Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς συμμετέχει στη δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός» (φωτο)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς συμμετέχει και φέτος στην πανελλαδική δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός», που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Πνοές ανέμων» είναι το φετινό θέμα της δράσης η οποία υλοποιείται το διάστημα 18 – 21 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , έχοντας ως επίκεντρο, μια τοιχογραφία που υπάρχει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Ι.Μ Μαυριωτίσσης στην οποία εικονίζεται ο Χριστός να επιτάσσει τους ανέμους.

«Πρόκειται για ένα από τα θαύματα του Χριστού.

Στην τοιχογραφία υπάρχει μία ανθρωπόμορφη απεικόνιση ανέμου. Με αφορμή την συγκεκριμένη απεικόνιση, προσπαθούμε να αναδείξουμε τη σύνδεση ανάμεσα στο φυσικό αυτό στοιχείο και την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία, δημιουργικά». Δήλωσε η αρχαιολόγος της ΕΦΑ Καστοριάς Χαρά Σαρρηγιαννίδου η οποία μαζί με την προϊσταμένη της ΕΦΑ Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα ήταν υπεύθυνες του προγράμματος.

Η συγκεκριμένη τοιχογραφία, όπως και όλος ο τοιχογραφικός διάκοσμος του ναού, χρονολογείται στα 1552 και από την κτητορική επιγραφή γνωρίζουμε ότι ζωγράφος είναι ο πρωτονοτάριος Άρτης Ευστάθιος Ιακώβου ο οποίος είχε τοιχογραφήσει επίσης την Παναγία Μολυβδοσκέπαστη στην Ήπειρο.

Ε.Ψ.