Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Στις παρυφές των 560 μονάδων έφτασε και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών, εξαιτίας της εκτεταμένης διόρθωσης των τραπεζικών μετοχών, μετά και την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και εν μέσω του αρνητικού ευρωπαϊκού κλίματος.
Εδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,82% στις 563,59 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 571,46 μονάδων (-0,45%) και 561,37 μον. (-2,21%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 54,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 370 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,45%, στις 1.496,66 μονάδες, ενώ στο +0,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 733,89 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,09% στις 639,70 μονάδες.
Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος συνέβαλε να ανακάμψει το Χ.Α. πάνω από τις 570 μονάδες και ήταν αυτός σήμερα που η πτώση του οδήγησε και πάλι τον γενικό δείκτη στις παρυφές των 560 μονάδων. Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, η βαρύτητα των τραπεζικών μετοχών στην εγχώρια αγορά, οι οποίες όμως επηρεάζονται από τα σημαντικά ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν ακόμη στον κλάδο.
Έτσι η αγορά σήμερα επέστρεψε στο μέσο όρο της συσσώρευσής της το τελευταίο διάστημα, χωρίς καν να μπει στη διαδικασία προσέγγισης του υψηλού ορίου των 580 μονάδων. Όπως όμως έχουν επισημάνει οι τεχνικοί αναλυτές, μόνο σε κάποια αποφασιστική κίνηση έξω από τις ζώνες τιμών (580 – 540) θα μεταβληθεί δραστικά η δυναμική της αγοράς. Έτσι, συνεχίζει την πλάγια συσσώρευση τιμών, στην οποία βρίσκεται εδώ και δύο μήνες, στο πλαίσιο της απορρόφησης του πτωτικού momentum που δημιούργησε ο Ιούνιος.
Παράλληλα, σήμερα ήταν επίσης μια άσχημη μέρα και για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τους κυριότερους δείκτες να κινούνται με σημαντικές απώλειες. Μάλιστα, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες, Deutsche Bank καταρρίπτει νέα ιστορικά χαμηλά, καθώς υποχωρεί κατά 8%, εν μέσω φόβων γύρω από την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας.
H τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, και μία από τις πιο συστημικές διεθνώς αναμένεται το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, να προκαλέσει μία νέα διαμάχη μεταξύ της ΕΚΤ και του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ, ενώ δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο διόρθωσης στις ευρωαγορές, μειώνοντας τα επίπεδα επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Στις εγχώριες εξελίξεις, τώρα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σήμερα το Capital.gr, τα funds που μπήκαν στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση αναζητούν διέξοδο φυγής από τις ελληνικές τράπεζες, μη διαβλέποντας τον καταλύτη για την απόδοση της επένδυσής τους. Όπως δηλώνουν στους Έλληνες τραπεζίτες, “η Ελλάδα δεν είναι πια επενδυτικό θέμα, όπως ήταν το 2014 ή ακόμη και το 2015”, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θεωρούν χαμένο το “τρένο” της ανάπτυξης.
Η “δυσμένεια”, στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνικές τράπεζες, έγινε φανερή στους Έλληνες τραπεζίτες, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν από τις αρχές του μήνα με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα στα road shows του Λονδίνου. Με “κομμένα τα φτερά” αναχωρούν, ξανά σήμερα, για το Λονδίνο, όπου τους περιμένει η “ψυχρολουσία” από τους επενδυτές που θα συμμετέχουν στο τραπεζικό συνέδριο – “θεσμό” της Bank of America Merrill Lynch που πραγματοποιείται από τις 27 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.
Στο ταμπλό τώρα, η “δυσμένεια” αυτή φάνηκε στο -7,43% της Εθνικής, στο -6,90% της Πειραιώς, στο -5,56% της Αlpha Bank και στο -5,08% της Eurobank. Μάλιστα, πάνω από το 80% των τεμαχίων που διακινήθηκαν στην αγορά σήμερα ήταν στις τραπεζικές μετοχές, ενώ το 40% εξ αυτών διακινήθηκε στη μετοχή της Εθνικής.
Τις τραπεζικές μετοχές ακολούθησαν οι Jumbo και Aegean, οι απώλειες των οποίων διαμορφώθηκαν στο 3,07% και 3,17% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Μυτιληναίος, Λάμδα, Grivalia και ΔΕΗ. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΜΕΤΚΑ, ενώ ήπια πτωτικά κατάφεραν να κλείσουν οι ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΕΕ, Motor Oil και Folli Follie. Μόνο τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Τιτάν κατάφεραν να κλείσουν θετικά.
Παράλληλα, η προσοχή της αγοράς σήμερα στράφηκε στο “δίδυμο” Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου, μετά την ανακοίνωση για διασυνοριακή συγχώνευσή τους δι’ απορροφήσεως των εταιρειών Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών και Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών από την εταιρεία Cenergy Holdings, την οποία αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των τριών θυγατρικών της Viohalco.
Η μετοχή των Ελληνικών Καλωδίων έκλεισε κέρδη 29,03% στα 0,8000 ευρώ, ενώ εκείνη της Σωληνουργίας Κορίνθου υποχώρησε κατά 30% στα 0,6510 ευρώ, καθώς οι δύο μετοχές κινήθηκαν με βάση τη σχέση αναταλλαγής που ανακοινώθηκε.
Source: Ευρώπη και τράπεζες «βύθισαν» το Χρηματιστήριο Αθηνών