Ημέρα κρίσης για τη Μαρινόπουλος, τα σενάρια, οι πιθανές λύσεις, οι κίνδυνοι | Capital.gr

/

της Αλεξάνδρας Γκίτση

Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στο μέτωπο της Μαρινόπουλος. Η επιβεβαίωση από την πλευρά της Σκλαβενίτης μέσω επιστολής, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας χθες το Capital.gr, ότι διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες εξυγίανσης της Μαρινόπουλος με βάση το άρθρο 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες, δημιουργεί νέα δεδομένα.

Αν και μέσω της συγκεκριμένης επιστολής η αλυσίδα Σκλαβενίτης, δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση, ωστόσο και μόνο η ύπαρξη της επιστολής, διαμορφώνει το πλαίσιο των επόμενων 60 κρίσιμων ημερών, που θα κρίνουν το μέλλον όχι μόνο για τον χειμαζόμενο όμιλο Μαρινόπουλο, τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές αυτού αλλά και για την εθνική οικονομία συνολικά.

Βέβαια πριν απ’ αυτό προηγείται η σημερινή κρίσιμη απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο θα διαμορφώσει το υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα ξεδιπλωθούν τα εναλλακτικά σενάρια για την επόμενη ημέρα της Μαρινοπουλος.

Με δεδομένη την κοινωνική, οικονομική και πολιτική “πίεση”, αλλά και το εύρος της αλυσίδας και του ανοίγματος αυτής στην οικονομία, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τις αμφιβολίες τους αν το δικαστήριο μπορεί να λάβει διαφορετική απόφαση απ’ αυτή της αποδοχής της προσωρινής διαταγής για την προστασία της Μαρινόπουλος και των τριών συγγενικών με αυτήν εταιρειών, από τους πιστωτές τους. Ακόμη και αν υπάρχει σημαντική μερίδα πιστωτών της αλυσίδας που θεωρεί άδικη, καταχρηστική και παράνομη την πρακτική προσφυγής της στο άρθρο 99 και ζητά από τους μετόχους της Μαρινόπουλος, ήτοι την οικογένεια Μαρινόπουλου να βάλει λεφτά στην εταιρεία.

Υπό την προϋπόθεση λοιπόν ότι σήμερα η Μαρινόπουλος θα λάβει από το δικαστήριο “παράταση ζωής” έως το Φθινόπωρο (σ.σ. πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η κύρια αίτηση προσφυγής στο άρθρο 99 της Μαρινόπουλος και των τριών συγγενικών της εταιρειών θα εκδικασθούν τον Σεπτέμβριο), όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι επόμενες 60 ημέρες μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής είναι πολύ κρίσιμες. Και αυτό γιατί η έκβαση των διαπραγματεύσεων των επόμενων ημερών θα κρίνει αν τελικά η Σκλαβενίτης θα αναλάβει τον βαρύ και δύσκολο ρόλο να γίνει ο “λευκός ιππότης” στο σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος.

Στην επιστολή της η Σκλαβενίτης δεν ωραιοποιεί καμία κατάσταση, ούτε φαίνεται διατεθειμένη να δημιουργήσει προσδοκίες. Αντιθέτως σημειώνει ότι η τελική συμμετοχή της στο σχέδιο εξυγίανσης εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλο και τις τράπεζες.

Κρίσιμες προϋποθέσεις, με βάση πάντα τα όσα αναφέρονται στην επιστολή της Σκλαβενίτης, είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινάει τη Δευτέρα (οικονομικού, νομικού και φορολογικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η διατήρηση των υφισταμένων λειτουργιών της Μαρινόπουλος (όπως δίκτυο) αλλά και λοιπών διαδικασιών που διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

Πλαίσιο διαπραγμάτευσης το οποίο θα κρίνει όχι μόνο αν η Σκλαβενίτης θα αναλάβει τον ρόλο του “λευκού ιππότη” αλλά πάνω και πέρα απ’ όλα αν η δύσκολη εξίσωση της Μαρινόπουλος βγαίνει. Γιατί καλώς ή κακώς, μπορεί όλοι ή σχεδόν όλοι, από εργαζόμενους προμηθευτές, την Κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους με τις διαπραγματεύσεις, όπως εν προκειμένω η Σκλαβενίτης, να επιθυμούν αυτή τη στιγμή να “αποσοβηθεί” ενδεχόμενο κανόνι στην αγορά, το κρίσιμο για να ικανοποιηθεί αυτή η συνθήκη, είναι, όπως έλεγε παράγοντας της αγοράς “να μην κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.”

Η Μαρινόπουλος, όπως έλεγαν στο Capital.gr άνθρωποι με γνώση των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες παρουσία κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών, βρίσκεται σε “κακά χάλια”. Κοινό μυστικό, για πολλούς εδώ και πάρα πολύ καιρό. Σήμερα όμως που βγαίνει ο λογαριασμός, το θέμα είναι αν αυτά “τα κακά χάλια” μπορούν να διορθωθούν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

“Στόχος μας” έλεγε άνθρωπος στο Capital.gr, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις είναι να “σώσουμε την παρτίδα όχι όμως με οποιοδήποτε κόστος”. “Δεν θέλουμε”, συνέχιζε το ίδιο στέλεχος “να δημιουργήσουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε ένα χρόνο από σήμερα”.

Το εγχείρημα δύσκολο και σίγουρα μοναδικό στα ελληνικά επιχειρηματικά χρονικά. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους, όσοι αυτή τη στιγμή κεκλεισμένων των θυρών επιδιώκουν να βρεθεί λύση, η οποία πρέπει να δοθεί άμεσα. Ο χρόνος άλλωστε κυλά εις βάρος όχι μόνο για τη Μαρινόπουλος αλλά και για τους χιλιάδες εργαζόμενους και τους προμηθευτές αυτής. Το πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες και φυσικά αν τελικά βρεθεί λύση, θα κρίνει πολλά για το μέλλον της αλυσίδας και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Source: Ημέρα κρίσης για τη Μαρινόπουλος, τα σενάρια, οι πιθανές λύσεις, οι…

Προηγούμενο Άρθρο

Η κριτική διαχείριση του ποδοσφαίρου ως παράδειγμα για την ανθρώπινη ανάπτυξη (Δρ. Πουλιόπουλου Λεωνίδα, ΜΔΕ Πουλιόπουλου Θεόφιλου)

Επόμενο Άρθρο

Oλοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία οι πρώτες 7 δράσεις της καλοκαιρινής εκστρατείας «Γίνε εξερευνητής του κόσμου» (φωτογραφίες)

Τελευταία από Ελλάδα

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Κυρ. Mητσοτάκη από συλλόγους Εστίασης

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 27/11/2023 Προς: Πρωθυπουργό της Χώρας                                                                                                             κ. Κυριάκο Μητσοτάκη Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, Πριν