Από τον π. Νοέμβριο πραγματοποιείται στο παράρτημα ΤΕΙ Καστοριάς μεταπτυχιακό πρόγραμμα με θέμα τη διαχείριση – μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Η επίσημη έναρξη του προγράμματος το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν, έγινε την Παρασκευή 24 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ.
Το διακρατικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα παρακολουθούν αυτή τη στιγμή 50 φοιτητές και διδάσκουν καθηγητές από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και από το Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν.
Οι παραδόσεις των μαθημάτων γίνονται στα ελληνικά και στα αγγλικά.
« Η σημασία αυτού του νέου μεταπτυχιακού διακρατικού προγράμματος, έγκειται στο γεγονός ότι έρχεται σαν συνέχεια των εξαγγελιών της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την είσοδο της χώρας μας στο νέο ενεργειακό τοπίο.
Αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού αυτού προγράμματος, θα μπορούν να προσβλέπουνε σε ένα πεδίο με μεγαλύτερη ασφάλεια για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Θα δώσει τη δυνατότητα στην περιοχή να ελκύσει φοιτητές και από άλλα μέρη της Ελλάδος και κυρίως από το εξωτερικό. Ελπίζω αυτή η προσπάθεια να συνεχίσει με τον ρυθμό που ξεκίνησε και εύχομαι η περιοχή της Καστοριάς μια περιοχή πανέμορφη, να βρει την ανάπτυξη αυτή που είναι ανάλογη με την ομορφιά της», επισήμανε ο υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Θεοδόσης Πελεγρίνης.
« Δίνεται η ευκαιρία στο πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν και στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας να συνεργαστούν και να προετοιμάσουν μέσα από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ειδικούς στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Οι σχέσεις των δυο χωρών είναι πολύ καλές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και η συγκεκριμένη συνεργασία είναι ένα βήμα για ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία στο μέλλον», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας του Αζερμπαϊτζάν Βαλίεφ Σαμίρ.
« Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το μεταπτυχιακό θα αποτελέσει μαζί με τα άλλα δυο που ανακοινώθηκαν πριν από δυο μέρες, μια σοβαρή εκπαιδευτική μονάδα στη δική μας περιοχή και θα καταστήσει και το Νομό Καστοριάς ιδιαίτερα σημαντικό στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να σηματοδοτήσουν ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου.
«Αυτό είναι το πρώτο βήμα της συνεργασίας μεταξύ των δυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε κι άλλες συνεργασίες σε περισσότερους τομείς», σημείωσε ο πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αζερμπαϊτζάν Ανταλάτ Μουράτωβ.
«Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό που αφορά τη διαχείριση και παραγωγή φυσικού αερίου, έχει την ιδιαιτερότητα να στηρίζεται όχι μόνο από τις δυο ακαδημαϊκές κοινότητες του Αζερμπαϊτζάν και τη δική μας, αλλά και από την τοπική κοινωνία και σε επίπεδο Περιφέρειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης , αλλά και σε επίπεδο παραγωγικού ιστού.
Αισιοδοξούμε ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση από πλευράς του ΤΑΡ στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι φοιτητές να το παρακολουθήσουν πολύ πιο άνετα. Στόχος μας είναι να παράξουμε στελέχη τα οποία θα μπορέσουν να διαχειριστούν και την κατασκευή και τη διαχείριση στη συνέχεια του μεγάλου αυτού έργου.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει το χαρακτηριστικό ότι δεν είναι μόνο οικονομικό, δεν είναι μόνο στη διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά συνδυάζει και μαθήματα τεχνολογικά τα οποία θα βοηθήσουν τους απόφοιτους να έχουν μια σφαιρική άποψη του συγκεκριμένου θέματος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Ασημόπουλος.
«Σήμερα γιορτάζουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου έτους του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη διαχείριση και μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Είναι κάτι ιδιαίτερο για την περιοχή μας, λόγω της διέλευσης του ΤΑΡ από την Καστοριά και από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Μπορώ να πω ότι σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο να περιμένουμε τα καλά νέα της επιδότησης του μεταπτυχιακού μας. Εδώ, θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Καστοριάς που είναι ένθερμος υποστηρικτής του μεταπτυχιακού μας, αλλά και τους Δημάρχους Άργους Ορεστικού και Νεστορίου που συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του.
Ένα άλλο καλό νέο είναι που περιμένουμε τον Σεπτέμβριο, είναι η χρηματοδότηση της πρακτικής άσκησης από την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν για να μπορέσουν οι απόφοιτοί μας να ταξιδέψουν στο Μπακού και να δουλέψουν για ένα μεγάλο διάστημα εκεί, αλλά και σε άλλες χώρες που εδρεύει η εταιρεία.
Η εταιρεία έχει αγοράσει κατά 49% τη ΔΕΣΦΑ η οποία είναι ο επίσημος διαχειριστής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Νομίζω ότι μια πολύ καλή ευκαιρία οι απόφοιτοι μας να εργαστούν και στην εταιρεία του ΤΑΡ που θα χρειαστεί αρκετά στελέχη αλλά και σε άλλες εταιρείες που θα δημιουργηθούν για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια», σημείωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος διεθνών σχέσεων και μεταπτυχιακών σπουδών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Ευάγγελος Σίσκος.
Θ. Πελεγρίνης: « Σύνθετο ζήτημα το τμήμα Αρχιτεκτονικής»
Ο υφυπουργός Παιδείας ρωτήθηκε από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ σχετικά με το θέμα του τμήματος Αρχιτεκτονικής .
«Είναι ένα σύνθετο ζήτημα θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε να είσαστε βέβαιοι ότι θα βρούμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία μέσα όμως στο γενικότερο πλαίσιο της εκπαιδευτικής λειτουργίας του τόπου μας. Οι προσπάθειες δεν πρέπει να είναι αποσπασματικές», δήλωσε ο υφυπουργός ενώ για το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου του ΤΕΙ ανέφερε χαρακτηριστικά: « ένα άλλο πρόβλημα επίσης το θέμα του τμήματος Διεθνούς Εμπορίου. Αυτό, υπολογίζουμε ότι από το 2017 θα μπορέσουμε να ανασυσταθεί».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος και Ανέστης Αγγελής αντίστοιχα οι οποίοι επισήμαναν ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος από την πολιτεία προκειμένου η Καστοριά να μπορέσει να συνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου ο οποίος θα διέλθει από την περιοχή ενώ διαβάστηκε και χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη.
Ελένη Ψωμαδάκη