Η περιοχή της Καλλιθέας εντάχθηκε πιλοτικά στο πρόγραμμα χωριστής συλλογής οργανικών αποβλήτων

Η περιοχή της Καλλιθέας,  εντάχθηκε από σήμερα πιλοτικά στο  πρόγραμμα   χωριστής συλλογής οργανικών αποβλήτων ( υπολείμματα τροφών) το οποίο  εφαρμόζεται στον  Δήμο Καστοριάς.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου  « LESS  WASTE  2 Promotion of waste prevention and  recycling at the  cross- border area», το οποίο χρηματοδοτείται  από το πρόγραμμα διασυνοριακής  συνεργασίας  INTERREG Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020.

Σκοπός του προγράμματος το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία  με τη  ΔΙΑΔΥΜΑ, είναι η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων  και η προώθηση της κομποστοποίησης. Έχει ως στόχο,  την κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων τα οποία προέρχονται από οικίες ή επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και  στην οργάνωση και βελτιστοποίηση της διαχείρισης των  οργανικών αποβλήτων  και της κομποστοποίησης σε επίπεδο  Δήμων.

Για το πρόγραμμα αλλά και τις  ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να κάνουν, ενημερώθηκαν σήμερα οι κάτοικοι της Καλλιθέας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης  την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς στο  6ο Δημοτικό Σχολείο.

«Ο Δήμος Καστοριάς όπως και όλοι οι  Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας έχουν την υποχρέωση να συλλέξουν  ξεχωριστά ένα νέο  ρεύμα αποβλήτων, αυτά των  βιοαποβλήτων, δηλαδή των υπολειμμάτων τροφών. Τις φλούδες από λαχανικά , μαγειρεμένα ή μη,  χωρίς ζουμιά, τσόφλια από  αβγά, φλούδες από φρούτα, κρέας, ψάρι, υπολείμματα από καφέ, τσάι κ.λ.π. Κι από εκεί να τα αφήνουν στον καφέ κάδο της γειτονιάς. Θα συλλέγονται από τη  ΔΙΑΔΥΜΑ θα τοποθετούνται στους κομποστοποιητές και θα μετατρέπονται  σε κομπόστ, δηλαδή σε ένα  χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά το οποίο μπορεί να  χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.

Ο  Δήμος Καστοριάς, έχει προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό και είναι έτοιμος να κάνει το πρώτο  του βήμα», τόνισε η περιβαλλοντολόγος της  ΔΙΑΔΥΜΑ Κατερίνα Γιαννακούλα.

«Είμαστε αναγκασμένοι από τη νομοθεσία να ακολουθήσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.  Προβλέπεται επίσης  ότι πρέπει να πιάσουμε  κάποιους στόχους.Το 40% των απορριμμάτων θα πρέπει να «φεύγει» από τα σύμμεικτα σκουπίδια και να πηγαίνει   για κομπόστ.

Το  βασικό πλεονέκτημα των   δράσεων της ανακύκλωσης είναι για μένα, το οικονομικό. Αυτή τη  στιγμή ο Δήμος είναι  χρεωμένος  όσον αφορά στη  διαχείριση των σκουπιδιών . Οι δράσεις ανακύκλωσης θα βοηθήσουν τον Δήμο για να βοηθήσει και ο  Δήμος τους δημότες. Είτε μειώνοντας αύριο- μεθαύριο τα δημοτικά  τέλη, είτε φτιάχνοντας περισσότερα πράγματα για την πόλη από τα χρήματα που θα περισσέψουν», ανέφερε ο περιβαλλοντολόγος  του  Δήμου Καστοριάς Στέργιος Γαργάλας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο  δημαρχεύων του Δήμου Καστοριάς  Κωνσταντίνος  Τσανούσας ο οποίος επισήμανε:  «Είναι σημαντικό οι δημότες,   να διαχειριζόμαστε τα απόβλητά μας όσο το  δυνατόν με πιο ορθολογικό τρόπο. Αυτό σημαίνει, περιορισμό του κόστους ταφής  των σκουπιδιών για τον Δήμο. Είναι πολύ σημαντικό για μας».

Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν οι ειδικοί κάδοι συγκέντρωσης βιοαποβλήτων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλες τις συνοικίες της Καστοριάς. Επίσης, προγραμματίζονται και άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις.

fonikastorias.gr – Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Η κοπή βασιλόπιτας του «ΠΡΩΤΕΑ»

Επόμενο Άρθρο

Επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών κ. Κυριακίδου στη ΔΕΥΑΚ

Τελευταία από Τοπικά Νέα