/

Η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του νέου μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης κ. Αθανασίου στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Καστοριάς (φωτο)

Πλήθος πιστών κατέκλυσε σήμερα το πρωΐ τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καστοριάς όπου ο νέος μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, τέλεσε την πρώτη, μετά τη χειροτονία του σε επίσκοπο, αρχιερατική θεία λειτουργία.

Με αφορμή τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά η οποία τιμάται σήμερα, τελέσθηκε το πρωί αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και συλειτουργούντος του μητροπολίτου Καστοριάς κ. Σεραφείμ.

Κλίμα συγκίνησης επικρατούσε στον ναό στον οποίο λειτουργούσε πριν τη χειροτονία του σε Μητροπολίτη ο κ. Αθανασίος, με το εκκλησίασμα να αναφωνεί συνεχώς «Άξιος».

Ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά αλλά και στη σχέση του με την Καστοριά όπου έγινε ένα από τα πρώτα θαύματά του και συνέχισε λέγοντας: «Η βοήθεια του Αγίου φάνηκε και την εβδομάδα αυτή. Ποιος περίμενε ότι ο π. Αθανάσιος, ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως, θα έμπαινε πραγματικά μέσα στην ιεραρχία για τη γειτονική Ι. Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και θα έπαιρνε τη συντριπτική πλειοψηφία της Ιεραρχίας. Από τους 77 ψηφίσαντες, 73 τον ψήφισαν στο τριπρόσωπο και 71 στο μονοπρόσωπο.

Δεν σας αποκρύπτω τη συγκίνησή μου. Μέσα στην Ιεραρχία ακουγόταν το όνομα της Καστοριάς. Ακούγονταν αυτή η βυζαντινή πόλη κι ένιωθα ιδιαίτερα αυτή την πρεσβεία του Αγίου. Και χθες, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών ιερουργούντος του μακαριοτάτου προκαθημένου της ελλαδικής εκκλησίας Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, άλλοι 32 Αρχιερείς, τον ανέδειξαν ποιμένα της εκκλησίας για τη γειτονική Ιερά Μητρόπολη.

Βλέποντας αυτή την ανιδιοτέλεια του χαρακτήρα του. Αυτόν τον τρόπο ζωής του. Αυτή την αφάνεια. Γιατί για τον π. Αθανάσιο ισχύουν εκείνοι οι λόγοι του Προφήτου Ησαϊου: « Επί τίνα επιβλέψω ει μη επί τον πράον, τον ταπεινόν και τον ήσυχον την καρδίαν. Υπάρχει ένας που να μη ακούμπησε στο πετραχήλι του παπά – Θανάση και να μη δέχτηκε αυτή την ιερά παράκληση και την ιερά παρηγορία; Υπάρχει ένας που να μην απήλαυσε σ’ αυτή την πόλη αυτό το πλατύ χαμόγελο και να μην δέχτηκε την απλότητα αυτού του ταπεινού λευίτη της εκκλησίας; Που προτιμούσε να βρίσκεται στην αφάνεια κι όχι στην επιφάνεια.

Κι όταν πραγματικά την Τετάρτη που μας πέρασε πήγε μέσα στην Ιεραρχία για να δώσει το μικρό μήνυμα ενώπιον των Σεβασμιοτάτων Ιεραρχών, εκεί πραγματικά έβλεπε κανείς ζωγραφισμένη τη χάρη του Θεού στο πρόσωπό αυτού του κληρικού. Κι όταν χθες τον παρουσίασε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπός μας εκεί στην Ωραία Πύλη, του καθεδρικού ναού, έβλεπε πάλι κανείς ζωγραφισμένη   αυτή τη χάρη του Θεού.

Να λοιπόν ένα θαύμα του Αγίου Γρηγορίου. Παραμονή της μνήμης του θέλησε να χαρίσει στη γειτονική Ιερά Μητρόπολη, στην πολύπαθη Μακεδονία μας, στην Καστοριά μας, στη βυζαντινή Καστοριά, έναν τέτοιον επίσκοπο. Έναν αδάμαντα της εκκλησίας».

Τις ευχές τους στον νέο Μητροπολίτη, απηύθυναν στη συνέχεια η βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής και ο άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου – καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Γεώργιος Μπουγιούκας

Στην αντιφώνησή του ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, επισήμανε: «Να ευχαριστήσω πολύ τον Άγιο Τριαδικό Θεό που κατά παραχώρηση πιστεύω, αποφάσισε να εγκατασταθώ Μητροπολίτης σε μία μικρή αλλά ένδοξη Ιερά Μητρόπολη, τη διπλανή μας, τη Σισανίου και Σιατίστης με Αγίους πραγματικά προκατόχους οι οποίοι άφησαν τι στίγμα τους με τις καλύτερες προϋποθέσεις για όλους εμάς, τις επόμενες γενεές. Να ευχηθείτε στον Άγιο Θεό πάρα πολύ μέσα από την καρδιά σας, όχι να σταθώ αντάξιος των προκατόχων μου, αλλά να μπορέσω τουλάχιστον με τις μικρές μου δυνάμεις και φυσικά με τη βοήθεια και τη χάρη του Θεού, να διατηρήσω το έργο τους. Γιατί έχουν κάνει πολύ μεγάλο πνευματικό έργο στην Ι. Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης». Σημείωσε ακόμη ότι θα προσπαθήσει να έρχεται συχνά στην Καστοριά.

Λίγο πριν από το πέρας της θείας λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Καστοριάς δώρισε στον Μητροπολίτη Σιατίστης, δύο δικά του εγκόλπια για να έχει όπως είπε «ως πολύτιμη παρακαταθήκη και να θυμάται την Καστοριά».

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Εξιχνιάστηκαν τρείς υποθέσεις κλοπών που διαπράχθηκαν σε βάρος ηλικιωμένων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

Η προχειρότητα και η αδιαφορία σε όλο της το μεγαλείο! (φωτογραφίες)

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία