Ημερίδα για τον θεσμό ανακύκλωσης αποβλήτων από εκσκαφές, κατεδαφίσεις δημοσίων & ιδιωτικών έργων

/

Η έναρξη του θεσμού της ανακύκλωση αποβλήτων από εκσκαφές, κατεδαφίσεις δημοσίων και ιδιωτικών έργων, ήταν το θέμα ημερίδας η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου στο Δημαρχείο Καστοριάς.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε (Ανακύκλωση ΑΕΚΚ Κεντρικής Μακεδονίας Α.Ε) με στόχο την ενημέρωση των πολιτικών μηχανικών, των υπαλλήλων υπηρεσιών, αλλά και των απλών πολιτών, σχετικά με το νέο νόμο ο οποίος προβλέπει ότι για την έγκριση άδειας δόμησης, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά θα πρέπει πλέον να καταθέτει ο ενδιαφερόμενος και σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.

«Στο εξής, το συλλογικό σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων μπάζα εκσκαφές κλπ και τα ογκώδη απορρίμματα αυτά που δεν παίρνει το απορριμματοφόρο, δηλαδή, καναπέδες, στρώματα κ.α., θα αναλογίζονται και θα ανακυκλώνονται.

Τι σημαίνει ανακυκλώνονται; Σημαίνει ότι αυτά τα υλικά που μπορούμε τώρα να τα χρησιμοποιήσουμε παράδειγμα το μπετόν, θα σπάζεται και θα γίνεται αμμοχάλικα 3Α. Τα σίδερα θα μαζεύονται και θα στέλνονται σε μονάδες στη χαλυβουργία για παράδειγμα.

Το σύστημα εφαρμόζεται υποχρεωτικά. Κάποιος που θέλει να εκδώσει μια άδεια και θέλει να κτίσει, θα πρέπει να έρθει σε επαφή με εμάς και να δηλώσει τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί τα απόβλητα. Δεν μπορεί να τα πετάει στον Αλιάκμονα ή στα ρέματα, ή στην άκρη του δρόμου. Εφόσον έχει απόβλητα θα πρέπει να υπογράψει σύμβαση με την ΑΝΑΚΕΜ που θα λέει ότι θα τα φέρει εκεί τα απόβλητα για να ανακυκλωθούν. Όσα μπορούν να ανακυκλωθούν.

Τέλος η ανεξέλεγκτη διαχείριση αποβλήτων. Δεν τα πετάμε όπου να ‘ ναι, δεν τα παρατάμε στο έλεος του Θεού», τόνισε ο τοπογράφος μηχανικός εκπρόσωπος της ΑΝΟΔΟΣ Α.Τ.Ε Παναγιώτης Αποστολίδης.

Η ΑΝΟΔΟΣ Α.Τ.Ε είναι για την Καστοριά η μονάδα η οποία θα δέχεται τα προϊόντα εκσκαφών κατεδαφίσεων και ανακαινίσεων.

«Όλοι όσοι κάνουν οποιαδήποτε κατασκευαστική εργασία στο Νομό, τα απόβλητα που θα προκύπτουν, θα πρέπει να πηγαίνουν μέσω της ΑΑΝΑΚΕΜ στη μονάδα ΑΝΟΔΟΣ Α.Τ.Ε., που είναι η νέα μας συνεργάτιδα.

Αυτό γίνεται για τον λόγο του ότι από το νόμο απορρέει η υποχρέωση οποιουδήποτε κάνει μια κατασκευαστική εργασία, να διαχειρίζεται σύννομα τα απόβλητα. Και ο κατάλληλος τρόπος σύννομης διαχείρισης είναι να πάνε σε κατάλληλα αδειοδοτημένη μονάδα.

Δεν κοστίζει πολύ η ανακύκλωση. Κάποιες φορές είναι και φθηνότερη από την παράνομη απόθεση.

Πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει σε διάφορα μέρη της Ελλάδος όπου δραστηριοποιούμαστε, ότι οι πολίτες επειδή δεν ξέρουν το αντικείμενο, αναγκάζονται και πηγαίνουν κάποια χιλιόμετρα μακριά, να αποθέσουν παράνομα τα μπάζα τους, ενώ υπήρχε κοντά τους μια μονάδα η οποία θα τους στοίχιζε λιγότερο.

Η εικόνα που έχουμε που πετάμε όπου να ‘ναι μπάζα, είναι μια εικόνα η οποία δεν αρέσει σε κανέναν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΑΝΑΚΕΜ Ιωάννης Παπαηλιόπουλος.

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος και ευαισθητοποίησής τους στην ανακύκλωση. Επίσης παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς Γιάννης Τόμου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Ε. Ψ.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Συνελήφθη ειδικός φρουρός της Δ/νσης Αστυνομίας Καστοριάς για την δολοφονία του ταξιτζή στη Λεύκη

Επόμενο Άρθρο

Ιερά μητρόπολη Καστοριάς : Εθελοντική αιμοδοσία

Τελευταία από Εκδηλώσεις