Ευρεία σύσκεψη στην Π.Ε. Καστοριάς για το θέμα της μόλυνσης του νερού στον οικισμό του Δισπηλιού (φωτο)

κατηγορία : Τοπικά Νέα από

Την πιθανότητα να έχει η Τοπική Κοινότητα Δισπηλιού καθαρό νερό έως την Κυριακή, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Δ.Ε.Υ.Α.Κ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Π.Ε Καστοριάς.

Θέμα της σύσκεψης ήταν η υλοποίηση μελέτης για τους υδροφόρους ορίζοντες της Καστοριάς.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπως ανακοίνωσε και ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή μας.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, οι δήμαρχοι Καστοριάς και Άργους Ορεστικού Ανέστης Αγγελής και Πάνος Κεπαπτσόγλου αντίστοιχα, Περιφερειακοί Σύμβουλοι στελέχη του ΙΓΜΕ εκπρόσωποι της Δ.Ε.Υ.Α.Κ και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

« Έγινε σήμερα η σύσκεψη η οποία είχε προγραμματιστεί πριν από δυο μέρες προκειμένου να εξετάσουμε το πώς θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε μία μελέτη από την οποία θα εξαχθούν συμπεράσματα και για την παρακολούθηση των ρύπων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή αλλά και την εύρεση της πηγής από την οποία προέρχονται.

Το ΙΓΜΕ είχε πραγματοποιήσει μια μελέτη στην Κοζάνη για το εξασθενές χρώμιο γι’αυτό και διαθέτει μια πολύ καλή υδρογεωλογική μελέτη η οποία δείχνει και τους υδροφόρους ορίζοντες στην περιοχή.

Είναι μια καλή αρχή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μελέτη σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΙΓΜΕ.

Γεγονός είναι ότι η ουσία που ανιχνεύτηκε στο νερό χρησιμοποιείται στην επεξεργασία των δερμάτων, δεν μπορούμε όμως να καταδικάσουμε οποιονδήποτε αυτή τη στιγμή.

Πάντως θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο το να βρεθεί η πηγή των ρύπων.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Κ υποσχέθηκε στη σύσκεψη ότι ίσως μέχρι την Κυριακή να έχει καθαρό νερό το Δισπηλιό.

Ξεκινάμε έναν αγώνα για να βγάλουμε αποτελέσματα ο οποίος θα κρατήσει ένα άλφα διάστημα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος.

«Απαίτησα να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να μην αφεθούμε σε ακαδημαϊκές συζητήσεις οι οποίες είναι μακροχρόνιες.

Να προσδιοριστούν οι αιτίες – αν υπάρχουν – μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Κύριο στόχος είναι η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής.

Ε.Ψ.