Η Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας στην Καστοριά για προετοιμασία! | «Φεύγουμε για τα Γιάννενα αν δεν κοπούν άμεσα τα χόρτα από τη λίμνη» (αναλυτικό ρεπορτάζ + φωτογραφίες)

Το καταπληκτικό περιβάλλον που είναι ιδανικό για την προετοιμασία και οι εξυπηρετικές εγκαταστάσεις, είναι τα στοιχεία εκείνα, που έκαναν την Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας, να έρθει για 6η φορά στην Καστοριά, για να πραγματοποιήσει την προετοιμασία της, για τους Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Βαλκανικούς αγώνες, πλήν όμως, θα πρέπει να καθαριστεί η λίμνη από τα χόρτα, ώστε απρόσκοπτα να κάνουν τις προπονήσεις τους οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας, τόνισε στη «ΦΩΝΗ», ο κ. Τζιοβάνι Ποστιλιόνε, Εθνικός Προπονητή της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, με σημαντική παράλληλα συμμετοχή στην επιτροπή της παγκόσμιας κωπηλασίας.

Η εφημερίδα μας, επισκέφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 8 Ιουνίου το ΔΗΝΑΚ Καστοριάς, όπου η Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας, πραγματοποιεί από τις 6 του μήνα την προετοιμασία της στη λίμνη μας και μίλησε με τον Εθνικό Προπονητή κ. Τζιοβάνη Ποστιλιόνε, καθώς και με τον προπονητή Εθνικών Ομάδων στις μικρές και τις μεγάλες κατηγορίες, κ. Κώστα Κοντομανώλη.

Ο κ. Ποστιλιόνε, φανερά προβληματισμένος, ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, με τα χόρτα στη λίμνη, καθώς και άλλα προβλήματα που αφορούν τον Δήμο μας, δηλώνοντας συγκεκριμένα, τα εξής:

« Οταν πηγαίνουμε σ’ ένα μέρος για προετοιμασία, πρώτα έχουμε απαίτηση από τους κωπηλάτες να προσπαθούν σκληρά και να βελτιώνονται και μετά θέλουμε κι από το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία, την υποστήριξη και τα πράγματα να είναι όπως πρέπει να είναι. Τα πρώτα χρόνια όλα ήταν καλά και υπήρξε βελτίωση αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Εχουμε προβλήματα πολλά με τον στίβο και όχι μόνο βλέπουμε να μή βελτιώνονται τα πράγματα αλλά βλέπουμε να πηγαίνουν πρός τα πίσω. Το πρόβλημα εδώ στην Καστοριά είναι ότι δεν υπάρχει ένα μακρόπνοο σχέδιο και είναι κρίμα, γιατί εδώ είναι το ιδανικό μέρος για ένα μεγάλο, διεθνή αγώνα κωπηλατικό. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικές. Υπάρχει πάρα πολύς χώρος για προθέρμανση, για αποθεραπεία, οι συνθήκες γενικά είναι πάρα πολύ καλές και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη, χρειαζόμαστε τις ομάδες των ανθρώπων να υποστηρίξουμε και η Παγκόσμια Κωπηλατική Ομοσπονδία ψάχνει για καινούργια μέρη όπου μπορεί να κάνει διεθνείς αγώνες και θα υποστηρίξει πολύ την Καστοριά, αν είναι όπως πρέπει. Η Καστοριά για πάρα πολλά χρόνια έχει τα εργοστάσια γούνας, γνωρίζω όμως ότι υπάρχει μιά μεγάλη κρίση και θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι οικονομικοί και ο αθλητικός – κωπηλατικός τουρισμός, είναι μιά εξαιρετική πηγή εσόδων, και θα πρέπει η Καστοριά να το εκμεταλλευτεί αυτό. Βλέπω για παράδειγμα αυτό το ξενοδοχείο (CASTOR) απέναντι από το αθλητικό κέντρο που είναι κλειστό και μαζεύεται η καρδιά μου. Είναι πάρα πολύ κρίμα, γιατί αυτό θα μπορούσε να έχει πάρα πολλούς πελάτες μόνο και μόνο από την κωπηλασία. Αυτό θα πρέπει να λυθεί. Δεν είναι πρόβλημα προσωπικό, ιδιωτικό, είναι πρόβλημα της πόλης».

Για το πρόβλημα με τα χόρτα στη λίμνη, τόνισε: «Αυτό είναι το μέγιστο πρόβλημα αυτή τη στιγμή με τα χόρτα. Θέλουμε τους κωπηλάτες να κωπηλατούν στο νέρο και όχι ανάμεσα στα χόρτα. Τα κωπηλατικά σκάφη, δεν έχουν την ταχύτητα που πρέπει να έχουν, ενώ υπάρχει πρόβλημα και στα συνοδευτικά σκάφη που ακολουθούν γιατί μαζεύεται χόρτο στις προπέλες και έχουμε κίνδυνο να πάθουν ζημιά και οι μηχανές. Η πρότασή μας πρός την κωπηλατική ομοσπονδία πρώτιστα είναι να απευθυνθεί επιτακτικά στον Δήμαρχο να βρεί λύση με το ήδη υπάρχον μηχάνημα αλλά και με ένα ακόμα βοηθητικό».

