Ήδη οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν «αγγίξει» τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά ενώ έχουν εκδηλωθεί και οι πρώτες βροχές, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Τάσο Αρνιακό.

Ο «Ιανός» θα εγκλωβιστεί στον Πατραϊκό Κόλπο

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του κ. Αρνιακού η κακοκαιρία θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες και τα εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου όταν ο «Ιανός» θα εγκλωβιστεί στον Πατραϊκό Κόλπο όπου θα στροβιλίζεται για αρκετές ώρες και θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις γύρω περιοχές.

Πέρα από τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ έντονα σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, θα δοκιμαστούν περιοχές από το Αιτωλικό μέχρι τη Ναύπακτο, η Πάτρα, το Ρίο, ο Πύργος, καθώς επίσης και περιοχές της Μεσσηνίας, όπως η πόλη της Καλαμάτας.

Ο «Ιανός» θα εκτονωθεί στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας και της Πελοποννήσου ενώ στη συνέχεια θα μετακινηθεί με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να είναι πιο ήπια.

150 με 200 τόνοι βροχής ανά στρέμμα

Σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται το βράδυ της Πέμπτης 18 Σεπτεμβρίου 2020 στο Ιόνιο και το πρωί θα φτάσουν στις παράκτιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα φτάνουν τα δέκα με έντεκα μποφόρ ενώ αναμένεται να πέσουν 150 με 200 τόνοι βροχής ανά στρέμμα.

Ο κ. Αρνιακός προειδοποίησε πως οι ισχυροί άνεμοι θα δημιουργήσουν μεγάλο κυματισμό και συνέστησε σε όσους διατηρούν παραθαλάσσια μαγαζιά, σκάφη και βάρκες, να πάρουν τα μέτρα τους.

Σύσκεψη

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Πολιτική Προστασία για τον «Ιανό» θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας , ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και ο Διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού – Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Αττικής, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, της Ένωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Πηγή: reader.gr