Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία: Τιμητική βράβευση για τους Πρώτους εκ των Πρώτων

//

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017) στην Παλαιά Βουλή η βράβευση των «Πρώτων εκ των Πρώτων» αποφοίτων Λυκείου από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» που έχει καθιερώσει από το 2003 η Eurobank.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Με το πρόγραμμα «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», η Eurobank επιβραβεύει κάθε χρόνο τους αριστούχους αποφοίτους που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε κάθε ένα από τα 1.750 Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας. Η σχολική περίοδος 2015-2016 ανέδειξε 1.094 αριστεύσαντες από όλη την Ελλάδα. Στα 14 χρόνια ζωής αυτού του θεσμού, η Eurobank έχει βραβεύσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 16.000 αριστούχους μαθητές από όλη την Ελλάδα, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων διακρίνονται σήμερα στην οικονομική, ακαδημαϊκή και επιστημονική ζωή της χώρας μας.

Η βράβευση των 58 αριστούχων που αναδείχθηκαν οι άριστοι μεταξύ των αρίστων, έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας κ. Νικόλαο Καραμούζη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank κ. Φωκίωνα Καραβία.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Κάθε χρόνος που περνάει σε συνθήκες κρίσης, ανεργίας, φτώχειας και αβεβαιότητας, αυξάνει την ανάγκη επανακαθορισμού των προτεραιοτήτων της χώρας και της κοινωνίας μας. Η Παιδεία πρέπει να αποτελεί τη βασική εθνική μας προτεραιότητα, ώστε να μην σπαταλάμε ανέξοδα το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας».

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης «μιας πολιτικής που αντιστρέφει τη μετανάστευση ταλαντούχων και ικανών νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, να ενθαρρύνει τη νεανική επιχειρηματικότητα, τις δαπάνες για έρευνα και καινοτομία που παραμένουν κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, να προσφέρει επιτέλους ευκαιρίες σε όλους, απασχόληση και αξιοπρεπείς αμοιβές. Το κρίσιμο δεν είναι ο ιδιωτικός και δημόσιος χαρακτήρας της, αλλά το επίπεδο της παιδείας που, σε όλες τις βαθμίδες της, προσφέρει ποιότητα. Μια παιδεία που θα διαθέτει τους αναγκαίους ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση και την προοπτική όλων των παιδιών, χωρίς εξαιρέσεις, όπως συνάδει σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, προσδίδοντάς της προστιθέμενη αξία».

Εκ μέρους των βραβευθέντων, ο πρώτος των πρώτων Κυριάκος Μπίρμπας αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Eurobank σημείωσε ότι αποδεικνύει πως ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, η αριστεία επιβραβεύεται και η αξιοκρατία πρυτανεύει. Και υπογράμμισε ότι «καμιά προσπάθεια δεν είναι απρόσκοπτη, όμως λυδία λίθος της επιτυχίας και παράγοντας που συχνά προλειαίνει το έδαφος για αυτή είναι η προσήλωση στον στόχο. Είναι γνωστή η καβαφική ρήση που προτάσσει την σημασία του ταξιδιού έναντι της άφιξης στην Ιθάκη. Το δέλεαρ της Ιθάκης ήταν που μας επέτρεψε να υπερκεράσουμε την ψυχική κόπωση και την συναισθηματική φόρτιση, πάντοτε με την ηθική αρωγή της οικογένειας μας. Και θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε αυτήν την διαπίστωση, καθώς η επιτυχία ήταν ένα συλλογικό κατόρθωμα.»

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Γιώργος Μιχελής, οι πρώην Υπουργοί Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, κ. Κώστας Αρβανιτόπουλος και ο κ. Νίκος Φίλης, η γ.γ. της ΕΕΤ κα Χαρούλα Απαλαγάκη, ο Ολυμπιονίκης κολύμβησης κ. Σπύρος Γιαννιώτης, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων, ανώτατα στελέχη της Eurobank γονείς και συγγενείς των βραβευθέντων φοιτητών.

Οι  βραβευθέντες από την Μακεδονία είναι:

Γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας

 Στο νομό ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, διακρίθηκε η Σαββίδου Νικολέτα – Δήμητρα από το Γενικό Λύκειο Άργους Ορεστικού, η οποία εισήχθη με αριθμό μορίων 19.379 στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το νομό βραβεύτηκαν 6 μαθητές από 9 σχολεία.

Από το νομό ΓΡΕΒΕΝΩΝ και το 2ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών, διακρίθηκε η  Μπαντή Ειρήνη – Χρυσοβαλάντη που εισήχθη στο Τμήμα Οδοντιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αριθμό μορίων 18.991. Συνολικά στο νομό αρίστευσαν 5 μαθητές από 7 σχολεία.