Στο σημείο αυτό, ο συμπολίτης μας κ. Κώστας Παπαγιάννης, Εφορος Εθνικών Ομάδων της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, γνωστοποίησε, ότι πρίν από 25 περίπου μέρες, ο ίδιος, με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, επισκέφθηκαν την Αντιπεριφέρεια και τον Δήμο Καστοριάς και τους ενημέρωσαν για την έλευση και παραμονή της Εθνικής Ομάδας στην Καστοριά από τις 6 Ιουνίου και ότι υπάρχει πρόβλημα με τα χόρτα και να λάβετε τα μέτρα σας. Με άλλο δε νεότερο κατεπείγον μήνυμα, είπε ο κ. Παπαγιάννης, τους ενημερώσαμε ότι η Εθνική Ομάδα ήρθε, αλλά δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα με τα χόρτα και θα πρέπει άμεσα να προβείτε στην κοπή των χόρτων. Δυστυχώς όμως, μηχάνημα, «γιόκ», είπε ο κ. Παπαγιάννης.

Συνεχίζοντας ο κ. Ποστιλιόνε ανέφερε με λύπη του, ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα αυτή την εβδομάδα, η δεύτερη λύση είναι, να ζητήσει από την Ομοσπονδία να πάει η Εθνική στα Γιάννενα, όπου εκεί, όπως τόνισε, δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα. «Μπορεί οι πάντες να είναι φιλικοί, , όμως μόνο αυτό δεν φτάνει», ανέφερε ο κ. Ποστιλιόνε.

Από τη μεριά του, ο προπονητής Εθνικών Ομάδων στις μικρές και στις μεγάλες κατηγορίες, Κώστας Κοντομανώλης, δήλωσε στην εφημερίδα μας, τα εξής:

«Η Καστοριά είναι μια κωπηλατομάνα πόλη και θα μπορούσε να δώσει ακόμα περισσότερο αίσθηση στο θέμα της κωπηλασίας και να αναπτυχθεί το άθλημα, αν και τα τελευταία χρόνια ο Ναυτικός Ομιλος Καστοριάς έχει πέσει.Πιστεύω, ότι με την ένωση των δύο Ομίλων ν’ αρχίσει ν’ ανεβαίνει, γιατί χρειαζόμαστε τους Καστοριανούς αθλητές στην εθνική ομάδα.

Οσον αφορά τη λίμνη ανέφερε, ότι «το μόνο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που υπάρχει είναι το θέμα της λίμνης με τα χόρτα κι αν το πρόβλημα αυτό λυθεί, αλλα προβλήματα δεν υπάρχουν. Η Καστοριά είναι φιλόξενη, κάθε φορά δίνει αυτό που μπορεί να δώσει, θα έπρεπε όμως να δώσει λίγο πάραπάνω πράγματα, γιατί ερχόμαστε συνέχεια στην Καστοριά, μιά που οι συνθήκες για να δουλέψουμε είναι οι καλύτερες και θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή οι αρμόδιοι που ασχολούνται με το θέμα της λίμνης, γιατί κι άλλα μέρη διεκδικούν την προετοιμασία της εθνικής ομάδας, όπως είναι τα Γιάννενα», τόνισε.

Να σημειώσουμε, ότι αυτή τη στιγμή η Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας βρίσκεται στην Καστοριά με 21 αθλητές, ενώ αναμένονται σε 10 περίπου μέρες άλλοι 25 αθλητές, σύν 10 προπονητές, ενώ όταν συγκεντρωθεί όλη η ομάδα (με το τέλος των εξετάσεων στα σχολεία τους), θα επιλεγεί η Εθνική Ομάδα, για να προετοιμαστεί για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου στο Ρότερνταμ. Η ομάδα αυτή θα αναχωρήσει από την Καστοριά στις 17 Αυγούστου. Ταυτόχρονα όμως στα τέλη Αυγούστου, θα έρθει στην Καστοριά η Βαλκανική Ομάδα με άλλους 50 περίπου αθλητές, για να λάβει μέρος στους Βαλκανικούς Κωπηλατικούς Αγώνες, που πρόκειται να διεξαχθούν στην Καστοριά, εφόσον λυθούν τα πάραπάνω προβλήματα, στη λίμνη μας.

Οσον αφορά τέλος την Ολυμπιακή Ομάδα, αυτή προετοιμάζεται ήδη στην Καστοριά με δύο πληρώματα και θα αναχωρήσει από την πόλη μας στις 18 Ιουλίου, για το Ρίο.

Φαίνεται λοιπόν πως «έχουμε μπλεχτεί άσχημα στα χόρτα της λίμνης και επιβάλλεται άμεσα να ξεμπλεχτούμε, πρίν…πνιγούμε». Ο νοών, νοείτω….

Η εφημερίδα μας, ευχαριστεί θερμά τους δύο προπονητές της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας για τις δηλώσεις τους πρός την εφημερίδα μας, καθώς επίσης και τον συμπολίτη μας κ. Κ. Παπαγιάννη, για την βοήθειά του στην μετάφραση των δηλώσεων του κ. Ποστιλιόνε.

Στέργιος Γ. Ιατρού

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς Λεωνίδας Παπαδημητρίου στη «ΦΩΝΗ»

Επόμενο Άρθρο

Το Πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας μας | 9 / 6 / 16

Τελευταία από Τοπικά Νέα