Εργασίες συντήρησης στο διατηρητέο Ρόντση όπου θα στεγαστεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο

Εργασίες συντήρησης πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς στο διατηρητέο Ρόντση, στο οποίο πρόκειται να στεγαστεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Υπενθυμίζεται ότι την αναστήλωση του κτιρίου το οποίο ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς είχε αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τον Δεκέμβριο του 2010 ο τότε νομάρχης Κώστας Λιάντσης, παρέδωσε το διατηρητέο στην Ιερά Μητρόπολη με εκκρεμότητες, όπως στο σύστημα θέρμανσης, ενώ υπολείπονταν και η κατασκευή ενός στεγάστρου.

Με τα προβλήματα που υπήρχαν το μουσείο δεν έγινε και με το πέρασμα του χρόνου το κτίριο άρχισε να παρουσιάζει φθορές εσωτερικά και εξωτερικά.

Πριν από λίγες μέρες, η Περιφερειακή Ενότητα και η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση προκειμένου να γίνουν στο διατηρητέο εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.

«Αυτό το κτίριο έχει ιστορία μερικών ετών. Είχε γίνει μια πρώτη μελέτη, επισκευάστηκε και ετοιμάστηκε για να υποδεχτεί το εκκλησιαστικό μουσείο. Μάλιστα είχε μια εμπλοκή τότε με την θέρμανση. Η αντλία θερμότητας η οποία είχε τοποθετηθεί στο πεζοδρόμιο ενοχλούσε τους κατοίκους και αναγκάστηκε ο εργολάβος να την αφαιρέσει από το πεζοδρόμιο και να την τοποθετήσει μέσα στο κτίριο.

Από τότε δεν ξέρω για ποιον λόγο, ίσως θέματα της εκκλησίας, το κτίριο παρέμεινε έτσι και άρχισαν οι φθορές στους σοβάδες έξω, στα επιχρίσματα, δεν έχει επαρκές στέγαστρο για να σκεπάσει τα παράθυρα και άρχισαν να παθαίνουν βλάβες και τα κουφώματα. Εγκρίναμε μια μελέτη 23.400 ευρώ κάναμε μια προγραμματική με την εκκλησία να μπορέσουμε να επισκευάσουμε τις βλάβες που υπέστη το κτίριο και να τοποθετηθεί ένα στέγαστρο. Νομίζω ότι τώρα θα το παραδώσουμε καλύτερο απ’ ότι ήταν.

Σε συνδυασμό με τα βυζαντινά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή της Ομόνοιας, το εκκλησιαστικό μουσείο και με το Επισκοπείο, θα γίνει μια καλή θεματολογία επισκέψεων τουλάχιστον όσο αφορά τον εκκλησιαστικό τουρισμό», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος.

Στην προγραμματική σύμβαση προβλέπεται οι εργασίες να ολοκληρωθούν σε έξι μήνες, ενώ για να λειτουργήσει το μουσείο απαραίτητη είναι η σύνταξη μουσειολογικής μελέτης την οποία πρέπει να υλοποιήσει η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς.

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Πρωτάθλημα τένις Junior Ε3 στις εγκαταστάσεις του «Πρωτέα»

Επόμενο Άρθρο

«Η πόλη τίμησε…η πόλη θυμήθηκε» την Ιφιγένεια Διδασκάλου! (φωτογραφίες+video)

Τελευταία από Τοπικά Νέα

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Επίκαιρη Ερώτηση για την απαξίωση της προσπάθειας ενεργειακής αυτονομίας των δημοτικών υποδομών του Δήμου Άργους Ορεστικού καταθέτει η Ολυμπία Τελιγιορίδου»

Επίκαιρη Ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταθέτει η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου,