Προς:
Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
Θέμα:
«Αλλαγή του προγράμματος που είχε καταρτιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση για τη φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων»
Κύριε Υπουργέ,
Κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης τύπου που δώσατε με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, για τις αλλαγές στη διάρθρωση και διάταξη των υπηρεσιών της Αστυνομίας σε όλη τη χώρα, ανακοινώθηκε επί λέξει από τον κ. Αναγνωστάκη ότι “με σαφείς εντολές του κυρίου Υπουργού, κάναμε επαναπροσανατολισμό κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έτσι λοιπόν δίνουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα με δεκατρία περίπου εκατομμύρια ευρώ να αγοράσει η Ελληνική Αστυνομία, να προμηθευτεί η Ελληνική Αστυνομία αρκετά αυτοκίνητα διαφορετικού τύπου, έτσι ώστε να υπάρξει και η ανανέωση, η ενίσχυση του εξοπλισμού μας, του στόλου μας δηλαδή, για να μπορέσει αυτό το εγχείρημα να έχει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις”.
Το συγκεκριμένο όμως πρόγραμμα προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Συνόρων, αποβλέποντας αποκλειστικά, σύμφωνα με την ΕΕ “σε ένα ομοιόμορφο και υψηλό επίπεδο ελέγχου των εξωτερικών συνόρων με την υποστήριξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης αυτών, την εναρμόνιση των μέτρων διαχείρισης των συνόρων στο εσωτερικό της Ένωσης και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών της ΕΕ, καθώς και μεταξύ των μελών της ΕΕ και του Οργανισμού Frontex, προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο ελέγχου στα σύνορα και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των εξωτερικών συνόρων”. Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό για την επιτήρηση των συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Ελληνοαλβανικά και Ελληνοσκοπιανά σύνορα ήταν 85 εκατ. Ευρώ καθώς επίσης και ότι οδηγός για την επιτυχία εφαρμογής και αντίστοιχα υιοθέτησης για τις εν λόγω περιοχές αποτέλεσε ο Έβρος, όπου ελέγχθηκε απόλυτα κάθε παράνομη δραστηριότητα στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που διασφαλίστηκε επί Kυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και προέρχεται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα της περιόδου 2014-2020, ευρισκόμενο τότε σε εξέλιξη από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του Υπουργείου (ΚΕΜΕΑ) που είχε αναλάβει την σύνταξη της σχετικής μελέτης, για ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης των ελληνικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνοαλβανικής μεθορίου, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του τότε Υπουργού Δημοσίας Τάξης κ. Νίκου Δένδια, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή.
Επειδή η ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τον λόγο αυτό συστάθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF).
Επειδή το ζήτημα της αστυνόμευσης των συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας, αποτελεί μία δύσκολη αποστολή και η ελλιπής ύπαρξη φυλακίων των Ενόπλων Δυνάμεων στα σύνορα οξύνει το πρόβλημα της εγκληματικότητας στην περιοχή.
Επειδή η περιοχή μας, η οποία βρίσκεται στην ελληνοαλβανική μεθόριο, αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού και κυρίως θερμικών καμερών, που κάνουν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των ένστολων αστυνομικών, σε δύσβατες περιοχές.
Επειδή ο Έλληνας Αστυνομικός στην ακριτική μας περιοχή έχει προσφέρει ακόμη και τη ζωή του, στην πολύ μεγάλη προσπάθεια για την προστασία της ζωής, της περιουσίας και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών.
Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1) Είναι αλήθεια ότι τα δεκατρία εκατομμύρια ευρώ που υπάρχουν για διασυνοριακή φύλαξη αλλάζουν σκοπό και θα χρησιμοποιηθούν για αγορά οχημάτων κυρίως για την Αττική;
2) Πώς προτίθεται το Υπουργείο να διασφαλίσει την ελληνοαλβανική μεθόριο από τα αλλεπάλληλα κρούσματα αυξημένης εγκληματικότητας;
3) Πότε και με πόσες θερμικές κάμερες θα πραγματοποιηθεί ο εφοδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για την ελληνοαλβανική μεθόριο;
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Αντωνίου