Επιστολή διαμαρτυρίας ΟΕΣΜΑΚ στον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας για την έγκριση επιχειρήσεων του προγράμματος της ΠΔΜ: «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία»

/

Προς : τον κ. Κασαπίδη Γεώργιο

Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

κ. Περιφερειάρχα

Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των επιχειρήσεων των οποίων οι προτάσεις εγκρίθηκαν και θα λάβουν μη επιστρεπτέα ενίσχυση από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία» με Κωδικό ΟΠΣ 4592 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014 – 2020», είναι   βέβαιο πώς από την σχετική λίστα των 1728 ενταγμένων – επιλεχθέντων επιχειρήσεων απουσιάζουν εκκωφαντικά οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας, δηλ. αυτές που δραστηριοποιούνται στους Νομούς Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας, (το ίδιο συνέβη και με το αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας), και αυτό που βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε με μεγάλη μας λύπη είναι ότι μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων που περιέχονται στην λίστα δεν ήταν κλειστές με κρατική εντολή.

Σας είχαμε επισημάνει έγκαιρα, με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο και σε εσάς προσωπικά αλλά και στους αρμόδιους Αντιπεριφεριάρχες, (θα σας ξαναθυμήσουμε ακόμη μία φορά την τηλεδιάσκεψη με τους Εμπορικούς Συλλόγους την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 που εσείς συγκαλέσατε αλλά και την επίσκεψή σας στην Καστοριά το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020 , με την συμμετοχή και στις 2 περιπτώσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Βαβλιάρα, καθώς και τις βελτιώσεις πού ήδη είχαν κάνει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Δωδεκανήσων και για τις οποίες σας ενημερώσαμε έγκαιρα καθώς και την κοινή επιστολή όλων των Εμπορικών Συλλόγων της Δυτικής Μακεδονίας που σας αποστείλαμε στις 5-12-2020) την επιτακτική ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις ένταξης, στο ανωτέρω ή σε κάθε σχετικό πρόγραμμα, των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων τις οποίες εκπροσωπούμε.

Δυστυχώς αυτό δεν το κάνατε και είναι προφανές πώς η οργή όλων των συναδέλφων μας στους τέσσερις Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, είναι πραγματικά πολύ μεγάλη και φυσικά δικαιολογημένη και σας επισυνάπτουμε προς τούτο σχετικές έντονες επιστολές διαμαρτυρίας των Εμπορικών Συλλόγων Βέροιας και Εδεσσας προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, την ΄΄τυπική΄΄ απάντησή του προς τον Εμπορικό Σύλλογο Εδεσσας, αναφορές του Βουλευτή Πέλλας κ. Καρασμάνη Γεώργιου προς τα αρμόδια υπουργεία και διευθύνσεις υπουργείων μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με την άνιση κατανομή του κονδυλίου του ΕΣΠΑ για το σχετικό πρόγραμμα με αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση του ζητήματος καθώς και τις απαντήσεις προς τον ανωτέρω Βουλευτή, όπου εύκολα κανείς μπορεί να συμπεράνει πώς για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η υλοποίηση του προγράμματος ΄΄δεν ήταν κανείς υπεύθυνος΄΄.

Ο παραλογισμός συνεχίζεται και το λιανεμπόριο βρίσκεται για άλλη μία φορά, για πολλοστή φορά, ΄΄εκτός νυμφώνος΄΄. Οι εμπορικές επιχειρήσεις των Νομών μας που βρίσκονται σε αυτές τίς λίστες είναι μετρημένες ΄΄στα δάχτυλα των δύο χεριών΄΄, και θεωρούμε τουλάχιστον υποτιμητικό να μιλάνε κάποιοι για βοήθεια στο λιανεμπόριο και οι επιχειρήσεις μας να μην μπορούν επ’ ουδενί να ενταχθούν σε ανάλογα προγράμματα, να είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και κάθε άλλου είδους ενίσχυση της ρευστότητάς τους και η μόνη μικρή ενίσχυση να προέρχεται από ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής και αυτά κατά το ήμισυ δανεικά. Και μιλάμε για επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, δηλαδή με ταμείο όχι απλά ΜΗΔΕΝ αλλά ΜΕΙΟΝ γιατί τα περισσότερα έξοδα όπως πολύ καλά γνωρίζετε, και κυρίως γνωρίζουμε εμείς, «έτρεχαν» κανονικά, και είναι προφανές πώς προγράμματα ενίσχυσης του λιανεμπορίου και των μικρών και πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων με χαμηλό προϋπολογισμό, όπως αυτό που ΄΄τρέχει΄΄ αυτήν την περίοδο στην περιφέρειά μας, όχι μόνο δεν μπορούν να σταματήσουν τον κατήφορο αλλά προκαλούν και θυμηδία σε όλους τους συναδέλφους μας .

Κύριε Περιφερειάρχα

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση υλοποίηση νέου προγράμματος αποκλειστικά για το λιανεμπόριο με όσο γίνεται μεγαλύτερο κονδύλιο για να ενισχυθούν, ει δυνατόν, οι περισσότερες επιχειρήσεις γιατί όσο περνάει ο καιρός, με τα Lockdowns μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών να συνεχίζονται και τα χρέη να συσσωρεύονται, είναι σχεδόν βέβαιο πως στο τέλος τα λουκέτα και το ιδιωτικό χρέος, στο οποίο κανείς ….ειδικός δεν αναφέρεται, θα φθάσουν σε δυσθεώρητα ύψη.

ΖΗΤΟΥΜΕ άμεση ενημέρωση για τον, με βάση τους ΚΑΔ, αριθμό των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων των Νομών μας που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ δίκαιη μεταχείριση με παροχή άμεσης ρευστότητας, γιατί αν, έστω και για λίγο, έλθετε στην θέση μας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, πιστέψτε μας !!!!, δεν θα θέλατε να το ζήσετε ούτε κατ’ ελάχιστον.

  Βέροια

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ   

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΛΜΑΛΟΓΛΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Κοινοπ.:

Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας

Εμπορικοί Σύλλογοι της Ομοσπονδίας μας

Μέλη Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας

Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων

Καρασμάνης Γεώργιος Βουλευτής Πέλλας – Νέα Δημοκρατία

Βουλευτές Νομών Κοζάνης , Καστοριάς , Φλώρινας , Γρεβενών , Ημαθίας , Πέλλας

Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε Δυτικής Μακεδονίας , Ημαθίας , Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Π.Δ.Μ.

Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης Π.Δ.Μ.

Μ.Μ.Ε.

 

Κοινή πρόταση Εμπορικών Συλλόγων Ν. Καστοριάς, Ν. Κοζάνης, Ν. Γρεβενών, Ν. Φλώρινας για δίκαιη κατανομή των επιδοματικών κονδυλίων
του νέου προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

 

Πρός : τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

κ. Γεώργιο Κασαπίδη

Κύριε Περιφερειάρχα

 Με ικανοποίηση πληροφορούμαστε από δηλώσεις και ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τη δημιουργία νέου επιδοματικού προγράμματος , που αφορά στην χρηματοδότηση αυτοαπασχολούμενων και πολύ μικρών επιχειρήσεων και στην δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος μέσω της διάθεσης μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης σε όσο γίνεται περισσότερες μικρές επιχειρήσεις .

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι των Νομών μας και σχεδόν η ολότητα των μελών μας , αντιμετωπίσαμε και βιώσαμε τους απαγορευτικούς όρους και τις δύσκολες προϋποθέσεις ένταξης στο πρόσφατο πρόγραμμα ενίσχυσης των 40 εκ. ευρώ της Περιφέρειάς μας , ΄΄Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία στην Δυτική Μακεδονία΄΄

 Προφανώς , και μόνο το γεγονός πώς εν τέλει , μόνο 1700 έως 1900 επιχειρήσεις σε όλη την περιφέρεια μπόρεσαν να ενταχθούν στο ανωτέρω πρόγραμμα , προκάλεσε έντονα αρνητικά σχόλια από τα μέλη μας , μάς δημιουργεί εντονότατο και δικαιολογημένο προβληματισμό για το μέλλον της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων – μελών των Συλλόγων μας μετά το τέλος της πανδημίας και σαφέστατα δεν αφήνει και δεν επιτρέπει ούτε το ελάχιστο περιθώριο ΄΄πανηγυρισμών΄΄ για την επιτυχία του προγράμματος. 

Αλλωστε, έγκαιρα και επανειλημμένα , είχαμε επισημάνει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία , και σε εσάς προσωπικά αλλά και στους αρμόδιους Αντιπεριφεριάρχες , (θυμηθείτε την τηλεδιάσκεψη με τους Εμπορικούς Συλλόγους την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 αλλά και την επίσκεψή σας στην Καστοριά το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020 , με την συμμετοχή και στις 2 περιπτώσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Βαβλιάρα , καθώς και τις βελτιώσεις πού ήδη είχαν κάνει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Δωδεκανήσων και για τις οποίες σας ενημερώσαμε) , την επιτακτική ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις ένταξης , στο ανωτέρω ή σε κάθε σχετικό πρόγραμμα , των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων τις οποίες εκπροσωπούμε.

