Επιστολή για τις «Ελληνοποιήσεις φασολιών, μήλων, σιτηρών».

//

ΠΡΟΣ:

1. Γ.Γ. της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Γρ. κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Γρ. κ. Υπουργού – γρ. κ. Υφυπουργού

ΚΟΙΝ:

1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Γρ. κ. Περιφερειάρχη – Γρ. κ. Αντιπεριφερειάρχη

2. κ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

3. κ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

4. κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

5. κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

Για ακόμα μια φορά, επανερχόμαστε στο μείζον και ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα προϊόντα του Νομού μας. Το πρόβλημα φέτος έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και τείνει να γίνει σε συνδυασμό με τη καταστροφή που έχουμε υποστεί από τα καιρικά φαινόμενα, η ταφόπλακα των παραγωγών της περιοχής μας. Σε μια χρονιά όπου υπάρχει ελλειμματική παραγωγή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, δεν μπορεί να πωληθεί η παραγωγή μας ή πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές.

Τα φασόλια από Κίνα – Κιργιζία – Αλβανία – Σκόπια και άλλες τρίτες χώρες, μπαίνουν ανεξέλεγκτα στην ελληνική αγορά και ελληνοποιούνται χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα να μένουν απούλητα τα ελληνικά, να παραπλανάται ο καταναλωτής και να δισφιμίζοντια τα προϊόντα μας, διότι η διαφορά ποιότητας του εισαγόμενου με το ελληνικό είναι τεράστια. Επίσης θα θέλαμε να τονίσουμε τον κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή λόγω έλλειψης φυτουγειονομικών ελέγχων από την μεριά των κρατικών υπηρεσιών για υπολειματικότητες φυτοφαρμάκων που ενδεχομένων χρησιμοποιούνται σε αυτές τις τρίτες χώρες που παράγονται τα εισαγόμενα, γνωρίζοντας τι θεσμικό πλαίσιο υπάρχει σε αυτές όσο αφορά τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες επισημάνσεις που έχουνε γίνει για τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων μας «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε:

Το σιτάρι Ουκρανίας να εισάγεται στη χώρα, να αλευροποιείται στους εγχώριους μύλους και να πωλείται ως ελληνικό. Το ίδιο και το καλαμπόκι, τα μήλα και οι ντομάτες Αλβανίας και Σκοπίων. Τα φασόλια Κίνας, Κιργιζίας και Μεξικού να πωλούνται με την ένδειξη «Καστοριάς».

Να σημειώσουμε ότι κάποια από τα παραπάνω προϊόντα έχουν σήμανση Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε. και χρήζουν περισσότερων ελέγχων.

Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να ευαγγελίζεται ότι η ανάπτυξη της χώρας θα έρθει από τον πρωτογενή τομέα όταν δεν πράττει τα αυτονόητα και δεν τηρεί τη νομιμότητα. Ας ενεργοποιήσει επιτέλους τις υπηρεσίες της η πολιτεία που είναι υπεύθυνες για την πάταξη του φαινομένου και να μην περιορίζεται μόνο στην επιβολή αυξήσεων στην φορολογία, στο κόστος παραγωγής και τις ασφαλιστικές εισφορές, χωρία να μας παρέχει καμία προστασία. Από την πλευρά μας επανειλημμένα έχουν υποδειχθεί τρόποι αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου.

Εκατό ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς να δημιουργήσουμε, αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα μέλλον δεν υπάρχει.

Το τελευταίο που σας λέμε είναι:

ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ.

ΜΕ ΤΙΜΗ

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ευχαριστήριο του Συλ. «ΜΑΖΙ ΣΟΥ»

Επόμενο Άρθρο

«Ανακύκλωση στην πηγή» και παραλήψεις (φωτογραφίες)

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Δ.Μ. Γιώργο Αμανατίδη ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με Χρήση Εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης»

Ολοκληρώθηκε, μετά και από την υπογραφή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη, η διαδικασία ένταξης της

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης για ένταξη προγραμμάτων στην Παρέμβαση Π2-58.5 “Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες” στo πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και