Εορταστική κάρτα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αντικαπνιστικό μήνυμα (Συνέντευξη Γιώργου Ιατρού)

κατηγορία : Τοπικά Νέα/Υγεία από

O Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Γιώργος Ιατρού μας μιλά για αυτήν τη πρωτοβουλία

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Επιστημονική Εταιρία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαρείας Νόσου αποφάσισαν αυτή τη χρονιά να αποστείλουν μια πρωτότυπη εορταστική κάρτα τους σε όλους τους «επώνυμους» καπνιστές, δηλαδή πολιτικούς, πανεπιστημιακούς, τραγουδιστές και αθλητές που έχουν φωτογραφηθεί να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους. Μαζί με τις ευχές τους για ένα υγιές και ευτυχισμένο 2018, τους καλούν να στρατευθούν στον αγώνα για εφαρμογή του Νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα και το άτμισμα στους Δημόσιους Χώρους, για ένα νέο έτος με λιγότερο κάπνισμα και περισσότερο ελεύθερο, καθαρό από καπνό, περιβάλλον!
Την ιδέα εμπνεύστηκε και υλοποίησε στο πλαίσιο εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής ο συμπολίτης μας, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Γιώργος Ιατρού ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην Ελένη Ψωμαδάκη.

-Κύριε Ιατρού μιλήστε μας για αυτήν την πρωτότυπη ιδέα σας!

Η “αντικαπνιστική” αυτή κάρτα είναι μια ιδέα η οποία μας ήρθε βλέποντας να συντελείται ένα τεράστιο πρόβλημα, ένα “σκάνδαλο” όπως το έχει χαρακτηρίσει και ο κύριος Γουργουλιάνης, καθηγητής και διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Καθημερινά διαγιγνώσκονται με κάποιας μορφής καρκίνου δεκάδες συνάνθρωποι μας και το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αυτού του προβλήματος.
Θέλαμε λοιπόν να στείλουμε ένα ακόμη μήνυμα σε όλους αυτούς οι οποίοι συμμετέχουν στη διαιώνιση αυτού του ζητήματος.

-Αν καταλαβαίνουμε σωστά, η κάρτα αυτή θα έχει αποδέκτες “επώνυμους” καπνιστές; Γιατί;

Σωστά! Ξέρετε, όλοι όσοι καπνίζουν σε δημόσιους χώρους έχουν μεγάλη ευθύνη, ωστόσο αυτοί τους οποίους αποκαλούμε “επώνυμους”, έχουν μεγαλύτερη! Παραδείγματος χάρη, υπάρχουν δεκάδες δημόσια πρόσωπα, υπουργοί, βουλευτές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και αθλητές, οι οποίοι έχουν φωτογραφηθεί να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους. Όλοι αυτοί, μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα, σε αυτή την περίπτωση αρνητικά. Πώς δηλαδή δεν θα καπνίσει ένας πολίτης σε ένα εστιατόριο ή μια δημόσια υπηρεσία όταν ένας υπουργός, που έχει μάλιστα ψηφίσει αυτόν τον νόμο, καπνίζει σε αντίστοιχο μέρος;

– Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η κάρτα;

Στο εξώφυλλο έχουμε επιλέξει να τοποθετήσουμε ένα σχέδιο μαθητών σχολείου της Λάρισας, στο οποίο είχε γίνει μια παρέμβαση-ενημέρωση, σχετική με το κάπνισμα και τις συνέπειές του. Στο εσωτερικό έχουμε ένα μήνυμα με το οποίο προτρέπουμε τους αποδέκτες να σκεφθούν τουλάχιστον το κέρδος που θα έχουν διακόπτοντας το κάπνισμα. Το πρωτότυπο και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της “αντικαπνιστικής” κάρτας, είναι η προσθήκη ενός ηχητικού μηνύματος το οποίο δημιουργήσαμε εμείς!

– Στοχεύετε στο να διακόψουν λοιπόν το κάπνισμα!
Στοχεύουμε στο να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο και να δώσουμε κίνητρο σε αυτούς που ψήφισαν το μέτρο ή με κάποιο τρόπο μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για άλλους, να μην καπνίζουν τουλάχιστον σε χώρους όπου απαγορεύεται. Ξέρετε, κυρία Ψωμαδάκη, φαντάζομαι το έχουμε βιώσει όλοι μας, είναι πολύ άσχημο να θέλει να απολαύσει κάποιος το φαγητό του, μόνος ή με την οικογένειά του και να μην το κάνει εξαιτίας της καπνιστικής συμπεριφοράς του διπλανού του. Από εκεί και πέρα, αν καταφέρουμε με αυτή την προσπάθεια να συγκινήσουμε τόσο πολύ έναν καπνιστή, ώστε να κόψει το κάπνισμα, αυτό θα είναι τεράστιο κέρδος.

– Τι γίνεται όσον αφορά τις οικονομικές όμως συνέπειες των χώρων εστίασης με την εφαρμογή του νόμου;

Πουθενά στον κόσμο κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί. Θα έλεγα μάλιστα το αντίθετο. Οπουδήποτε έχει εφαρμοσθεί όχι απλά δεν υπήρχε οικονομική ζημιά, αντιθέτως υπήρχε και κέρδος. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτός που θέλει να απολαύσει το φαγητό του ή το ποτό του θα επιλέξει ένα μαγαζί το οποίο του προσφέρει αυτή την ευχαρίστηση χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ανεχθεί τον καπνό των καπνιστών. Ένας καπνιστής που θα επιλέξει αυτό το μαγαζί θα καπνίσει σε εξωτερικό χώρο ή σε ειδικά διαμορφωμένο, και υπογραμμίζω το “ειδικά”. Όπως και να έχει, το μεγαλύτερο κέρδος αφορά την υγεία των εργαζομένων και των θαμώνων, οι οποίοι γλυτώνουν καρδιαγγειακά επεισόδια και πιθανότητες εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου.

– Ανάμεσα σε όλα αναφέρετε την ενσυναίσθηση του καπνιστή. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό.

Η ενσυναίσθηση, είναι ένας όρος προερχόμενος από τον χώρο της ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα της ψυχοθεραπείας. Είναι η ικανότητα του να “μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου”, να βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια. Αυτό ακριβώς μελετάμε εμείς στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η ενσυναίσθηση λοιπόν θα μπορούσε να βοηθήσει τους καπνιστές να ελέγχουν την επιθυμία τους να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους, επειδή αναγνωρίζουν ότι εκτός από τις βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό τους βλάπτουν και τους ανθρώπους γύρω τους.

– Ποιοι θα λάβουν “αντικαπνιστικές κάρτες” τελικά;

Αυτό θα μου επιτρέψετε να το κρατήσω μυστικό προς το παρόν! Ήδη η αποστολή τους είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα το μάθουμε!

– Θα στείλετε και σε Καστοριανούς “επωνύμους”;

Μα φυσικά! Προσωπικά έχω δει αρκετά πρόσωπα του δημόσιου βίου της τοπικής μας κοινωνίας να καπνίζουν σε εσωτερικούς, δημόσιους χώρους και θα ευχηθούμε και σε αυτούς!

– Θα περιμένουμε λοιπόν τις ευχές σας!

Σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι σε όλους τους συμπολίτες μας Χρόνια Πολλά, με υγεία και ευημερία για αυτόν τον όμορφο τόπο μας. Μακάρι να μπορέσουμε να συμβάλλουμε με την προσπάθειά μας αυτή, να αποκτήσουμε και να επιδείξουμε “περισσότερο σεβασμό και πολιτισμό” και σε αυτό το κομμάτι. Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένη η νέα Χρονιά!