«Η πόλη τίμησε…η πόλη θυμήθηκε» την Ιφιγένεια Διδασκάλου! (φωτογραφίες+video)

//

Ένα μαγευτικό ταξίδι στην παλιά Καστοριά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρέθηκαν χθές βράδυ, στη γεμάτη νοσταλγία και συγκίνηση εκδήλωση του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς.

«Η πόλη τιμά… η πόλη θυμάται» ήταν ο τίτλος αυτής της πολύ όμορφης  εκδήλωσης που έγινε στο αμφιθέατρο της Ε.ΔΗ.ΚΑ και ήταν αφιερωμένη στην αείμνηστη Καστοριανή λαογράφο Ιφιγένεια  Διδασκάλου.

«Μια βαθιά συγκίνηση και μια ιδιαίτερη τιμή κατέχει την καρδιά μου. Όχι μονάχα όμως τη δική μου καρδιά. Αλλά και όλων των μελών του  Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς και όλων των φίλων του συλλόγου μας που βοήθησαν  να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή», υπογράμμισε η πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς Νίνα Μπουρλή, ενώ αμέσως μετά, το μέλος του συλλόγου και συνεργάτιδα της «Φωνής της Καστοριάς» Μαρούλα Γκαμπέση καλωσόρισε το κοινό στην καστοριανή διάλεκτο.

Στη συνέχεια, προβλήθηκε  το φιλμ «Μια γυναίκα στο Κάστρο», παραγωγής του Προοδευτικού Συλλόγου που επιμελήθηκε και έφτιαξε η θεατρική ομάδα του Ο.Π.Α.Κ «Μύησις» και το οποίο αναφερόταν στην καθημερινότητα μιας οικογένειας στην περίοδο της απελευθέρωσης της πόλης, από τον τουρκικό  ζυγό.

Για τη ζωή και στο έργο της Ιφιγένειας Διδασκάλου, μίλησαν  η γραμματέας του συλλόγου Φιλιώ Καρασαββίδου και η Μαρούλα  Γκαμπέση οι οποίες παράλληλα,  διάβασαν κείμενα αλλά και ποιήματα της, ενώ οι αδελφές Καλλιρόη και Πέπη Δοϊκου με τη συνοδεία του μουσικού Παντελή Πουρσανίδη, απέδωσαν  παραδοσιακά τραγούδια της Καστοριάς.

Άφθονο γέλιο χάρισαν στους θεατές η κάκω Τσιτσιούλα και η κάκω Ρίνκω που έστησαν τον καβγά στην καστοριανή διάλεκτο. Τους ρόλους ενσάρκωσαν  με μεγάλη επιτυχία, οι κυρίες Θωμαϊς Λιόγανου και Κατερίνα Χρυσοχοϊδου.

Στο βήμα ανέβηκαν στη συνέχεια μέλη της οικογένειας της Ιφιγένειας Διδασκάλου. Ο γιός της Γιώργος εκ μέρους της οικογένειας,  ευχαρίστησε τον σύλλογο  για τη διοργάνωση αλλά και τον κόσμο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν η μικρούλα Ιφιγένεια,  δισέγγονη της λαογράφου, απήγγειλε ένα ποίημα της προγιαγιάς της.

Στο τέλος, η πρόεδρος τουΠροοδευτικού Συλλόγου  Κυριών Καστοριάς  ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., να ανακηρυχθεί η κ. Μαρούλα Γκαμπέση επίτιμη πρόεδρος, για την ακούραστη και πολυετή προσφορά της στον σύλλογο.

Να σημειωθεί ότι στον χώρο έξω από την αίθουσα υπήρχε έκθεση με προσωπικά αντικείμενα της Ιφιγένειας Διδασκάλου.

Ε.Ψ.

Ακολουθεί video με στιγμές της εκδήλωσης

Προηγούμενο Άρθρο

Εργασίες συντήρησης στο διατηρητέο Ρόντση όπου θα στεγαστεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο

Επόμενο Άρθρο

Ημερίδα του Συλ. «Μαζί σου» για τον καρκίνο του μαστού & των ωοθηκών (φωτογραφίες)

Τελευταία από Εκδηλώσεις

Λόγω του άστατου καιρού η αποψινή εκδήλωση «Ποντιακή κουζίνα μετά μουσικής» θα πραγματοποιηθεί τελικά στο Φουαγιέ του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών

Εξαιτίας των άστατων καιρικών συνθηκών, η αποψινή εκδήλωση «Ποντιακή κουζίνα μετά μουσικής» της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας