Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τον Νομό»

κατηγορία : Τοπικά Νέα από

Την πρώτη μετά την εκλογή του συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες το απόγευμα ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας.

Στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο εκλογικό αποτέλεσμα, στις προτεραιότητες που έχει θέσει για τον Ν. Καστοριάς καθώς και στην εκλογή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μια εκλογή, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι δικαίωση γι΄ αυτόν.

«Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών έστειλε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Το αποτέλεσμα ήταν μια ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα – εντολή από τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να κυβερνήσουμε σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, αυτοδύναμοι, χωρίς δεκανίκια γιατί η χώρα έχει πάρα πολλά προβλήματα κι αυτά πρέπει να αρχίσουν να λύνονται από την πρώτη μέρα.

Ήδη, τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Από τη γρήγορη ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, τη σύνθεση της κυβέρνησης και την ορκωμοσία της, τα πρώτα προεδρικά διατάγματα και αποφάσεις που αρχίσαμε να παίρνουμε.

Όπως έχουμε εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες, πέρα από τα μέτρα που θα πάρουμε στους διάφορους τομείς τα οποία θα ανακουφίσουν την οικονομία και θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια γρήγορη εκκίνηση της ανάπτυξης, η μεγάλη μας τομή, θα είναι η αποφασιστικότητα του να σπάσουμε στεγανά και δεσμά που ταλαιπωρούσαν τόσα χρόνια τον πολίτη στη σχέση του με το κράτος ή την έναρξη ή την επιδίωξη ή τη διατήρηση της επιχειρηματικότητας από πλευράς επιχειρήσεων.

Θα δείτε πολύ σύντομα, πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει», σημείωσε μεταξύ άλλων ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες της Καστοριάς δεσμεύθηκε ότι θα αναλώσει όλες του τις δυνάμεις για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τον Νομό.

«Κύρια έγνοια μου είναι να κάνουμε πράγματα τα οποία θα είναι ωφέλημα για όλους και για τον καθένα χωριστά. Αυτές τις μέρες γίνεται συζήτηση για στρατηγικό επενδυτή στα αεροδρόμια.

Θέλω να γίνει απολύτως σαφές ότι αντιλαμβάνομαι το αεροδρόμιο της Καστοριάς, σαν αεροδρόμιο της Δυτικής Μακεδονίας . Τελεία και παύλα. Ας είναι περισσότεροι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Κοζάνη. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω ότι στη Δυτική Μακεδονία δεν έχει λόγο ύπαρξης δεύτερο αεροδρόμιο και ότι το δικό μας, μπορεί να αναβαθμιστεί σύντομα. Εγώ για να πω ότι πέτυχα τον σκοπό μου , θέλω να φτάσουμε στο σημείο το αεροδρόμιό μας να έχει δυο πτήσεις τη μέρα για Αθήνα. Να εξαιρέσουμε τα τσάρτερ.

Θα προσπαθήσω να θέσω άμεσα για την κατασκευή της σήραγγας της Κλεισούρας. Να μην πούμε τα άλλα έργα. Το φράγμα Νεστορίου που έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια και κυρίως η τεράστια κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ και του απερχόμενου περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη, για τον αγωγό ΤΑΡ. Δεν έκαναν τίποτα. Με τους ρυθμούς που δρομολόγησαν, η Καστοριά θα πάρει φυσικό αέριο όταν πάρουν η Μύκονος και η Σαντορίνη. Όταν θα πάρουν όλοι.

Την άριστη προσωπική μου σχέση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τις φιλικές σχέσεις που είχαν δημιουργηθεί κατά την προηγούμενη θητεία μου στο Κοινοβούλιο με αυτούς που σήμερα είναι κορυφαίοι Υπουργοί, θα τις χρησιμοποιήσω άμεσα από τις πρώτες μέρες για να τους δώσω να καταλάβουν γιατί επιτέλους πρέπει οι εκπρόσωποι να έχουν επιχειρήματα να έχουν σοβαρότητα να πείθουν.

Θα είμαι συντεταγμένος πίσω από τον Πρωθυπουργό, από τη γενική πολιτική της κυβέρνησης. Για μένα θα υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Δεδομένος είμαι μόνο για τους χιλιάδες πολίτες που με εμπιστεύονται που να είστε βέβαιοι ότι είναι πολύ- πολύ περισσότεροι από αυτούς που βρέθηκαν τα ψηφοδέλτιά τους στις κάλπες και τη συνείδησή μου. Τη συνείδησή μου εάν χρειαστεί, πάλι θα την υπερασπιστώ.

Θέλω να στείλω έναν άνεμο αισιοδοξίας στους πολίτες και να τους πω ότι ξεκινά μια περίοδος, να έχουν κατανόηση, να έχουν υπομονή και γρήγορα θα δουν οφέλη», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια ο κ. Τζηκαλάγιας, αναφέρθηκε στην εκλογή του ως βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς επισημαίνοντας: «Στον Ν. Καστοριάς οι πολίτες ήθελαν και έκαναν, ένα μεγάλο άλμα. Έκαναν αλλαγή στην εκπροσώπηση βουλευτού και μάλιστα την τετραετία αυτή που η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση.

Ήταν κάτι που δεν ήταν εύκολο. Πέρασαν για μένα δύσκολα, να μην πω «πέτρινα χρόνια», από τον Μάιο του 2012 που έχασα τις τελευταίες εκλογές, από τον Ιανουάριο του 2015 που πίστευα, περίμενα να εκλεγώ, δεν ήταν καθόλου εύκολο να παραμείνω στην ενεργό πολιτική.

Κράτησα το πολιτικό μου γραφείο ανοιχτό, έμεινα στην Καστοριά, έκανα πολύ μεγάλη προσπάθεια έπαιρνα θέση σε όλα τα ζητήματα που απασχολούσαν την τοπική μας κοινωνία αλλά και ευρύτερα την Ελλάδα. Δεν κρύφτηκα σε κανένα ζήτημα. Πρωτοστάτησα σε γεγονότα είτε εθνικά, είτε σε συλλαλητήρια, είτε σε παραστάσεις. Διοργάνωσα έξι ημερίδες. Ήμουν παρών συνέχεια. Αντιξοότητες υπήρξαν πάρα πολλές.

Θέλω να ευχαριστήσω τους περίπου 5.000 Καστοριανούς που με τίμησαν με την ψήφο τους, θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που δεν με ψήφισαν και περισσότερο αυτούς που ήθελαν να με ψηφίσουν αλλά δεν μπόρεσαν να με ψηφίσουν, δεν κατάφεραν να με ψηφίσουν.

Η απόφασή μου να συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές είχε παρθεί από τότε που έγιναν οι προηγούμενες.

Προηγήθηκε η αλλαγή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία είχα ταχθεί από την αρχή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επομένως, δεν υπήρχε καμιά περίπτωση να μη συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο. Μεθοδευμένα όμως από κάποιους κύκλους – γνωρίζετε ποιοι είναι αυτοί – υπήρχε ακόμη και μια μέρα πριν ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο η φημολογία και δεν ξέρω πώς κατάφερνε και διασπειρόταν, ότι δεν θα είμαι ή δεν μπορεί να είμαι υποψήφιος. Αυτό έχει συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Ο πολύς κόσμος που θα ήθελε να με στηρίξει όταν θα γινόταν οι εκλογές έμπαινε σε αμφιβολία και έλεγε ας έρθει η ώρα της επιλογής και θα σε στηρίξουμε. Αλλά με αυτόν τον τρόπο της διασποράς της αμφισβήτησης, οι περισσότεροι πολίτες που ήταν φιλότιμοι, ντόμπροι έδιναν τον λόγο τους σε κάποιους υποψηφίους που εμφανίζονταν σίγουροι με αποτέλεσμα να ψαλιδίζεται η δυναμική που είχε η υποψηφιότητα μου.

Φτάσαμε στις εκλογές ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο, εγώ τουλάχιστον το γνώριζα από τον Ιανουάριο ότι θα είναι έτσι και ανοίγοντας μια μεγάλη παρένθεση θέλω να επισημάνω ότι ο πρόεδρος του κόμματος κάνει   το ψηφοδέλτιο και το ανακοινώνει και ουδείς το αμφισβητεί αυτό. Ήταν λοιπόν, ένα δύσκολο εικοσαήμερο. Έκανα τον προεκλογικό μου αγώνα με λίγα οικονομικά μέσα που διέθετα και τα οποία προέρχονταν από τις οικονομίες τις προσωπικές τις οικογενειακές. Έκανα έναν αξιοπρεπή και έντιμο προεκλογικό αγώνα.

Το αποτέλεσμα είναι νικηφόρο για μένα, μια δικαίωση που ίσως δεν έχει ξαναγίνει. Θα ενημερωθώ στη Βουλή αν στα σύγχρονα ελληνικά χρονικά, υπήρξε κάποιος βουλευτής ο οποίος μετά τη μια θητεία έχασε δυο εκλογικές αναμετρήσεις και επανήλθε.

