Η Δέσποινα Κοζατσάνη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο fonikastorias.gr για τον Τουρισμό Υγείας στη Δυτ. Μακεδονία

/

«Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας πληροί τις προϋποθέσεις και διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για τον τουρισμό υγείας»

Η προώθηση του ιατρικού – συνεδριακού τουρισμού, η αξιοποίηση των κέντρων αποκατάστασης και των ιαματικών λουτρών της Δυτικής Μακεδονίας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στον σχεδιασμό της περιφερειακής συμβούλου Καστοριάς Δέσποινας Κοζατσάνη, η οποία πριν από λίγους μήνες ορίστηκε από τον περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη ως   υπεύθυνη – συντονίστρια σε θέματα και δράσεις που αφορούν στον ιατρικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας, ευεξίας και θερμαλισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στις δράσεις που προγραμματίζονται, αναφέρθηκε η κα Κοζατσάνη μιλώντας αποκλειστικά στο fonikastorias.gr.

«Ο όρος τουρισμός, προϋποθέτει την μετακίνηση ενός ατόμου από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του σε έναν άλλον τόπο που αποτελεί ελεύθερη επιλογή. Το άτομο δηλαδή, επιλέγει που θα πάει, με σκοπό την αναψυχή. Αυτός είναι ο γενικός όρος του τουρισμού. Όσον αφορά τον όρο του τουρισμού υγείας, είναι πάλι η μετακίνηση για λόγους αναψυχής αλλά απαραίτητο στοιχείο είναι η απόλαυση του περιβάλλοντος του προορισμού για την ψυχική πλέον ευεξία του ατόμου και η παροχή, εάν απαιτείται, ιατρικής φροντίδας και εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών.

Είναι δηλαδή μία μορφή τουρισμού, εναλλακτικού θα το έλεγα, που έχει ως βάση την υγεία. Κάποιος επιλέγει έναν τόπο να κάνει τις διακοπές του και με σκοπό την πρόληψη, διατήρηση και ίσως, την αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας και ευεξίας.

Δεν είναι μόνο η σωματική υγεία. Είναι και η ψυχική ευεξία ενός ατόμου.

Εκεί λοιπόν αποβλέπουν οι αρμοδιότητες του συγκεκριμένου τομέα που υπάγεται στην Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας έδρα της οποίας είναι η Καστοριά, πρόεδρος ο κ. Βαβλιάρας και αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης», σημείωσε η κα Κοζατσάνη αναφερόμενη στις αρμοδιότητές της, επισημαίνοντας ότι η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όχι μόνο πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά διαθέτει και τις κατάλληλες υποδομές γι’ αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού.

«Θα στηρίξουμε και θα βοηθήσουμε τον εκθεσιακό συνεδριακό – ιατρικό τουρισμό με συνέδρια ιατρικού επιπέδου. Υπάρχει το μεγάλο συνεδριακό κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης για έναν μεγαλύτερης εμβέλειας ιατρικό – συνεδριακό τουρισμό, αλλά και τα επιμέρους, δηλαδή οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν οι διάφορες Περιφερειακές Ενότητες. Όπως στην Καστοριά, συχνά έχουμε δεχθεί και έχουμε διοργανώσει συνέδρια τα οποία είναι υψηλού επιπέδου, είτε πανελλήνια είτε βαλκανικού τύπου.

Στόχος μας είναι και η αξιοποίηση των Κέντρων Αποκατάστασης.

Πρόκειται για του Αμυνταίου και του Άργους Ορεστικού τα οποία έχουν υποδομές και πληρούν αρκετές προϋποθέσεις. Αυτό οποίο χρειάζεται είναι η μόνιμη επάνδρωση τους με προσωπικό.

Οπότε, θα προσπαθήσουμε μέσω του Υπουργείου Υγείας να προγραμματίσουμε και διορισμούς ανάλογων ειδικοτήτων.

Ένας άλλος τομέας είναι τα κέντρα αιμοκάθαρσης. Υπάρχει η ευαίσθητη ομάδα των νεφροπαθών οι οποίοι πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να κάνουν αιμοκάθαρση.

Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να πάνε διακοπές. Πρέπει όμως στον τόπο τον οποίο θα επιλέξουν, να υπάρχουν αντίστοιχες θέσεις στα κέντρα αιμοκάθαρσης.

Αυτή τη στιγμή μπορώ να μιλήσω για το Νοσοκομείο Καστοριάς όπου ήδη έχω έρθει σε επαφή με στελέχη της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού της Καστοριάς, η οποία είναι μία από τις καλύτερες σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας. Μου είπαν, ότι μπορούν να καλύψουν ύστερα από συνεννόηση, άτομα τα οποία έχουν πρόβλημα και απαιτείται τακτική αιμοκάθαρση. Το Νοσοκομείο Καστοριάς τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, μπορεί να καλύψει άμεσα.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό, είναι τα ιαματικά λουτρά.

