Η 2η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας Καστοριάς (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Σεμινάρια, ομιλίες, δράσεις για μικρούς και μεγάλους, εργαστήρια και συναυλίες περιλαμβάνει η 2η Οικογιορτή Καστοριάς που ξεκίνησε χθες στο «Ξύλινο Σπιτάκι» της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς και τη διοργανώνει ο Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας «Οικοτρόπιο».

Παράλληλα, στον χώρο της εκδήλωσης οικοπαραγωγοί, οικοτέχνες, χειροτέχνες και σύλλογοι εκθέτουν τα προϊόντα τους.

Η Οικογιορτή γίνεται για δεύτερη χρονιά και αφορά παραγωγούς, χειροτέχνες, μεταποιητές τροφής, καλλυντικών που έχουν οικολογική συνείδηση», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόπιο – μελισσοκόμος Αντωνία Λυσίτση.

«Μπορούμε να ψάξουμε λίγο περισσότερο το πώς καλλιεργούμε, πώς μεταποιούμε τις χειροτεχνίες μας με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο». Αυτό είναι το μήνυμα της διοργάνωσης επισήμανε η υπεύθυνη επικοινωνίας του συλλόγου Σέβη Λιούζα.

Χθες πρώτη μέρα της εκδήλωσης, έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων του βραβευμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγράμματος “Life Arctos Kastoria”.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της «Καλλιστώς» Σπύρος Ψαρούδας, μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει ένα καινούργιο πρόγραμμα για την περιοχή μας το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την Εγνατία Οδό και την COSMOTE.

«Ένα διεθνές έργο, τα αποτελέσματα του οποίου θα προσπαθήσουμε να τα αξιοποιήσουμε και να πάμε ένα βήμα παραπάνω να εξασφαλίσουμε ότι η δραστική μείωση που είχαμε στα ατυχήματα με αρκούδες στον ευρύτερο άξονα της Εγνατίας Οδού, θα επεκταθεί και στον ευρύτερο χώρο του δευτερεύοντος οδικού δικτύου. Πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις, πιο έξυπνες και πιο προχωρημένες οικολογικά και αυτό θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο του καινούργιου έργου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ψαρούδας.

«Νομίζω ότι το πρόγραμμα πέτυχε. Ξοδεύτηκαν μερικά χρήματα μεν, αλλά τα περιστατικά με τις αρκούδες που είχαμε στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού ελαττώθηκαν στο ελάχιστο και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας ,οι μελισσοκόμοι βοηθήθηκαν από αυτό», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, ενώ το στέλεχος του τμήματος Φύσης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φώτης Παπούλιας, έκανε λόγο για μια πρωτοπόρο δράση η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης».

Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας της Οικογιορτής έκλεισαν με Rock συναυλία με τους Γιώργο Αθάνα, Γιώργο Σερεμέτη και Δημήτρη Ταμίλια.

H 2η Οικογιορτή Καστοριάς, συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο βράδυ.

Ε.Ψ.