Εχοντας ως γνώμονα  τη δίκαιη κατανομή των επιδοματικών κονδυλίων κάθε νέου προγράμματος πού πρόκειται να υλοποιηθεί, πρέπει να τεθεί ως στόχος η  διάθεση μικρότερης χρηματοδότησης σε όσο γίνεται περισσότερες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

 Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουμε από κοινού όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι των Νομών της Περιφέρειάς μας , τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό του νέου προγράμματος , που , κατά την άποψή μας , είναι οι εξής:

 – Το πρόγραμμα πρέπει να απευθύνεται σε αυτοαπασχολούμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις και εταιρείες που απασχολούν από 0-9 άτομα και έχουν τζίρο έως 500.000€.

– Η επιδότηση πρέπει να είναι το λιγότερο 5.000€  έως το πολύ 15.000€

– Να αποκλειστούν αυτόματα οι δικαιούχοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των 40 εκατ. ευρώ.

– Το οριζόντιο κριτήριο των επιλέξιμων ΚΑΔ , πρέπει να αντικατασταθεί με το ποσοστό της συνολικής πτώσης τζίρου του 2020, που πρέπει να αποτελεί το βασικό κριτήριο αξιολόγησης.

– Τα αποτελέσματα χρήσης του 2019 (κέρδη ή ζημιές) πρέπει να έχουν ελάχιστη επίδραση στην αξιολόγηση των επιχειρήσεων.

– Προτείνουμε και ζητούμε να εφαρμοστεί η επιτυχημένη πρακτική διάθεσης της χρηματοδότησης στους δικαιούχους μέσω  της ποσόστωσης ανά κατηγορία, όπως έχει προβλεφθεί σε άλλες Περιφέρειες , (αναφέραμε πιο πάνω τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Δωδεκανήσων)   και να συμπεριληφθεί στην προκήρυξη η παρακάτω μέθοδος κατανομής:

* 40% Εμπόριο

* 40% Υπηρεσίες – τουρισμός – Εστίαση

*  20%   Πρωτογενής – δευτερογενής τομέας

– Να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και νεοιδρυθείσες εταιρείες , που έως τώρα είναι εκτός χρηματοδότησης από όλα τα υφιστάμενα προγράμματα και τα τραπεζικά ιδρύματα.

 -Να μειωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία και να προβλεφθεί ειδικό πλαφόν στις αμοιβές των συμβούλων που θα αναλάβουν να καταθέσουν τους φακέλους του προγράμματος.

Τέλος , μετά την οριστική σύνταξη της λίστας των ωφελούμενων επιχειρήσεων από το ανωτέρω πρόγραμμα , ζητούμε να μας ενημερώσετε για τον αριθμό των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων που , ανά Νομό , εντάχθηκαν σε αυτό.

 Με  εκτίμηση

Δραγατσίκας Αθανάσιος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης

Ευάγγελος Πανταζής – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς

Θωμάς Ταλλίδης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας

Κωνσταντίνος Δημάδης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών

Μιχαήλ Δεληκώστας – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαϊδας

Δημήτριος Νάντσης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμυνταίου

Ιωάννης Πιστιόλας – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βελβεντού

Πλιάκας Χρήστος –   Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γαλατινής

Παπαμάρκος Ιωάννης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σερβίων

Λιάτος Θεόδωρος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σιάτιστας

Χριστόπουλος Ευθύμιος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Εράτυρας

Λαζαρίδης Ανθιμος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Τσοτυλίου

Λάμαρη – Χατζηζήση Ζαχαρούλα – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Δεσκάτης

Κοινοπ.:

Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικής Ανάπτυκης κ. Γεώργιο Βαβλιάρα

Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Νικόλαο Λυσσαρίδη

Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης κ. Γρηγόριο Τσιούμαρη

Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καστοριάς κ. Σαββόπουλο Δημήτριο

Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Γρεβενών κ. Γιάτσιο Ιωάννη

Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας κ. Κιοσσέ Ιωάννη

 

Προηγούμενο Άρθρο

«Υγεία και Υποστήριξη Βράκα Ζωή»: Νέες μάσκες υψηλής προστασίας FFP2/KN95

Επόμενο Άρθρο

ΚΚΕ Επιτροπή Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας: Η οργή των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων είναι δικαιολογημένη. Τώρα να απαιτήσουν με τον αγώνα τους, άμεσα μέτρα στήριξης τους!

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση: «Καινοτόμες Δράσεις για τη βέλτιστη διαχείριση των προσφύγων & μεταναστών μαθητών σε σχολικές μονάδες της Π.Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας»

Την Πέμπτη 4/3/2021 πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή εκπαιδευτικών, η εναρκτήρια διαδικτυακή επιμορφωτική εκδήλωση