Η Ρωσική Εκκλησία διακόπτει κάθε επαφή με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

κατηγορία : Διεθνή από

Στα «άκρα» φαίνεται πως οδηγείται η κόντρα Ρωσική Εκκλησίας – Πατριαρχείου, μετά την συμφωνία του τελευταίου για αυτοκεφαλία της Ουκρανικής.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η ιερά σύνοδος της Ρωσικής εκκλησίας, η οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε εκδηλώσει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αυτοκεφαλία τους Ουκρανικής.

Μάλιστα έχει προειδοποιήσει πως θα «υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ορθοδόξων» σε περίπτωση θρησκευτικών ταραχών στην Ουκρανία, μετά την αναγνώριση από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως της ανεξαρτησίας της ουκρανικής εκκλησίας από τη Μόσχα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Αν λάβουν χώρα παράνομες ενέργειες, τότε προφανώς, όπως η Ρωσία προστατεύει παντού τα συμφέροντα των Ρώσων και των ρωσοφώνων, έτσι θα υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ορθοδόξων. Είναι μια συνολική και κατανοητή θέση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αυτή η προστασία των ορθοδόξων θα γίνει «αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά» μέσα, διευκρίνισε ο Πεσκόφ. «Αφορά το ενδεχόμενο οι ουκρανικές αρχές να μην καταφέρουν να κρατήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και μέσα στα όρια της νομιμότητας, αν η κατάσταση πάρει χαρακτήρα άσχημο και βίαιο».

Πηγή: newsit.gr