Υπάρχουν αρκετά σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας. Θα σταματήσω όμως και θα αναφερθώ στα ιαματικά λουτρά της Αμμουδάρας της Π.Ε Καστοριάς, τα οποία διαπίστωσα ότι διαθέτουν μητρώο αναγνωρισμένων ιαματικών φυσικών πόρων. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Είναι αναγνωρισμένα από την πολιτεία για την παροχή ιαματικών υπηρεσιών.

Υπάρχουν ιαματικά λουτρά και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας. Επειδή όμως τα ιαματικά λουτρά της Αμμουδάρας υπερτερούν νομίζω σε κτιριακή υποδομή σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση εκεί.

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Γιατί υπάρχει το προσεχές ΕΣΠΑ και παρακινούμενη από τον περιφερειάρχη μας κ. Κασαπίδη ο οποίος μου είπε αν μπορέσω να στηρίξω αυτές τις βασικές δομές που έχει η Δυτική Μακεδονία, να δούμε αν απαιτούνται άλλες κτιριακές υποδομές να τις εισαγάγουμε στο καινούργιο ΕΣΠΑ και να δούμε από πλευράς υπουργείου πώς θα επανδρωθούν. Τουλάχιστον να αρχίσουν αυτά λίγο σαν υποδομές να υφίστανται και από κει και πέρα, έρχεται ένα δύσκολο κομμάτι, την οργάνωση, θα την αναλάβουμε ως Δυτική Μακεδονία εμείς αυτό ευελπιστούμε κι από κει και πέρα, έρχεται το θεσμικό πλαίσιο να αναγνωριστούν που ήδη και εκεί είμαστε σε προχωρημένο στάδιο και θα έρθει μετά και το μάρκετινγκ που είναι το Α και το Ω για να προωθήσουμε αυτές τις δομές», υπογράμμισε.

Η Υπεύθυνη – Συντονίστρια σε θέματα και δράσεις που αφορούν στον ιατρικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας, ευεξίας και θερμαλισμού, κατά τις συναντήσεις που είχε με τους τρεις Δημάρχους της Π.Ε Καστοριάς, συζήτησε μαζί τους την αξιοποίηση τόσο του φυσικού πλούτου όσο και των υποδομών που υπάρχουν στους Δήμους.

«Είχα συναντήσεις με τους τρεις Δημάρχους. Επίσης στην Καστοριά, υπάρχουν σωματεία που ασχολούνται πάρα πολύ με το περιβάλλον και κάνουν προσπάθειες για την πιστοποίηση μονοπατιών στον Γράμμο κ.λπ.

Υπάρχει κόσμος όποιος θέλει να έρθει να κάνει διακοπές στην Καστοριά, αλλά θέλει κάπως να αξιοποιήσει το χρόνο του με κάτι το οποίο θα τον βοηθήσει. Δε χρειάζεται να είναι άρρωστος. Να θέλει ίσως, να βελτιώσει την ψυχική του υγεία και ευεξία κάνοντας έναν περίπατο σε κάποιο μονοπάτι μέσα σε ένα ωραίο περιβάλλον. Μπορούμε ίσως να αναδείξουμε και τα αρωματικά φυτά η βλάστηση των οποίων είναι πλούσια στον Γράμμο.

Το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, να το αναδείξουμε κι αυτό μαζί με το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας Γρεβενών. Και αυτά, παρέχουν ψυχική ευεξία. Τα βουνά μας, προσφέρονται για τον γηριατρικό τουρισμό».

Η κα Κοζατσάνη ζήτησε την αρωγή τόσο των εκπροσώπων των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, όσο και των μελών των συλλόγων της Δυτικής Μακεδονίας.

«Αν θέλουν, ας μας πλησιάσουν και αν έχουν κάποιες άλλες ιδέες, βεβαίως να τις ακούσουμε να τις εντάξουμε στο πρόγραμμα μας και να τις κυνηγήσουμε.

Είμαστε ανοιχτοί σε όλους. Δεν μπορούμε αυτά τα πράγματα να τα επιτύχουμε αν δεν υπάρχει η συνεργασία και η θέληση από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό τόσο αυτοδιοικητικών όσο και απλών πολιτών και συλλόγων βέβαια», σημείωσε.

fonikastorias.gr

Ελένη Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Εμβόλιο Οξφόρδης : Συμφωνία Κομισιόν και φαρμακευτικής εταιρίας για 400 εκατ. δόσεις έως το τέλος του 2020

Επόμενο Άρθρο

269 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα στη χώρα μας – Κανένα στη Καστοριά

Τελευταία από Τοπικά Νέα