Επομένως, το αποτέλεσμα είναι νικηφόρο για μένα. Μπορεί να περίμενα μεγαλύτερη διαφορά και σας εξήγησα για ποιους λόγους έγινε η διαφορά. Δεν έχω κανέναν λόγο πλέον να στέκομαι σε αυτά. Κοιτάζουμε την επόμενη μέρα, κοιτάζουμε μπροστά. Σβήνουμε με σφουγγάρι τα όσα έγιναν.

Δεν έχω κανέναν στόχο να γίνω Υπουργός. Θεωρώ ότι ο κυβερνητικός   Βουλευτής όταν είναι ένας, είναι ο Υπουργός του Νομού. Εάν ήθελα να γίνω Υπουργός, ήταν πάρα πολύ εύκολο. Θα ήμουν Υπουργός από το καλοκαίρι του   2012. Αν ενέδιδα στις παροτρύνσεις να ψηφίσω τότε το δεύτερο μνημόνιο, τότε θα είχα γίνει Υπουργός τότε. Ουδείς φαντάζομαι τώρα τολμά να το αμφισβητήσει γιατί και η εκλογή μου τον Μάιο του 2012 θα ήταν δεδομένη και η υπουργοποίηση μετά όπως έγινε με πολλούς νεότερους που εξελέγησαν για πρώτη φορά τότε, ενώ εγώ είχα μια διαδρομή χρόνια με ιδιαίτερη προσωπική σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά», δήλωσε.

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα όσα ανέφερε για την εκλογική διαδικασία ο κ. Τζηκαλάγιας σημείωσε:

«Δυστυχώς ο παλαιοκομματισμός πάντοτε υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει. Αλλά φαινόμενα τύπου συλλήψεως και οδήγησης στο αυτόφωρο όπως συνέβη στην Πτολεμαΐδα, είχαμε πάρα πολλά στις προηγούμενες εκλογές που θα μπορούσαν να γίνουν. Αυτή τη φορά λάβαμε τα μέτρα μας, προστατεύσαμε, φυλάξαμε τις κάλπες, αλλά υπήρχαν πάλι τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες δεν συνάδουν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή αστική δημοκρατία. Αλλά αυτό ξεκινάει από την παιδεία. Τα παιδιά μου τελείωσαν το Λύκειο πριν από δέκα – δώδεκα χρόνια. Άκουγα τότε ότι οι καθηγητές δεν επέβλεπαν τις εκλογές στα σχολεία με αποτέλεσμα να γίνονται νοθείες.

Αν δηλαδή δεν διδάξεις στο παιδί ότι οι εκλογές είναι κορυφαία διαδικασία, θα πιστέψει ότι τα ίδια μπορεί να γίνονται σε όλες τις εκλογές. Και στις βουλευτικές. Δυστυχώς, υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα τα οποία την προηγούμενη φορά ήταν πιο εκτεταμένα, τώρα ήταν πιο περιορισμένα.    Αυτά πρέπει να σταματήσουν. Τα έλεγα αυτά και στα κομματικά όργανα όταν βρισκόμασταν, τα είπα και πριν τις εκλογές δημόσια, επισκέφθηκα πριν τις εκλογές και τον Εισαγγελέα Καστοριάς για να τον ενημερώσω να λάβει τα μέτρα του για να φροντίσει και να υπάρχουν περισσότερα μέλη στις εφορευτικές επιτροπές. Δεν μπορεί στην εφορευτική επιτροπή να είναι ο εκπρόσωπος κάποιου κόμματος. Φυσικά και έχει την προσωπική του επιλογή. Αλλά όταν φτάνει στο σημείο να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος της νύχτας κάποιου υποψηφίου, αυτό μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.

Η παραβίαση της θέλησης των πολιτών είναι αδίκημα και προβλέπει ποινή φυλάκισης. Ευτυχώς η θέληση των πολιτών έφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει ιερότερο δικαίωμα από αυτό που κατακτήθηκε με αγώνες, με ιδρώτα, με πόνο, με αίμα πολλές φορές κάποιος να θέλει να το παραβιάσει με ευτελείς σκοπούς και με ευτελή μέσα.

Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Ευτυχώς, η θέληση των πολιτών έφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Αυτό το αποτέλεσμα είναι πολύ μεγάλο. Είναι μια άνετη νίκη η οποία θα μπορούσε να είναι πολύ πιο άνετη αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα οποία προανέφερα».

Σ.Ι. – Ε.Ψ