Η Ελλάδα έχει την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη

Το τρίτο υψηλότερο κόστος βενζίνης ανάμεσα στα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ έχει η Ελλάδα. Η βενζίνη στη χώρα μας, μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του καυσίμου, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, τιμάται στο 1,545 ευρώ ανά λίτρο, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 1,379 ευρώ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία η οποία πουλά τη βενζίνη μόλις 0,5 σεντ ακριβότερα (1,550 ευρώ) ανά λίτρο.

Όσο για το μεγαλύτερο κόστος στο συγκεκριμένο καύσιμο, το έχει η Ολλανδία, όπου η βενζίνη πωλείται τρία σεντς ακριβότερα α’ ότι στην Ελλάδα, 1,573 ευρώ ανά λίτρο.

Μάλιστα, τα 1,545 ευρώ ανά λίτρο αντιπροσωπεύουν τη μέση πανελλαδική τιμή, κάτι που σημαίνει πως σε ορισμένους νομούς της χώρας η βενζίνη είναι αρκετά πιο ακριβή – με συνέπεια να ξεπερνά ακόμη και τη μέση τιμή στην Ολλανδία. Ενδεικτικό παράδειγμα, ο νόμος Ηρακλείου (1,604 ευρώ), ο νόμος Δωδεκανήσου (1,689 ευρώ) και ο νομός Κυκλάδων (1,759 ευρώ).

Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη αύξηση του ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης, που τέθηκε επίσης σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, προκάλεσε την εκτίναξη της τιμής του καυσίμου κατά 7,9% στην εγχώρια αγορά. Έτσι, από τα 1,186 ευρώ ανά λίτρο που πουλιόταν το πετρέλαιο κίνησης στις 30 Δεκεμβρίου, έφτασε να πωλείται στα 1,280 ευρώ ανά λίτρο στις 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το δελτίο του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η αυξημένη μέση πανελλαδική τιμή του ντίζελ φέρνει πλέον τη χώρα μας πάνω από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 1,252 ευρώ ανά λίτρο. Επίσης, κατατάσσει την Ελλάδα ως 7ο ακριβότερο κράτος στην Ε.Ε., πίσω από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Βρετανία, την Ιταλία και τη Σουηδία.

Πηγή: Sofokleousin.gr

 

Προηγούμενο Άρθρο

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Καστοριά: «Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ με Νέες Τεχνολογίες »

Επόμενο Άρθρο

Στις 09:15 π.μ. θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους αύριο τα σχολεία στον Δήμο Καστοριάς

Τελευταία από Ελλάδα

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης για ένταξη προγραμμάτων στην Παρέμβαση Π2-58.5 “Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες” στo πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και