Θεσμική λειτουργία και αποστολή των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων : η αρχιτεκτονική δομή του προγράμματος Καλλικράτης», ήταν το θέμα της ημερίδας την οποία διοργάνωσαν ο Δήμος και η Δημοτική Κοινότητα Καστοριάς το Σάββατο 28 Μαΐου σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Λιμναίον».
Σκοπός της εκδήλωσης όπως τόνισε η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Καστοριάς Εύη Σιστοβάρη ήταν: «Να αναδειχθούν οι δημοτικές και οι τοπικές κοινότητες, ο ρόλος τους, η λειτουργία τους για να μπορούν και αυτές να λειτουργούν για τον θεσμό του Καλλικράτη σωστά και αποδοτικά, για τον σκοπό που έχουν εκλεγεί».
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Καστοριάς Εύη Σιστοβάρη, ενώ στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Φιλ. Πετσάλνικος, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, καθώς και εκπρόσωποι Δήμων από άλλες περιοχές της χώρας μας.
Καθορισμός και ανάλυση του θεσμού των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων και η συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη ήταν οι θεματικές ενότητες της ημερίδας.
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρέπει οι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά μέσω των κοινοτήτων, ώστε να μπορεί να λειτουργεί καλύτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλύτερα ο Δήμος, καλύτερα η Περιφέρεια», =επισήμανε η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρία Ντούνη.
«Ουσιαστικά οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες έρχονται να πάρουν απλώς τη θέση των τέως τοπικών διαμερισμάτων που προβλεπόταν στον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Είναι ένας θεσμός παραγνωρισμένος θα τολμούσα να πω ένας θεσμός ο οποίος δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε να αξιοποιηθεί κι όσο αν θέλετε, επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα.
Είναι ένας θεσμός ο οποίος ωστόσο μπορεί να δώσει πάρα πολλά, να ανανεώσει τη δημοκρατική αρχή σε τοπικό επίπεδο, να φέρει ανάπτυξη στον τόπο, αρκεί όμως να συντρέχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις: εμπιστοσύνη από πλευράς των κεντρικών δημοτικών αρχών, πρώτο και βασικό, δεύτερον εμπιστοσύνη από πλευράς κεντρικής διοικήσεως και τρίτον εμπιστοσύνη από πλευράς των ίδιων των πολιτών.
Εάν συντρέξουν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις τόσο το ίδιο το Σύνταγμα όσο και ο νόμος του Καλλικράτη παρέχει τα θεσμικά εργαλεία ούτως ώστε οι δημοτικές κυρίως και οι τοπικές κοινότητες κατά δεύτερο λόγο, να επιτελέσουν αυτόν τον πολύ σημαντικό θεσμικό ρόλο», υπογράμμισε ο Δρ. Συνταγματικού Δικαίου – Δικηγόρος Αθηνών Απόστολος Παπακωνσταντίνου.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η απουσία των περισσοτέρων δημοτικών και τοπικών συμβούλων, με αποτέλεσμα η ημερίδα να πραγματοποιείται σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα.
Ελένη Ψωμαδάκη