Από το νομό ΔΡΑΜΑΣ και το 1ο Γενικό Λύκειο Δράμας, η αριστούχος Χαραλαμπίδου Ελισάβετ, εισήχθη με αριθμό μορίων 19.413 στο Τμήμα Οδοντιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο νομό βραβεύθηκαν 9 αριστούχοι από 18 σχολεία.

Από το νομό ΗΜΑΘΙΑΣ και το 4ο Γενικό Λύκειο Βέροιας, πρώτος των πρώτων ο Μαρκούλης Παντελεήμων, ανάμεσα από 15 αριστεύσαντες των συνολικά 21 σχολείων του νομού, ο οποίος εισήχθη με αριθμό μορίων 19.760 στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το  νομό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Από την Ανατολική Θεσσαλονίκη, διακρίθηκε η Μάνθου Ελένη από το 1ο Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο Αμερικάνικου Κολλεγίου “Ανατόλια”, η οποία αποφοίτησε με αριθμό μορίων 19.714 και  εισήχθη στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από τη Δυτική Θεσσαλονίκη βραβεύεται ο Μπουνάτσος Κωνσταντίνος από το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Κουφαλίων, ο οποίος εισήχθη με αριθμό μορίων ΕΠΑΛ 1.940 στο Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Συνολικά από το νομό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ βραβεύθηκαν 113 μαθητές από 150 σχολεία.

Από το Γενικό Λύκειο Νέων Μουδανιών, πρώτη των πρώτων του νομού ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, η Πασσαλή Παναγιώτα, εισήχθη με αριθμό μορίων 18.782 στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο νομό ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ διακρίθηκαν 10 μαθητές από 22 σχολεία.

Στο νομό ΚΑΒΑΛΑΣ διακρίθηκε ο Ορφανίδης Αντώνιος που αποφοίτησε από το 5ο Γενικό Λύκειο Καβάλας και εισήχθη στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αριθμό μορίων 19.593. Συνολικά από τα 19 σχολεία του νομού, τα βραβεία της Eurobank έλαβαν 12 αριστούχοι μαθητές και μαθήτριες.

Στο νομό ΚΙΛΚΙΣ από το 2ο Γενικό Λύκειο Κιλκίς, η Κοτίδου Κυριακή, πρώτη μεταξύ 8 αριστούχων από τα 14 σχολεία του νομού ΚΙΛΚΙΣ, η οποία εισήχθη με αριθμό μορίων 19.006 στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο νομό ΚΟΖΑΝΗΣ από το 3ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαΐδας, η Ιωαννίδου Ελένη, πρώτη μεταξύ των 16 αριστούχων από 24 σχολεία του νομού, η οποία εισήχθη με αριθμό μορίων 19.560 στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το νομό ΠΕΛΛΑΣ διακρίθηκε ο Κανσίζογλου Σάββας από το 1ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών με αριθμό μορίων 19.400, ο οποίος εισήχθη στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνολικά στο νομό βραβεύθηκαν 15 αριστούχοι από σύνολο 20 σχολείων.

Από το νομό ΠΙΕΡΙΑΣ και το Γενικό Λύκειο Λιτοχώρου, ο αριστούχος Κουρδής Ραφαήλ Νικόλαος, εισήχθη με αριθμό μορίων 19.320 στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συνολικά στο νομό βραβεύθηκαν 11 αριστούχοι από 19 σχολεία.

Μεταξύ 21 μαθητών που βραβεύτηκαν από τα συνολικά 29 σχολεία του νομού ΣΕΡΡΩΝ, αριστούχος αναδείχθηκε η Σαράφη Αναστασία – Ειρήνη από το 5ο Γενικό Λύκειο Σερρών, η οποία εισήχθη με αριθμό μορίων 19.336 στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το νομό ΦΛΩΡΙΝΑΣ και το 1o Επαγγελματικό Λύκειο Αμυνταίου βραβεύεται ο αριστούχος Στράντζας Ηλίας, ο οποίος εισήχθη με αριθμό μορίων ΕΠΑΛ 1.948 στο Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Συνολικά στο νομό βραβεύθηκαν 5 μαθητές από 11 σχολεία.

Δ.Τ. Eurobank

Προηγούμενο Άρθρο

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την Fur Excellence in Athens International Fur Fair 2017 που ανοίγει αύριο τις πύλες της

Επόμενο Άρθρο

Εντυπωσιακό το Cala Show της Fur Excellence in Athens 2017 του ΣΕΓ (φωτογραφίες)

Τελευταία από Εκδηλώσεις