαθύ μπλε χρώμα να κάνει και πάλι την εμφάνισή του προς τη χώρα μας, που σημαίνει ότι μια νέα ισχυρή ψυχρή εισβολή ενδέχεται να μας απασχολήσει. Μπορεί να μοιάζει μακρινή μια τέτοια εκτίμηση μιας και μεσολαβούν 6-7 ημέρες μέχρι τότε και πολλά μπορούν να αλλάξουν, μακάρι όμως αυτό το χρονικό διάστημα να είναι αρκετό ώστε ο καθένας μας να οργανωθεί προκειμένου σε περίπτωση που επαληθευτούν αυτά τα προγνωστικά σενάρια να μην μιλάμε για νεκρούς και καταστροφές αλλά για όμορφες εικόνες από χιονισμένα τοπία».

reader.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Κοζάνη: Αποκλεισμένοι για 5η ημέρα – Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο Καταφύγι Βελβεντού

Επόμενο Άρθρο

Τα δρομολόγια του καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για τον μήνα Ιανουάριο 2022 – Ισχύει από αύριο 15-1-2022

Τελευταία από Ελλάδα